ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ
Οι εργάτες δεν είναι αναλώσιμα αντικείμενα

«Οι εργαζόμενοι δεν είναι αναλώσιμα αντικείμενα», επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο Χανίων σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τα πυκνά εργατικά ατυχήματα που γίνονται εσχάτως στη ΔΕΗ Χανίων και κυρίως το τελευταίο σοβαρό ατύχημα που σημειώθηκε πρόσφατα με αποτέλεσμα εργαζόμενος να μεταφερθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου.

Το κλίμα έντασης και τρομοκρατίας, αλλά και οι ελλείψεις των απαραίτητων μέτρων ασφαλούς εργασίας, ευθύνονται για τα εργατικά ατυχήματα, αναφέρεται στην ανακοίνωση και παράλληλα καταδικάζεται η εντατικοποίηση της δουλιάς. Επίσης, σημειώνεται πως η η γενική κατεύθυνση κάθε επιχείρησης για αύξηση της παραγωγικότητας, δεν μπορεί να σημαίνει σε καμιά περίπτωση εντατικοποίηση και αδιαφορία για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων.

Το Εργατικό Κέντρο καλεί τον διευθυντή της ΔΕΗ κ. Κουφάκη να αναλογιστεί τις ευθύνες του και να αποβάλλει τη λογική «αφεντικό είμαι ό,τι θέλω κάνω» που το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι το διαπνέει. Ακόμη, καλεί τους εργαζόμενους «όπου και αν δουλεύουν, ό,τι δουλιά και αν κάνουν», να απαιτούν και να διεκδικούν από τους εργοδότες την τήρηση κανόνων ασφαλούς εργασίας και να αρνούνται να προσφέρουν υπηρεσίες κάτω από επισφαλείς συνθήκες.

ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ
Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων

Ποια μέτρα οφείλουν να λάβουν οι επιχειρήσεις για την προστασία των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση

Τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα, τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και τα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως αυτά καθορίζονται από τη σχετική νομοθεσία, υπενθυμίζει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να συντάξουν σχέδιο αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, με τη συνεργασία του εργοδότη, του τεχνικού Ασφαλείας, του γιατρού Εργασίας και της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας των Εργαζομένων, εφόσον υπάρχει. Ειδική μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται για τις ομάδες εργαζομένων με ιδιαίτερα προβλήματα.

Τα οργανωτικά μέτρα που πρέπει να προβλέπονται στα σχέδια και να εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις είναι: «Δημιουργία διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας, για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων. Διαμόρφωση κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων, κυλικείων ή άλλων, για την ανάπαυση των εργαζομένων. Διάθεση στους εργαζομένους πόσιμου νερού (10 -15οC). Προγραμματισμός των εργασιών που καταπονούν θερμικά, εκτός θερμοκρασιακών αιχμών (μεσημέρι)».

Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι, παράλληλα, να λάβουν και μια σειρά από τεχνικά μέτρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΠΕ:

«Επαρκή γενικό εξαερισμό με εγκατάσταση ανεμιστήρων στα ψηλά σημεία των αιθουσών και αερισμό ζωνών εργασίας με φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες. Επαρκή ανανέωση του αέρα των εργασιακών χώρων με προσαγωγή νωπού αέρα (μη κλιματιζόμενου) και σύγχρονη απαγωγή του αέρα του χώρου εργασίας. Απαγωγή των ρύπων και του θερμού αέρα στο πλησιέστερο δυνατό σημείο προς την πηγή τους. Επιθυμητή είναι η ύπαρξη και λειτουργία κλιματιστικών στους χώρους εργασίας, όταν αυτό είναι δυνατό. Θερμομόνωση, βάψιμο με λευκό, βρέξιμο της πλάκας ή στέγης. Κατασκευή σκιάστρων. Μόνωση των πηγών θερμότητας».

Ειδική μέριμνα προβλέπεται για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Οι σχετικές κατηγορίες είναι: «Καρδιοπαθείς με στεφανιαία νόσο, βαλβιδοπάθειες, μυοκαρδιοπάθειες. Πνευμονοπαθείς με αναπνευστική ανεπάρκεια, πνευμονικό εμφύσημα, άσθμα. Εργαζόμενοι με σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές της ηπατικής λειτουργίας, του θυρεοειδούς και της αρτηριακής πίεσης, αναιμία, ψυχικά νοσήματα, δερματοπάθειες, παχυσαρκία. Εργαζόμενοι που παίρνουν φάρμακα διουρητικά, αναστολής ιόντων ασβεστίου, αντιχοληνεργικά, ψυχοφάρμακα, αντιεπιληπτικά, αντιδιαβητικά, ορμόνες. Εγκυμονούσες».

Για την πιστοποίηση ότι κάποιος εργαζόμενος ανήκει σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες, χρειάζεται γνωμάτευση του γιατρού Εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες στον κλάδο της οικοδομής και τα συναφή επαγγέλματα διακόπτονται σε περιπτώσεις καύσωνα, όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 38ο C υπό σκιά στον τόπο εργασίας. Το ημερομίσθιο καταβάλλεται χωρίς καμιά περικοπή.

Προσήλωση στην αντικοινωνική πολιτική

Η προσήλωση της κυβέρνησης στην αντιλαϊκή πολιτική, τόσο στον τομέα της Υγείας, όσο και της Πρόνοιας, επαναβεβαιώθηκε και χτες στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, με τον υπουργό Υγείας, Κ. Στεφανή.

Η συνάντηση κράτησε περισσότερο από δυο ώρες και ο Κ. Στεφανής, όπως δήλωσε ο ίδιος, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για όλα τα θέματα της αρμοδιότητάς του. Ο Κ. Στεφανής πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η πολιτική στο χώρο της Υγείας και ειδικά η κοινωνική πολιτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ