Παρασκευή 12 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
Προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της τοξικομανίας

Συνέντευξη του Συμβουλευτικού Κέντρου Θράκης του ΚΕΘΕΑ για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η νέα μονάδα στην Αλεξανδρούπολη

Από τη δραστηριότητα της «Παρέμβασης»
Από τη δραστηριότητα της «Παρέμβασης»
Η απουσία δομών απεξάρτησης σε μια περιοχή αποκλείει τους ανθρώπους που κάνουν χρήση από την προοπτική της απεξάρτησης, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Το πρόβλημα της τοξικομανίας εμφανίζεται ιδιαίτερα οξυμένο στη Βόρεια Ελλάδα, αφού οι περισσότερες υπηρεσίες βρίσκονται συγκεντρωμένες στην πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα να καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη ή και αδύνατη η πρόσβαση σε αυτές. Τα ναρκωτικά όσο εξαπλώνονται, τόσο περισσότερο αναδεικνύεται η δημιουργία θεραπευτικών δομών σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας ως προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τα παραπάνω ειπώθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποίησαν τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Θράκης στην Αλεξανδρούπολη, που δόθηκε με αφορμή τα εμπόδια με τα οποία έχει έρθει αντιμέτωπη η λειτουργία του νέου Συμβουλευτικού Κέντρου του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) στην Αλεξανδρούπολη. Υπενθυμίζεται ότι μια μικρή ομάδα κατοίκων έχουν οδηγηθεί σε ακραίες ενέργειες προκειμένου να εμποδίσουν την εγκατάσταση και τη λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου στην οδό Ηροδότου 1 (παλιό Μαιευτήριο), σφραγίζοντας και οξυγονοκολλώντας την είσοδο του κτιρίου που στεγάζεται το νέο πρόγραμμα.

«Τα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ είναι "στεγνά", αποτελούν ζωντανούς πυρήνες πρόληψης, προάγουν το μήνυμα μιας ζωής χωρίς ναρκωτικά. Παρότι σε κάποιες περιοχές η προοπτική εγκατάστασης κάποιων μονάδων προκάλεσε αρχικά επιφυλάξεις, τελικά οι περίοικοι έγιναν υπέρμαχοι αυτών, αναπτύσσοντας στενή σχέση και συνεργασία», επισήμανε ο Φαίδωνας Καλοτεράκης, υπεύθυνος του θεραπευτικού προγράμματος της «Ιθάκης».

Αυτή τη στιγμή το Συμβουλευτικό Κέντρο διαθέτει το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό για την εξυπηρέτηση των προσερχομένων. Μέχρι να αναπτυχθούν και οι υπόλοιπες μονάδες που έχουν προβλεφτεί θα υπάρχει στενή συνεργασία με το θεραπευτικό πρόγραμμα «Ιθάκη», στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, τη συμπαράστασή τους για τη λειτουργία του νέου προγράμματος έχουν εκφράσει δεκάδες επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς της Αλεξανδρούπολης που στηρίζουν την απεξάρτηση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης θα συνεδριάσει σήμερα, στις 7 το βράδυ, όπου θα συζητηθεί το θέμα της παραχώρησης του κτιρίου της οδού Ηροδότου στο ΚΕΘΕΑ. Στη συνεδρίαση θα παρευρεθούν εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ, καθώς και μέλη της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τα ναρκωτικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ