ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Μαθήματα υποκρισίας από τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου

Παρέμβαση του Στρ. Κόρακα, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ

Κατά την ανταλλαγή απόψεων με τον προεδρεύοντα Δανό υπουργό Εξωτερικών, Per Stig Moller, που πραγματοποιήθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας έκανε τις παρακάτω παρατηρήσεις και ερωτήσεις:

«Κύριε Υπουργέ, κατ' αρχήν πρέπει να παρατηρήσω ότι υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση σε όσα μας είπατε σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας (ΕΠΑΑ): Ενώ η δανική προεδρία δε συμμετέχει στην ΕΠΑΑ, αναφερθήκατε εκτενώς στους τομείς που την αφορούν. Υπερθεματίσατε, π.χ. για τον Ευρωστρατό, και την ανάγκη δημιουργίας των στρατιωτικών γενικότερα μέσων, ώστε να μπορεί η ΕΕ να δρα, αλλά ταυτόχρονα πετάξατε το μπαλάκι στην ελληνική κυβέρνηση που θα ασχοληθεί με την ΕΠΑΑ, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη σας ότι θα προωθήσει αποτελεσματικά τον Ευρωστρατό (που δεν είναι τίποτε άλλο από μια δύναμη κρούσης κατά των λαών), ανεξάρτητα από το αν ορισμένες πλευρές -όπως είπατε - της ΕΠΑΑ, είναι αντίθετες με τα συμφέροντα της Ελλάδας(!).

Αν και αναφερθήκατε στα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που έχουν να κάνουν με τον Ευρωστρατό, δεν είπατε κουβέντα για το γεγονός ότι ένα μη μέλος της ΕΕ (η Τουρκία) αμφισβητεί, μέσω της ΕΠΑΑ και ειδικότερα του Ευρωστρατού, κυριαρχικά δικαιώματα ενός μέλους (της Ελλάδας).

Για τη Μ. Ανατολή, θα εξακολουθήσει η ΕΕ να χρηματοδοτεί το Ισραήλ και να επιτρέπει τον εξοπλισμό του, με όπλα που κατασκευάζονται στην ΕΕ;

Για το Κυπριακό, θέλω να σημειώσω ότι δεν αναφερθήκατε διόλου στη βασική πτυχή του, δηλαδή στην εισβολή και κατοχή, που δημιούργησε το πρόβλημα. Ερωτώ λοιπόν: Θα απαιτήσετε από την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα και τους εποίκους της από τα Κατεχόμενα;

Ποια είναι η θέση σας απέναντι στο δημοψήφισμα της Ιρλανδίας, μέσω του οποίου ο ιρλανδικός λαός εξέφρασε την αντίθεσή του στη Νίκαια; Δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα από το γεγονός ότι, ενώ ανήκετε σε μία χώρα που ο λαός της με δύο δημοψηφίσματα έδειξε την αντίθεσή του τόσο στην ένταξη στην ΕΕ όσο και στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, εσείς εμφανίζεστε καθολικότερος του πάππα στα ζητήματα της διεύρυνσης και της παραπέρα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της ΕΕ.

Τέλος, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι δεν είπατε τίποτε για το Αφγανιστάν, τη στιγμή που καθημερινά έρχονται στο φως αποκαλύψεις για τα στυγερά εγκλήματα των Αμερικανών και των Ευρωπαίων συμμάχων τους, με πρόσφατο τραγικό συμβάν το βομβαρδισμό ενός γάμου και το προκλητικό "συγγνώμη, λάθος" κάποιου Αμερικανού στρατηγού».

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου, απαντώντας, προσπάθησε είτε να παρακάμψει τα ερωτήματα, λέγοντας π.χ. ότι δεν αναφέρθηκε στην ΕΠΑΑ, αλλά στην ΚΕΠΠΑ, είτε να τα αγνοήσει, μην απαντώντας σ' αυτά (Ιρλανδία, Αφγανιστάν). Σε ό,τι αφορά το Ισραήλ, ισχυρίστηκε ανακριβώς ότι η ΕΕ ούτε το χρηματοδοτεί ούτε το εξοπλίζει.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Περιοδεία κλιμακίου, με επικεφαλής στέλεχος της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, και εξόρμηση με έντυπο υλικό για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο, 13/7/2002, το απόγευμα, στο Γαλατά και στο Ευηνοχώρι Μεσολογγίου.

Στο Γαλατά, στην κεντρική πλατεία της κωμόπολης, θα γίνει ομιλία από στέλεχος της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, στις 9 μ.μ., με θέμα τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

-- Περιοδεία στο Κιλκίς θα πραγματοποιήσει ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης, αύριο, Κυριακή 14 του Ιούλη. Στις 6 μ.μ. θα επισκεφθεί το χωριό Παλατιανό και τα Αρχαιολογικά, στις 7.30 μ.μ. την Ποντοκερασιά και το Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο, στις 8.45 μ.μ. το χωριό Κοκκινιά, μία ώρα αργότερα θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στο χωριό Τέρπυλλος.

-- Περιοδεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Αγίου Νικολάου Λασιθίου του ΚΚΕ με επικεφαλής το γραμματέα της, Γιώργο Πάγκαλο, πραγματοποιείται, τη Δευτέρα 15/7 στο Κάτω και Πάνω Χωριό στην Επισκοπή, στην Παχιά Αμμο και στο Καβούση.

-- Η ΚΟ Λουτρακίου του ΚΚΕ διοργανώνει σύσκεψη, την Τετάρτη 17 του Ιούλη, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λουτρακίου, όπου θα συζητηθεί η πορεία των αγώνων που οργανώθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, η ένταση της τρομοκρατίας και η ποινικοποίηση των αγώνων, η επίθεση της κυβέρνησης και των δυνάμεων του κεφαλαίου και οι συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής σε βάρος των εργαζομένων.

-- Συγκέντρωση για τις πολιτικές εξελίξεις, τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, οργανώνει την Τετάρτη 17 του Ιούλη η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ. Θα γίνει στις 9 μ.μ. στην πλατεία Φάρου στην Αλεξανδρούπολη. Ομιλητής θα είναι ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προπαρασκευαστική συνάντηση

Ξεκίνησε χθες στη Θεσσαλονίκη η προπαρασκευαστική σύσκεψη της συνάντησης που θα γίνει το φθινόπωρο στη Φλωρεντία της Ιταλίας για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ. Πήραν μέρος πολλά κινήματα και φορείς από Ευρώπη, Βαλκάνια, και Μ. Ανατολή. Παρευρέθηκαν επίσης η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», εκπρόσωποι του ΚΚΕ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, του ΚΜΕ, του ΠΑΜΕ, της ΕΕΔΥΕ και άλλοι.

Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά, αναδείχτηκε η πρόθεση της «οργανωτικής επιτροπής της προπαρασκευαστικής συνάντησης» να οδηγήσουν στη χειραγώγηση των κινημάτων μέσα από το μάντρωμα σε δομές εύκολα ελεγχόμενες από τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας.

Αναδείχτηκε και πάλι ο στόχος τους να αποσιωπήσουν το ρόλο των ταξικών δυνάμεων και να μετατρέψουν το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης σε κολυμβήθρα αποενοχοποίησης για τις δυνάμεις της συναίνεσης. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η αναφορά, σε κείμενο που μοίραζε η «οργανωτική επιτροπή της προπαρασκευαστικής συνάντησης», ότι η τελευταία μεγαλειώδης εμφάνιση της εργατικής τάξης έγινε τον Απρίλη του 2001. Ολες οι άλλες κινητοποιήσεις που ακολούθησαν για το Ασφαλιστικό με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και σε ορισμένες περιπτώσεις με τη στήριξη της ΓΣΕΕ (χωρίς τη στήριξη της ΠΑΣΚΕ), για τους κυρίους αυτούς δεν υπήρξαν.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, η αγωνία τους να αναδείξουν σε βασικά μέρη του κινήματος, τις ξεπουλημένες και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, που, τη μία, εμφανίζονται ως πολέμιες της «νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης» και, την άλλη στιγμή, στηρίζουν είτε δια της αντιθεσής τους προς κάθε αγωνιστικό σκίρτημα, είτε δια της σιωπής τους, όπως το ματοκύλισμα των ναυτεργατών από την κυβέρνηση και την επιστράτευσή τους.

Σενάρια πρόωρων εκλογών

Πρόωρες εκλογές προς το τέλος του 2003 προβλέπει το «Economist Intelligence Unit» σε έκθεσή του με ημερομηνία 8 του Ιούλη, που δημοσιεύτηκε προχτές μέσω του πρακτορείου «Ρόιτερ».

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης πως παρά το γεγονός ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η βελτίωση των σχέσεών της με τις γειτονικές της χώρες, η συμμετοχή της Κύπρου στο επόμενο κύμα διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πιθανότατα θα προκαλέσει προβλήματα με την Τουρκία. Σε ό,τι αφορά στην εσωτερική πολιτική σκηνή, στην έκθεση σημειώνεται ότι η πιθανή μεγάλης έκτασης ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, επιδεινώνει την ήδη ευαίσθητη θέση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και τη σταθερότητα της κυβέρνησής του. Παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν διαφορά σε βάρος του ΠΑΣΟΚ 8% έναντι της ΝΔ και πτώση του βαθμού αποδοχής του ίδιου του πρωθυπουργού από τους ψηφοφόρους έναντι του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κ. Καραμανλή, «πιστεύουμε ότι ο κ. Σημίτης θα επιβιώσει», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση. Εάν όντως τα πράγματα γίνουν έτσι, η κυβέρνησή του θα γίνεται συνεχώς πιο αδύνατη και αναποτελεσματική, έως τις βουλευτικές εκλογές, που όπως ήδη αναφέρθηκε, «περιμένουμε να πραγματοποιηθούν πρόωρα, περί το τέλος του 2003».

Τέλος, στην έκθεση γίνεται αναφορά στην οικονομική κατάσταση της χώρας, για την οποία σημειώνεται ότι θα εξακολουθήσει να καταγράφει πληθωρισμό υψηλότερο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 3,5% το 2002 (έναντι του επίσημου στόχου για 3,8%) και στο 3,9% το 2003.

ΚΥΠΡΟΣ
Κηδεύτηκε ο Ε. Φλωράκης

Στην Πάφο, ετάφη χθες, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Ε. Φλωράκης, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με άλλους τέσσερις αξιωματικούς μετά την πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου. Την ίδια ώρα, μετά από διαβουλεύσεις της ηγεσίας των υπουργείων Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου, επελέγη ο αντιστράτηγος Αθ. Νικολοδήμος ως νέος αρχηγός ΓΕΕΦ. Ο Αθ. Νικολοδήμος προέρχεται από το Πυροβολικό και τα τελευταία χρόνια υπηρέτησε ως διοικητής της ΑΣΔΕΝ, α` υπαρχηγός ΓΕΣ και διοικητής της Σχολής Εθνικής Αμύνης. Στην κηδεία παρέστησαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλ. Κληρίδης, η πολιτική, η εκκλησιαστική και η στρατιωτική ηγεσία της Κύπρου. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου. Παρέστη, επίσης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Γ. Αντωνακόπουλος, επικεφαλής κλιμακίου ανώτατων αξιωματικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ