Παρασκευή 12 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανεύθυνη σεναριολογία

Καταγγελία από το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ

Τα φαινόμενα παραπληφόρησης των τελευταίων ημερών που αφορούν τον τρόπο που καλύπτονται τα γεγονότα που σχετίζονται με την τρομοκρατία καταγγέλλει με χτεσινή του ανακοίνωση το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ. Εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην «ανεύθυνη σεναριολογία, η οποία οδηγεί σε συκοφάντηση ανθρώπων και σπίλωση υπολήψεων». Καταδικάζει, το θλιβερό, όπως το χαρακτηρίζει, φαινόμενο άκριτης μετάδοσης πληροφοριών με στόχο την κατασκευή «υπόπτων» και «ενόχων» για τη δημιουργία κλίματος χαφιεδισμού στην ελληνική κοινωνία. Τονίζει πως αυτοί που υποδύονται άλλους ρόλους που δεν τους ανήκουν, δεν έχουν σχέση με τη δημοσιογραφία και τις αρχές της.

Υπενθυμίζει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει να υπηρετεί την υπεύθυνη και συνεπή ενημέρωση της κοινής γνώμης, βάσει πραγματικών γεγονότων και διασταυρωμένων πληροφοριών. Σε καμιά περίπτωση, υπογραμμίζει η ΠΟΕΣΥ, οι φορείς της ενημέρωσης δε συνεργούν ή συμμετέχουν στην προβολή αστυνομικών σεναρίων που εξυπηρετούν άγνωστες σκοπιμότητες και προκαλούν σύγχυση. Γιατί με αυτόν τον τρόπο αναλαμβάνουν ρόλο «βραχίονα» ποικίλλων συμφερόντων και αμαυρώνουν την εικόνα του κλάδου. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η ΠΟΕΣΥ και οι δημοσιογραφικές ενώσεις δεν πρόκειται να συναινέσουν «ποτέ χάριν οποιασδήποτε σκοπιμότητας στην απόκρυψη διασταυρωμένων πληροφοριών».

Το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, αποφάσισε να προχωρήσει στην υλοποίηση απόφασης του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της που αφορά τη δημιουργία «Παρατηρητηρίου για τα ΜΜΕ», με κορμό τον δημοσιογραφικό κόσμο και φορείς της κοινωνίας. Η απόφαση αυτή, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, στοχεύει στην «παρακολούθηση εφαρμογής των αρχών δεοντολογίας από έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ και την ποιότητα στα ΜΜΕ».

Στο μεταξύ, χτες ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαππας επιχείρησε, επικαλούμενος διατάξεις του νόμου, να αιτιολογήσει την ανοιχτή παρέμβασή του στο ΕΣΡ, από το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε για το θέμα των φωτογραφιών που μετέδωσε το ΑΛΤΕΡ να παρέμβει «άμεσα» και «καταλυτικά». Η ενέργειά του να ζητήσει την παρέμβαση ήταν, όπως είπε, απόλυτα θεμιτή. Συγχρόνως, όπως φαίνεται έδωσε έμμεση «απάντηση» και στο μέλος του ΕΣΡ Ρ. Μορώνη, ο οποίος προχτές μίλησε για «αίσθηση απαρέσκειας», αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Τύπου. Ο Χρήστος Πρωτόπαππας, αφού διάβασε χτες στο πρες ρουμ αποσπάσματα από δύο νόμους, κατέληξε πως θα ήθελε να παρακαλέσει «εκείνους που έχουν κάνει σχετικές δηλώσεις και αναφορές να διαβάσουν τους σχετικούς νόμους και να κατανοήσουν ότι η πολιτεία δεν είναι ανεύθυνη» και πως έχει πολιτικές ευθύνες γύρω από τα «συμβαίνοντα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ