Παρασκευή 12 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να αποκατασταθούν πλήρως οι πλημμυροπαθείς

Να υλοποιηθεί άμεσα ολοκληρωμένο πρόγραμμα έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, ζητά από τους συναρμόδιους υπουργούς. Πάνω από 2.000 τα σπίτια και οι επιχειρήσεις που έπαθαν ζημιές

Eurokinissi

Την πλήρη αποκατάσταση των πλημμυροπαθών της περασμένης Δευτέρας και την άμεση υλοποίηση ολοκληρωμένου προγράμματος αντιπλημμυρικής προστασίας στο Λεκανοπέδιο Αττικής, ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Γκατζής. Στο μεταξύ, ο κατάλογος των πλημμυροπαθών συνεχώς διευρύνεται. Μέχρι χτες το μεσημέρι είχαν ελεγχθεί από τα συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ 1.937 σπίτια και επιχειρήσεις που έχουν πάθει σοβαρές ζημιές, ενώ όλα δείχνουν ότι θα ξεπεράσουν τελικά τις 2.500.

«Για δεκαετίες τώρα στη χώρα μας - αναφέρεται στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, που απευθύνεται στους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών - ακολουθήθηκε και συνεχίζει να ακολουθείται η κερδοσκοπία στη γη, η αλόγιστη επέκταση των πόλεων χωρίς τα αναγκαία έργα υποδομής, οι καταπατήσεις, οι δασικές πυρκαγιές, τα μπαζώματα, το κλείσιμο των ρεμάτων, η τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων, που σήμερα και με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει πάρει μορφή επιδρομής. Η πολιτική αυτή δημιουργεί τεράστια προβλήματα, τα οποία εκφράζονται με καταστροφές που φτάνουν μέχρι και σε απώλεια ζωής, όπως συνέβη στην πρόσφατη νεροποντή, όταν ολόκληρη η περιοχή της πρωτεύουσας αποδείχτηκε ανοχύρωτη πόλη».

Τα αντιπλημμυρικά έργα είναι μηδαμινά σε σχέση με τις ανάγκες, γίνονται αποσπασματικά και κατασκευάζονται με όρους και προδιαγραφές που ικανοποιούν μόνο τα κέρδη των εργολάβων, επισημαίνει σε άλλο σημείο ο Ν. Γκατζής, και συνεχίζει: Επιπλέον, τα περιβόητα «μεγάλα έργα», που με κάθε ευκαιρία προβάλλει η κυβέρνηση, όχι μόνο δε διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών, αλλά - με τους όρους με τους οποίους γίνονται - επιτείνουν δραματικά την όλη κατάσταση. Και ενώ οι άνθρωποι που επλήγησαν προσπαθούν να συνέλθουν, η κυβέρνηση - μη συναισθανόμενη προφανώς τις τεράστιες ευθύνες της - ανακοίνωσε τη λήψη ορισμένων εντελώς ανεπαρκών μέτρων.

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ ζητά να μάθει από τους συναρμόδιους υπουργούς ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε:

  • Να καταγραφούν αμέσως οι ζημιές και να αποζημιωθούν πλήρως οι πληγέντες.
  • Να υλοποιηθεί άμεσα ολοκληρωμένο πρόγραμμα έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στο Λεκανοπέδιο - σύμφωνα με τα νέα υδρολογικά δεδομένα - και διαθέτοντας τις αναγκαίες πιστώσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Οι αυτοψίες συνεχίζονται

Τελικά, όπως προκύπτει και από χτεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι καταστροφές από την πλημμύρα ήταν πολύ μεγαλύτερες από όσο προβλέπονταν, ενώ το τηλεφωνικό κέντρο 1521 και οι δήμοι εξακολουθούν να δέχονται «βροχή» από τηλεφωνήματα πλημμυροπαθών που ζητούν αυτοψία. Το γεγονός αυτό υποχρεώνει τα συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ να συνεχίσουν και τις επόμενες μέρες τις αυτοψίες τους, κυρίως στις περιοχές Μοσχάτου, Ρέντη, Νέου Φαλήρου, Κολωνού και Ταύρου.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, μέχρι τις 2 χτες το μεσημέρι είχαν διενεργηθεί 1.937 αυτοψίες, εκ των οποίων οι 970 σε σπίτια και επιχειρήσεις του Μοσχάτου, οι 520 στο Ρέντη, οι 350 στο Ν. Φάληρο, οι 80 στον Κολωνό και οι 17 στον Ταύρο. Σε εκκρεμότητα παρέμεναν 370 ακόμη αιτήματα (100 από το Μοσχάτο, 170 από το Ν. Φάληρο, 40 από το Ρέντη και 60 από το Δήμο Αθηναίων).

Σημειώνεται ότι οι πληγέντες που θέλουν να υποβάλουν αίτημα για αυτοψία ή άλλες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στον τετραψήφιο αριθμό 1521 του ΥΠΕΧΩΔΕ από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ. Τέλος, όπως ανακοίνωσε ακόμη το ΥΠΕΧΩΔΕ, για την καταβολή των αποζημιώσεων θα πρέπει να απευθύνονται στις υπηρεσίες των δήμων και των νομαρχιών Αθήνας και Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ