ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
«Χρειάζεται πολλή έρευνα ακόμη»...

«Εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου» είναι τα μέλη της «17Ν», λέει τώρα η κυβέρνηση...

Από τα ευρήματα της Αστυνομίας
Από τα ευρήματα της Αστυνομίας
«Θα τους πιάσουμε όλους...», δήλωσε χτες ο υπουργός Τύπου, Χ. Πρωτόπαππας. «... και θα εντοπίσουμε όλους αυτούς που πρέπει και θα υπάρχει πλήρης δημοσιότητα», πρόσθεσε. Παράλληλα αισθάνθηκε την ανάγκη να τονίσει ότι «δεν προσδοκούμε μικροκομματικά οφέλη από αυτό το μείζον θέμα». Στις δηλώσεις του, που έγιναν μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με θέμα την τρομοκρατία, έκανε λόγο για τους «κοινούς εγκληματίες» της «17Ν» και υπερτόνισε την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση ότι οι νόμοι εφαρμόζονται και δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά παρατυπία.

«Χρειάζεται πολλή έρευνα ακόμη» δήλωσε ο υπουργός Τύπου, μεταφέροντας την τοποθέτηση του Κ. Σημίτη στο υπουργικό συμβούλιο, δίνοντας το στίγμα του... μακριού ζεϊμπέκικου της κυβέρνησης, η οποία, μπροστά στις εκλογές, θα δείχνει σε κάθε ευκαιρία την εικόνα της κυβέρνησης που εργάζεται συστηματικά για την ασφάλεια του Ελληνα πολίτη, όπως είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός την περασμένη Πέμπτη. Θα δείχνει συνέχεια τις «πράξεις και όχι τα λόγια της»...

Με βάση τα «λόγια» πάντως, χτες η κυβέρνηση χαρακτήρισε ως «κοινούς εγκληματίες» τα μέλη της «17Ν», διά στόματος του Χρ. Πρωτόπαππα. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, απαντώντας σε ερώτηση αν από τα στοιχεία που έχει υπόψη της η κυβέρνηση θα υπάρξει ιδεολογικός αποχρωματισμός της όλης δραστηριότητας της «17Ν» και ότι τα μέλη της είναι κοινοί εγκληματίες του ποινικού δικαίου, απάντησε ότι «έχουμε να κάνουμε με κοινούς εγκληματίες και πρέπει να μπει στην πραγματική διάσταση της αυτή η ιστορία». Προηγουμένως, ο Μ. Χρυσοχοΐδης είχε πει στο υπουργικό συμβούλιο ότι θα υπάρξει «απομυθοποίηση» της «17Ν»...

Σε άλλη ερώτηση αν αυτή η διαπίστωση αφορά όλη τη διαδρομή της «17Ν», είπε ότι «μίλησα για συγκεκριμένα ζητήματα που σχετίζονται με τη δράση της "17Ν", αλλά και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων. Οταν δολοφονείς και όταν, πέρα από τις δολοφονίες, υπάρχουν και ληστείες και άλλα εγκλήματα κοινού ποινικού δικαίου ή που εμπίπτουν στο κοινό ποινικό δίκαιο, θα πρέπει να δώσουμε την πραγματική διάσταση σε αυτές τις ενέργειες».

Σε ερώτηση αν από τα στοιχεία που έχουν οι αρχές ασφάλειας οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για ένα δολοφονικό κατασκεύασμα με κανένα ιδεολογικό βάθος, παρά προκάλυμμα, υποστήριξε ότι «καθένας κρίνεται από τις μεθόδους και τις πράξεις του». Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση παροτρύνει εκείνους που δίνουν στοιχεία με έντονη ιδεολογική φόρτιση για τους εγκέφαλους ή τους συμμετέχοντες στην «17Ν», να σταματήσουν, αφού πρόκειται για κοινούς εγκληματίες, αναφέρθηκε στο εμπόριο θεάματος που κάνουν ορισμένοι. «Θα καταδικάζουμε κάθε απαράδεκτο φαινόμενο, κάθε προσπάθεια δημιουργίας αυτής της ιδιαίτερα σοβαρής δουλιάς σε εμπόριο ακροαματικότητας και θεαματικότητας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση και στήριξή του στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδη, στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και στις αρχές Ασφαλείας. Επίσης τόνισε ότι ορισμένα οριστικά συμπεράσματα δεν μπορεί να προκύψουν παρά μόνον όταν θα υπάρξει συνολική εικόνα από τα ευρήματα.

Ερευνες και εικοτολογίες

Λιτή ήταν χτες η επίσημη ενημέρωση που αφορά την πορεία των ερευνών για τη «17Ν». Με ανακοίνωσή της η Αστυνομία αναφέρει ότι συνεχίζεται η συλλογή ευρημάτων και πειστηρίων από το κρησφύγετο της οδού Πάτμου, ενώ ολοκληρώθηκε η συλλογή και μεταφορά των ευρημάτων στα εγκληματολογικά εργαστήρια από το διαμέρισμα της οδού Δαμάρεως.

Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές, ο Σ. Ξηρός φέρεται να κατέθετε χτες το βράδυ στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ι. Διώτη, έδωσε δηλαδή την κανονική προανακριτική κατάθεση. Οι ίδιες πληροφορίες έλεγαν ότι αποδέχεται πως έχει σχέση με την οργάνωση «17 Νοέμβρη», απαντούσε σε ερωτήσεις που του έθετε ο εισαγγελέας και πως έδινε πληροφορίες για όσα γνώριζε για την οργάνωση «17 Νοέμβρη».

Στο μεταξύ χτες το απόγευμα επετράπη να τον επισκεφτεί ο πατέρας του με την Ισπανίδα φίλη του με την οποία συζούσε.

Αγνωστο παραμένει ακόμα αν εντοπίστηκε ο ενοικιαστής της οπλαποθήκης της οδού Δαμάρεως, στο Παγκράτι, ο οποίος θεωρείται άνθρωπος - κλειδί για τις έρευνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία του είναι γνωστά στην Αστυνομία, αλλά έχει εξαφανιστεί τις τελευταίες μέρες και μέχρι χτες δεν είχε εντοπιστεί. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο άτομο θεωρείται ότι βρισκόταν πολύ ψηλά στην ιεραρχία της «17Ν» και πιθανόν ήταν ο σύνδεσμος της ομάδας του Σ. Ξηρού με τον αρχηγό της «17Ν». Παράλληλα, είχε την οικονομική διαχείριση της οργάνωσης, η οποία - κατά τις αρχές - ήταν αυτοχρηματοδοτούμενη.

«Το Βήμα» αναφέρει ότι σχηματίζονται οι πρώτες δικογραφίες βάσει των στοιχείων που έχουν βρεθεί. Κατά την εφημερίδα, ένα αποτύπωμα από τα κρησφύγετα θα ανοίξει τον κύκλο των συλλήψεων, ενώ οι αρχές φοβούνται διαφυγή καταζητουμένων και πιθανό χτύπημα. «Τα Νέα» γράφουν ότι λίγο μετά τον τραυματισμό του Σ. Ξηρού στον Πειραιά, μέλη της «17Ν» έσπευσαν στο κρησφύγετο της Δαμάρεως και έριξαν οπλισμό στη γεμάτη με νερό μπανιέρα για να σβήσουν τα αποτυπώματά τους. Η «Ελευθεροτυπία» αναφέρει ότι προτεραιότητα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας είναι η σύλληψη του ενοικιαστή του δεύτερου κρησφύγετου του οποίου έχουν χαθεί τα ίχνη και εκτιμάται ότι έχει μπει σε διαδικασία συσπείρωσης ατόμων που είναι εκτός βεληνεκούς των αρχών. Ο «Ελεύθερος Τύπος» αναρωτιέται γιατί δε γίνονται συλλήψεις και σε ρεπορτάζ αναφέρει ότι τα εντάλματα σύλληψης για όσους με στοιχεία αποτελούν μέλη της «17Ν» μπορεί να εκδοθούν σε μια βδομάδα, σε ένα ή και σε δυο μήνες. «Η Καθημερινή» θεωρεί ότι σύντομα αναμένεται η κατάθεση του Σ. Ξηρού, ενώ οι αρχές φαίνεται πως έχουν πλήρη εικόνα της παρούσης διάρθρωσης της «17Ν», που παραπέμπει σε δομή «οικογενειακής επιχείρησης» και σαφή πλέον αντίληψη για την ιστορική διαδρομή της. Το ρεπορτάζ του «Εθνους» αναφέρει ότι οι αρχές ερευνούν για βλήμα τύπου «κόμπρα», το οποίο δε βρέθηκε στα κρησφύγετα. Η «Απογευματινή» γράφει ότι υπάρχουν 50 εντάλματα σύλληψης προσώπων που χαρακτηρίζονται υπεράνω υποψίας, αλλά και προσώπων που κινούνται στο χώρο του κοινού ποινικού δικαίου.

Οσον αφορά την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση έξω από τα γραφεία της «Ελλάς Φλάινγκ Ντόλφινς», με τηλεφώνημα στην «Ελευθεροτυπία», ανέλαβε ο «Νέος Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας» (ΝΕΛΑ).

Ανεύθυνη σεναριολογία

Καταγγελία από το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ

Τα φαινόμενα παραπληφόρησης των τελευταίων ημερών που αφορούν τον τρόπο που καλύπτονται τα γεγονότα που σχετίζονται με την τρομοκρατία καταγγέλλει με χτεσινή του ανακοίνωση το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ. Εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην «ανεύθυνη σεναριολογία, η οποία οδηγεί σε συκοφάντηση ανθρώπων και σπίλωση υπολήψεων». Καταδικάζει, το θλιβερό, όπως το χαρακτηρίζει, φαινόμενο άκριτης μετάδοσης πληροφοριών με στόχο την κατασκευή «υπόπτων» και «ενόχων» για τη δημιουργία κλίματος χαφιεδισμού στην ελληνική κοινωνία. Τονίζει πως αυτοί που υποδύονται άλλους ρόλους που δεν τους ανήκουν, δεν έχουν σχέση με τη δημοσιογραφία και τις αρχές της.

Υπενθυμίζει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει να υπηρετεί την υπεύθυνη και συνεπή ενημέρωση της κοινής γνώμης, βάσει πραγματικών γεγονότων και διασταυρωμένων πληροφοριών. Σε καμιά περίπτωση, υπογραμμίζει η ΠΟΕΣΥ, οι φορείς της ενημέρωσης δε συνεργούν ή συμμετέχουν στην προβολή αστυνομικών σεναρίων που εξυπηρετούν άγνωστες σκοπιμότητες και προκαλούν σύγχυση. Γιατί με αυτόν τον τρόπο αναλαμβάνουν ρόλο «βραχίονα» ποικίλλων συμφερόντων και αμαυρώνουν την εικόνα του κλάδου. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η ΠΟΕΣΥ και οι δημοσιογραφικές ενώσεις δεν πρόκειται να συναινέσουν «ποτέ χάριν οποιασδήποτε σκοπιμότητας στην απόκρυψη διασταυρωμένων πληροφοριών».

Το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, αποφάσισε να προχωρήσει στην υλοποίηση απόφασης του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της που αφορά τη δημιουργία «Παρατηρητηρίου για τα ΜΜΕ», με κορμό τον δημοσιογραφικό κόσμο και φορείς της κοινωνίας. Η απόφαση αυτή, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, στοχεύει στην «παρακολούθηση εφαρμογής των αρχών δεοντολογίας από έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ και την ποιότητα στα ΜΜΕ».

Στο μεταξύ, χτες ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαππας επιχείρησε, επικαλούμενος διατάξεις του νόμου, να αιτιολογήσει την ανοιχτή παρέμβασή του στο ΕΣΡ, από το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε για το θέμα των φωτογραφιών που μετέδωσε το ΑΛΤΕΡ να παρέμβει «άμεσα» και «καταλυτικά». Η ενέργειά του να ζητήσει την παρέμβαση ήταν, όπως είπε, απόλυτα θεμιτή. Συγχρόνως, όπως φαίνεται έδωσε έμμεση «απάντηση» και στο μέλος του ΕΣΡ Ρ. Μορώνη, ο οποίος προχτές μίλησε για «αίσθηση απαρέσκειας», αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Τύπου. Ο Χρήστος Πρωτόπαππας, αφού διάβασε χτες στο πρες ρουμ αποσπάσματα από δύο νόμους, κατέληξε πως θα ήθελε να παρακαλέσει «εκείνους που έχουν κάνει σχετικές δηλώσεις και αναφορές να διαβάσουν τους σχετικούς νόμους και να κατανοήσουν ότι η πολιτεία δεν είναι ανεύθυνη» και πως έχει πολιτικές ευθύνες γύρω από τα «συμβαίνοντα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
Κατάσταση «έκτακτης ανάγκης»

Σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» βρίσκεται από χτες το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, μετά τα μέτρα ασφαλείας που πάρθηκαν για τον Σ. Ξηρό. Μάλιστα χτες με προφορική απόφαση του οικείου Περιφερειακού Συστήματος Υγείας (ΠεΣΥ) έγινε αναστολή της εφημερίας του Ευαγγελισμού και τα επείγοντα περιστατικά διοχετεύτηκαν προς το Ιπποκράτειο - που εφημέρευσε εκτάκτως - και στον Ερυθρό Σταυρό.

Χτες το πρωί η Πενταμελής Επιτροπή των Γιατρών της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά του Ευαγγελισμού είχε συνάντηση με τον διοικητή του νοσοκομείου Π. Αλεξόπουλο για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον Ευαγγελισμό. Οι εκπρόσωποι των γιατρών, με συναίσθηση της ευθύνης τους, επισήμαναν την ανάγκη να παρασχεθούν όλες οι υπηρεσίες για την αποθεραπεία του Σ. Ξηρού. Ωστόσο, όμως, κατέθεσαν και τον προβληματισμό τους για την επιβάρυνση - και την ακύρωση στην πράξη - της λειτουργίας του μεγαλύτερου νοσοκομείου. Ο Π. Αλεξόπουλος απάντησε ότι θα επανέλθουν οι φυσιολογικοί ρυθμοί λειτουργίας και πως την προσεχή Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί κανονικά η γενική εφημερία.

Από χτες δεν επιτρέπεται σε κανέναν η είσοδος στο νοσοκομείο, παρά μόνο εάν φέρει την ειδική κάρτα επισκέπτη. Δικαιούχοι της επώνυμης κάρτας είναι ένας συγγενής για κάθε νοσηλευόμενο. Σύμφωνα με ορισμένες ακόμα πληροφορίες, οι επισκέπτες των ασθενών θα περνούν και από μαγνητικό πεδίο, όπως στα αεροδρόμια.

Την ίδια ώρα, οι οδοί Πατέρα, Γενναδίου, Υψηλάντους και Μαρασλή, οι οποίες περιβάλλουν το νοσοκομείο, είναι απροσπέλαστες. Πλήθος ένστολων και μη αστυνομικών φρουρούν το πάρκο που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νοσοκομείου, ενώ δεν επιτρέπουν να πλησιάσει κανένας πεζός ακόμη και στα πεζοδρόμια.

Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι ο Ξηρός επρόκειτο να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στα μάτια, αλλά κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε. Ο διοικητής του νοσοκομείου διευκρίνισε χτες ότι η επέμβαση «θα γίνει όταν αποφασίσουν οι θεράποντες γιατροί».

«Στροφή» με ερωτηματικά...

Η χτεσινή στροφή της κυβέρνησης πρέπει να επισημανθεί. Τόσες μέρες μετά από τη διακίνηση των «περιγραφών», των «φωτογραφιών του αρχηγού», την ανακύκλωση των θεωριών περί «αριστερής προέλευσης» της τρομοκρατίας και ενοχοποίησης του αντιδικτατορικού αγώνα, ο κ. Πρωτόπαππας απεφάνθη ότι η «17 Ν» είναι μια οργάνωση εγκληματιών του «κοινού Ποινικού Δικαίου»...

***

Οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι που βρέθηκαν στην αίθουσα Τύπου και άκουσαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ενημερώνει για την εισήγηση Χρυσοχοΐδη στο υπουργικό συμβούλιο, όπου ο υπουργός Δημόσιας Τάξης υποσχέθηκε «απομυθοποίηση» της «17 Ν», εντόπισαν ως εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό το «κλικ» στις κυβερνητικές δηλώσεις περί την τρομοκρατία.

Τι να υποθέσουμε, λοιπόν; Οι έτσι κι αλλιώς εγκληματίες της «17 Ν» δολοφονούσαν, επί 27 χρόνια, μόνο και μόνο, για να προσπορίζονται μυθώδη ποσά και να αποκτήσουν τεράστια ακίνητη περιουσία (αυτά διαρρέονταν χτες); Οτι από τη στιγμή που σκότωσαν τον Γουέλς μέχρι τη στιγμή που σκότωσαν τον Σόντερς έχτιζαν ένα «ιδεολογικό προκάλυμμα», απλά και μόνο, για να ληστεύουν τράπεζες ή να εκτελούν συμβόλαια θανάτου;

***

Στα αρχικά ερωτηματικά της υπόθεσης Ξηρού προστίθενται, λοιπόν, νέα. Οτι κάτι «παίζεται», είναι εμφανές. Αλλά τι; Μήπως έχει πάρει προβάδισμα η θεωρία περί «δεύτερης» και «τρίτης γενιάς» των μελών της «17 Ν», που θα την τρίψουν στα μούτρα του «φιλοθεάμονος» κοινού, αφού η υπόθεση με τους «εγκεφάλους» μάς πάει πολύ πίσω «και πού να τρέχουμε τώρα»;... Μήπως άρχισαν κάποιοι να αντιλαμβάνονται ότι όσο πιο πολύ ανακατεύεται η υπόθεση τόσο το χειρότερο, αφού μπορεί να έρθουν στο φως ενοχλητικά πράγματα για τις διασυνδέσεις της «17 Ν» με υπηρεσίες και «υπηρεσίες», επομένως καλύτερα να δοθεί το βάρος στη θεωρία των «κλεφτρονιών»;


Ν. Μπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ