ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αλυσιδωτές αντιδράσεις από το αιματοκύλισμα

Σείεται το Ισραήλ από τις επικρίσεις πολιτικών και Τύπου για την επίθεση στην πόλη της Γάζας, ενώ η εφημερίδα «Γιεντότ Αχρονότ» υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Σαρόν «γνώριζε για τη συμφωνία εκεχειρίας των Παλαιστινίων εξτρεμιστών όταν διέταξε την επίθεση»

Ισραηλινοί φιλειρηνιστές διαμαρτύρονται στο Τελ Αβίβ για την τελευταία δολοφονική επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα

Associated Press

Ισραηλινοί φιλειρηνιστές διαμαρτύρονται στο Τελ Αβίβ για την τελευταία δολοφονική επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Διαστάσεις χιονοστιβάδας και εντός Ισραήλ λαμβάνουν οι αντιδράσεις για το αιματοκύλισμα που προκάλεσε η ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε πυκνοκατοικημένη περιοχή της Γάζας. Ισραηλινή εφημερίδα καταγγέλλει την κυβέρνηση Σαρόν ότι είχε ενημερωθεί για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας ανάμεσα στην Π. Αρχή και στις παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις, λίγη ώρα πριν δοθεί η εντολή της επίθεσης. Τα παλαιστινιακά ΜΜΕ συγκρίνουν την επίθεση με τις σφαγές στους καταυλισμούς Σάμπρα και Σατίλα, στο Λίβανο, και στιγματίζουν τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας αναρωτώμενα «αν το παλαιστινιακό αίμα είναι λιγότερο κόκκινο από το ισραηλινό». Αργά το βράδυ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επρόκειτο να συνεδριάσει εκτάκτως για το θέμα μετά από αίτημα των αραβικών χωρών.

Ενα τόνο ζύγιζε η βόμβα που το ισραηλινό F 16 έριξε πάνω στην πυκνοκατοικημένη συνοικία της πόλης της Γάζας. Χτες, άλλα δύο παιδικά κορμιά ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια, δημιουργώντας σύγχυση για το αν, τελικά, οι νεκροί είναι 15 ή 17 και τα νεκρά παιδιά 9 ή 11, καθώς δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί αν τα δύο πτώματα που ανασύρθηκαν χτες είχαν συμπεριληφθεί στον αρχικό κατάλογο των νεκρών.

Πάντως, η επιδρομή στη Γάζα έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων και εντός Ισραήλ, μετά από τη διεθνή κατακραυγή και τις έντονες επικρίσεις ακόμη και από την Ουάσιγκτον. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ο Σχαχάμπα ήταν στόχος και άλλων επιχειρήσεων που ακυρώθηκαν, «τελευταία στιγμή προκειμένου να αποφευχθούν τα αθώα θύματα», ενώ άφησε περιθώριο να έχει γίνει «λάθος στις πληροφορίες».

Ξένη ειρηνίστρια απομακρύνεται τρέχοντας από ένα ισραηλινό τανκ που μόλις έχει βάψει με κόκκινη μπογιά

Associated Press

Ξένη ειρηνίστρια απομακρύνεται τρέχοντας από ένα ισραηλινό τανκ που μόλις έχει βάψει με κόκκινη μπογιά
Επικριτικός εμφανίστηκε ο Πρόεδρος Μοσέ Κατσάβ. Μίλησε για «ατυχές συμβάν, του οποίου την ευθύνη οφείλει να αναλάβει η ισραηλινή πολιτική ηγεσία». Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Σιμόν Πέρες, έκανε λόγο για «λυπηρότατο λάθος», εκτίμησε ότι «προφανώς όσοι αποφάσισαν την επιχείρηση δε γνώριζαν το σημείο που επρόκειτο να πέσει η βόμβα» και συμπλήρωσε ότι θα διεξαχθεί «ενδελεχής έρευνα για να ανακαλυφθεί πού ακριβώς έγινε το τραγικό λάθος».

Ο Πέρες, σε μια προφανή προσπάθεια να βελτιώσει το «κλίμα», ανακοίνωσε ότι το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας αποφάσισε την άμεση αποδέσμευση 43 εκατομμυρίων δολαρίων, εκ των περίπου 600, παρακρατημένων από φόρους και τέλη, εκατομμυρίων της Π. Αρχής από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα. Ετσι, επικύρωσε τη συμφωνία του με τον διαπραγματευτή Σάεμπ Ερακάτ, κατά τη συνάντησή τους το περασμένο Σάββατο.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι «χαρίζονται» 31 εκατομμύρια δολάρια χρέη προς το Ισραήλ για υδροδότηση και ηλεκτροδότηση των παλαιστινιακών εδαφών, ενώ εκδόθηκαν, ήδη, οι πρώτες 3.000, από τις 30.000 που έχει υποσχεθεί το Ισραήλ, άδειες εργασίας για άμεση είσοδο Παλαιστινίων εργατών στο έδαφός του. Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, τέλος, υπογράμμισε ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες με Παλαιστινίους αξιωματούχους και ότι παραμένει επίκαιρη η προοπτική της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από ορισμένες παλαιστινιακές πόλεις, αρχής γενομένης από τις Βηθλεέμ και Χεβρώνα. Για την επανάληψη των συνομιλιών συμφώνησε και ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σάεμπ Ερακάτ, ο οποίος όμως δεν έκρυψε τις αμφιβολίες του για τις ισραηλινές προθέσεις.

«Κρατική τρομοκρατία»

Εξαιρετικά έντονες ήταν και χτες οι ενδο-ισραηλινές αντιδράσεις. Μέσα σε αυτήν την αρνητικότατη ατμόσφαιρα, ο Αριέλ Σαρόν, που χτες χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία» την επιδρομή, δήλωσε στην εφημερίδα «Γιεντότ Αχρονότ» ότι «αν γνωρίζαμε πόσο πυκνοκατοικημένη ήταν η περιοχή δε θα επιλέγαμε σε καμία περίπτωση αυτόν τον τρόπο δράσης».

Μετά την παραίτηση της υφυπουργού Αμυνας, Ντάλιας Ράμπιν - Πελόσοφ, λίγες ώρες μετά την αεροπορική επιδρομή, και άλλα στελέχη των Εργατικών εξέφραζαν οργή. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Χαΐμ Ραμόν, υπογράμμιζε ότι «στο τέλος μπορεί να ήταν στρατιωτικό λάθος, αλλά χρειάζεται πολιτική απόφαση για να βομβαρδίσει ένα F 16 πυκνοκατοικημένη περιοχή. Ποιοι έλαβαν την απόφαση;».

Ακόμη σκληρότερες ήταν οι δηλώσεις του Γιόσι Σαρίντ, ηγέτη του αντιπολιτευτικού κόμματος Μερέτζ, που μίλησε για «πράξεις που τείνουν στην κρατική τρομοκρατία». Χτες, ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις διοργάνωναν το βράδυ συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Αμυνας.

Κατακεραυνώνει ο ισραηλινός Τύπος

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως η εφημερίδα «Χατζόφε» του ακροδεξιού Εθνικού Θρησκευτικού Κόμματος που υποστηρίζει πως «οι τρομοκράτες θα πρέπει να καταλάβουν ότι δε θα σώζονται ούτε ανάμεσα σε αθώους», ο ισραηλινός Τύπος επικρίνει σφοδρότατα την αεροπορική επιδρομή στη Γάζα. Αν και οι περισσότερες εφημερίδες συμμερίζονται την άποψη ότι ο Σεΐκ Σαλάχ Σχαχάμπα ήταν «νόμιμος στόχος» και «εξαιρετικά επικίνδυνος», επικρίνουν σκληρά την επιλογή του τρόπου και του χρόνου.

Η «Χααρέτζ» μιλά για μια «επίθεση ανακρίβειας» που «κατέστρεψε κάθε μικρή πρόοδο που είχε επιτευχθεί τις τελευταίες ημέρες» και ασκεί σφοδρή κριτική στο Σαρόν για τις «άκαρδες και σκληρές δηλώσεις του περί μεγάλης επιτυχίας, που σκίασαν κάθε προσπάθεια να εκφραστεί λύπη για τα αθώα θύματα». Η «Μααρίβ» μιλά για λάθος τόπο και χρόνο, αλλά σπεύδει να σχολιάσει τις αμερικανικές επικρίσεις, λέγοντας πως «οι ΗΠΑ έχουν δώσει "πράσινο φως" στην ισραηλινή ηγεσία».

Το σημαντικότερο, όμως, δημοσίευμα είναι αυτό της «Γιεντότ Αχρονότ», που υποστηρίζει ότι λίγο πριν δοθεί η εντολή της επιδρομής η ισραηλινή ηγεσία είχε ενημερωθεί για την επίτευξη συμφωνίας τερματισμού των επιθέσεων ανάμεσα στις Τζιχάντ - Χαμάς - Ταξιαρχίες του Αλ Ακσα και την Π. Αρχή και θέτει ξεκάθαρα το ερώτημα αν «τελικά στόχος της συγκεκριμένης κυβέρνησης είναι μόνο να οξύνει διαρκώς την κατάσταση όταν υπάρχει ελπίδα ειρήνης». Την πληροφορία για επίτευξη συμφωνίας επιβεβαιώνει και ο αξιωματούχος της Φατάχ, Χατέμ Αμπντέλ Καντέρ, υποστηρίζοντας ότι την ισραηλινή κυβέρνηση ενημέρωσαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που διαμεσολάβησαν στις συνομιλίες με τις οργανώσεις. Την ίδια άποψη υποστηρίζει και η βρετανική εφημερίδα «Τάιμς», επικαλούμενη αυτούς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ- ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Προσωρινή αποχώρηση μετά την (κατά φαντασία) «νίκη»

ΜΑΝΙΛΑ.--

Τα αμερικανικά στρατεύματα εγκαταλείπουν, σχεδόν στο σύνολό τους, τις Φιλιππίνες, όπου στρατιωτικοί των Ηνωμένων Πολιτειών κομπάζουν ότι «κατήγαγαν μια σημαντική νίκη» κατά της «τρομοκρατίας». Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν πως οι επιχειρήσεις εναντίον της Αμπού Σαγιάφ έμειναν ημιτελείς, κι ήδη προεξοφλείται η επιστροφή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη χώρα.

Την 21η Ιούλη το «Φορτ ΜακΧένρι» ελλιμενίστηκε στις Νότιες Φιλιππίνες για να αρχίσει να μεταφέρει τους Αμερικανούς στρατιώτες στην πατρίδα τους. Παρατηρητές σχολίασαν ότι η αποχώρηση σηματοδοτεί τον τερματισμό των επιχειρήσεων που ξεκίνησαν πριν έξι μήνες και βαφτίστηκαν «κοινές ασκήσεις» για τις ανάγκες της νομικής κάλυψης της κυβέρνησης της Γκλόρια Αρόγιο -- αφού το Σύνταγμα των Φιλιππίνων ρητώς απαγορεύει την παραμονή ξένων στρατευμάτων στη χώρα.

Ο Αμερικανός στρατηγός Ντόναλντ Βούρστερ, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων που επιχείρησαν στις Φιλιππίνες στο πλαίσιο της... άσκησης «Μπαλικατάν 02-1», όπως ήταν η κωδική της ονομασία, χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία» την άσκηση. Στην πραγματικότητα, αν και η παρουσία των Αμερικανών στην περιοχή, μαζί με χιλιάδες Φιλιππινέζους στρατιώτες, όντως συνοδεύτηκε από μια ανηλεή καταδίωξη των ανδρών της «Αμπού Σαγιάφ» (η επίσημη εκδοχή είναι ότι οι Αμερικανοί δεν έλαβαν μέρος στις μάχες αλλά παρείχαν «εκπαίδευση και συμβουλές»), η οργάνωση που έχει γίνει ονομαστή για τις απαγωγές και τους αποκεφαλισμούς ομήρων παραμένει ενεργή. Το Σάββατο, κάτοικοι του Μπαζιλάν ανακάλυπταν το αποκεφαλισμένο πτώμα ενός πληροφοριοδότη της αστυνομίας. Την ίδια μέρα, σε κοντινό νησί, μέλη της «Αμπού Σαγιάφ» επιτέθηκαν στην αυτοκινητοπομπή του τοπικού κυβερνήτη. Ο ισχυρισμός ότι σκοτώθηκε ο Αμπού Σαγιάμπα, ένας από τους ηγέτες της οργάνωσης, δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ αφού η σορός του δεν ανασύρθηκε. Και τώρα που οι Αμερικανοί αποχωρούν, λέει ένα μέλος του Κογκρέσου των Φιλιππίνων από το Μπαζιλάν, ο Τζέρι Σαλαπουντίν, μοιάζει πολύ πιθανό η οργάνωση να αρχίσει τη διαδικασία ανασύνταξής της και να ξαναρχίσει σε λίγο καιρό τη δράση της.

Πλην της προέδρου Γκλόρια Αρόγιο η ηγεσία των Φιλιππίνων μοιάζει πάντως να μην έμεινε και πολύ ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα των κοινών επιχειρήσεων. Μια «άσκηση» που επρόκειτο να αρχίσει στα κοντινά νησιά Σούλου ακυρώθηκε -- και ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Ανχελο Ρέγες, δηλώνει ότι σε μελλοντικές ασκήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στην «εκπαίδευση, όχι στην ενεργή βοήθεια». Το γεγονός ότι οι Αμερικανοί ενδιαφέρονταν να «καθαρίσουν» με τους «τρομοκράτες» και να απελευθερώσουν δύο Αμερικανούς ομήρους, αντί να σκεφτούν όπως οι Φιλιππινέζοι αξιωματούχοι, φόβισε τη Μανίλα που θα προτιμούσε να έρθει σε συμφωνία εκεχειρίας με άλλες αυτονομιστικές οργανώσεις, αντί να μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο πεδίο επιχειρήσεων. Μια Φιλιππινέζα πολιτικός, επίσης μέλος του Κογκρέσου, κάγχασε λέγοντας ότι δεν το βλέπει πολύ πιθανό οι ΗΠΑ να στείλουν στρατό να «βοηθήσει» τη Βρετανία να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία στη... Βόρεια Ιρλανδία.

Ωστόσο οι προθέσεις των τοπικών πολιτικών δε συμφωνούν με τις απόψεις του αμερικανικού επιτελείου και της πολιτικής ηγεσίας των ΗΠΑ, που βλέπουν τις Φιλιππίνες ως δυνητική «βάση» στην Ασία, με την υποστήριξη της Αρόγιο που αντιμετώπισε τις συνεχείς διαδηλώσεις της αριστεράς για τη νεοαποικιακή πολιτική των ΗΠΑ, διατάσσοντας τη χρήση ωμής βίας. Είναι πολύ πιθανό η αποχώρηση των Αμερικανών να σχετίζεται περισσότερο με επιχειρησιακές ανάγκες της προετοιμασίας του πολέμου κατά του Ιράκ και την τήρηση του συμφωνημένου εξάμηνου χρονοδιαγράμματος. Κι έτσι πολλοί αναμένουν ότι οι Αμερικανοί θα επιστρέψουν, σύντομα ή αργότερα.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
«Εφαρμογή» της εκεχειρίας απαιτεί ο Μπλερ

Υπερασπιστές της Κόκκινης Χειρός του Ολστερ ενώ αναλαμβάνουν την ευθύνη της δολοφονίας 19χρονου καθολικού στο Μπέλφαστ

Associated Press

Υπερασπιστές της Κόκκινης Χειρός του Ολστερ ενώ αναλαμβάνουν την ευθύνη της δολοφονίας 19χρονου καθολικού στο Μπέλφαστ
ΛΟΝΔΙΝΟ και ΜΠΕΛΦΑΣΤ.--

Αυστηρότερη εφαρμογή της εκεχειρίας από τις προτεσταντικές και καθολικές ένοπλες ομάδες απαίτησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ σε δηλώσεις του για το βορειοϊρλανδικό, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του εφεξής θα εξετάζει εξαντλητικά το θέμα. Ο Μπλερ πάντως, δεν ανταποκρίθηκε στην αξίωση προτεσταντών πολιτικών να «αποπεμφθούν» από τη βορειοϊρλανδική κυβέρνηση μέλη του Σιν Φέιν σε «αντίποινα» για τις καταγγελλόμενες παραβιάσεις της εκεχειρίας από τον Αληθινό IRA. Ταυτόχρονα, ο Μπλερ απέφυγε να προχωρήσει σε μέτρα κατά της οργάνωσης Υπερασπιστές της Κόκκινης Χειρός του Ολστερ, η οποία προχώρησε πριν λίγες μέρες στη δολοφονία ενός 19χρονου καθολικού στο Μπέλφαστ.

ΠΕΡΟΥ
Φρικτές αποκαλύψεις

ΛΙΜΑ.-

Εκατοντάδες χιλιάδες Περουβιανοί, κυρίως αυτόχθονες των φτωχών αγροτικών περιοχών, υποχρεώθηκαν, υπό απειλές και χρηματικούς εκβιασμούς, σε στείρωση από την κυβέρνηση του πρώην Προέδρου Αλμπέρτο Φουτζιμόρι. Αυτό αποκάλυψε, χθες, ο Φερνάντο Καρμπόνε, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, δηλώνοντας ότι οι έρευνες για το θέμα συνεχίζονται ακόμη και σήμερα.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις Καρμπόνε, στο πλαίσιο ενός υποτιθέμενου προγράμματος οικογενειακού προγραμματισμού, που επικέντρωσε τις «δραστηριότητές» του στον αυτόχθονα πληθυσμό της χώρας, ανάμεσα σε 1996 - 2000, 215.227 γυναίκες και 16.547 άνδρες στειρώθηκαν, ενώ την προηγούμενη τριετία οι αριθμοί αυτοί είναι 80.385 και 2.795, αντίστοιχα. Οπως υποστήριξε ο Καρμπόνε, οι έρευνες που διεξάγονται απέδειξαν ότι ακολουθήθηκε επισταμένα μια τακτική «παραπληροφόρησης» του πληθυσμού, ενώ δεν έλειψαν, σε ευρεία κλίμακα, οι απειλές προς τους υποψηφίους για στείρωση ότι θα αποκλειστούν τα παιδιά, που είχαν ήδη αποκτήσει, από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που δικαιούνται, όπως, επίσης, και οι απειλές ότι σε περίπτωση που αρνηθούν να υποβληθούν σε στείρωση θα αναγκαστούν να καταβάλουν ένα υπέρογκο χρηματικό πρόστιμο.

Με βάση τις μαρτυρίες που έχουν συγκεντρωθεί, μέχρι στιγμής, αποδεικνύεται ότι τουλάχιστον το 90% των ανθρώπων που υποβλήθηκαν στη χειρουργική στείρωση δεν το επιθυμούσαν, ενώ αποκαλύπτεται ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν ακολουθήθηκαν οι πρέπουσες ιατρικές εξετάσεις, ούτε πριν την επέμβαση ούτε και μετά, αλλά ούτε καν τους χορηγήθηκε η απαραίτητη αναισθησία κατά τη διάρκεια της εγχείρησης. Ο Καρμπόνε κατέληξε ότι η έρευνα θα συνεχιστεί καθώς, εκτός από τις σοβαρότατες οικονομικές επιπτώσεις που έχει για τη χώρα η έλλειψη νέων ανθρώπων ικανών για εργασία, προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις για «κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Υπογράμμισε ότι το «πρόγραμμα» είχε εγκριθεί και επιβλεπόταν από ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Φουτζιμόρι και από τον ίδιο τον Πρόεδρο, που υπενθυμίζεται ότι εγκατέλειψε τη χώρα το 2000 υπό το βάρος των κατηγοριών για διαφθορά.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Επικίνδυνα μεγάλη η ψαλίδα πλουσίων και φτωχών χωρών

ΜΑΝΙΛΑ.--

Διεθνείς οικονομικοί θεσμοί όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι όργανα στα χέρια μίας χούφτας πλούσιων χωρών που αγνοούν παντελώς τα προβλήματα των φτωχών του πλανήτη, επισημαίνει μεταξύ άλλων, έκθεση του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ που παρουσιάστηκε χτες στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων Μανίλα.

Η έκθεση του ΟΗΕ παρατηρεί πως έχει ανοίξει επικίνδυνα η ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών, ότι οι πλούσιες χώρες «θα επηρεάζουν πάντα τις διεθνείς αποφάσεις»(!) και πως γι' αυτό το λόγο οι αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να συμμετέχουν περισσότερο και να δραστηριοποιούνται πιο πολύ σε ζητήματα που έχουν άμεση επίπτωση στους λαούς τους.

«Είτε πρόκειται για εμπορικούς φραγμούς και επιχορηγήσεις που κρατούν τους φτωχούς αγρότες έξω από τις αγορές των πλούσιων χωρών, είτε για την ολιγωρία στην αντιμετώπιση μάστιγας όπως το AIDS στην Αφρική, οι ηγέτιδες δυνάμεις και οι θεσμοί στέκονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου πως ενεργούν άδικα και πως αγνοούν παντελώς τους φτωχότερους», αναφέρει επί λέξει η έκθεση του Οργανισμού.

Επιπλέον, αναφέρεται ενδεικτικά πως πάνω από το 50% των αποφάσεων στην Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ επαφίεται στα χέρια επτά πλούσιων χωρών (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Σαουδική Αραβία και Ρωσία), οι άνδρες καταλαμβάνουν το 100% των διευθυντικών στελεχών του ΔΝΤ και το 92% της Παγκόσμιας Τράπεζας και μολονότι όλες οι χώρες - μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου έχουν μία έδρα και επομένως μία ψήφο, η διαδικασία λήψης αποφάσεων περνά επί της ουσίας από τον έλεγχο των ΗΠΑ, της ΕΕ, του Καναδά, της ΕΕ και της Ιαπωνίας.

Η έκθεση του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ επί της ουσίας διαπιστώνει την πρακτική στη λειτουργία γνωστών Οργανισμών και αναπτυγμένων χωρών, προτείνει σε πρώτο επίπεδο, την κατάργηση του δικαιώματος βέτο των πέντε μόνιμων χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη συνολική μεταρρύθμιση της διαδικασίας επιλογής των επικεφαλής του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας...

ΗΠ Α
Αμβλύνουν τις εντυπώσεις για το υπερυπουργείο «Εσωτερικής Ασφάλειας»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η Επιτροπή Κυβερνητικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας απέρριψε χτες ομόφωνα πρόταση της κυβέρνησης Τζ. Ου. Μπους για την ενίσχυση του υπό συγκρότηση υπερυπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας με ευρύτατες εξουσίες και ικανότητες αντικατασκοπίας και παρακολούθησης, με το σκεπτικό πως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε ένα παντοδύναμο κέντρο ελέγχου όλων των ευαίσθητων πληροφοριών...

Η επιτροπή πρότεινε διά βοής, μετά από πρόταση του προεδρεύοντος γερουσιαστή Τζόζεφ Λίμπερμαν, να τροποποιηθεί το νομοσχέδιο, προκειμένου να εξασφαλιστεί πως ο Πρόεδρος της χώρας θα έχει τον τελευταίο λόγο πάνω σε δεδομένα ευαίσθητων πληροφοριών που συλλέγονται και αναλύονται από υπηρεσίες τύπου CIA και FBI.

Το αρχικό νομοσχέδιο που αφορά στη συγκρότηση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας ανέφερε πως ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας θα μπορούσε να ζητήσει στοιχεία και πληροφορίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες πληροφοριών δίχως την έγκριση του Προέδρου των ΗΠΑ και πως οι υπηρεσίες συλλογής πληροφοριών «θα πρέπει να στηρίζουν» ποικιλοτρόπως το νέο υπουργείο. Ωστόσο, αυτές οι αναφορές «αμβλύνθηκαν» με τέτοιο τρόπο, ώστε, αφ' ενός, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ να έχει τον τελικό λόγο πάνω σε ζητήματα συλλογής και ανάλυσης «ευαίσθητων πληροφοριών» και, αφ' ετέρου, οι αρμόδιες μυστικές υπηρεσίες «να αρκούνται σε επικοινωνία και συνεργασία» με το υπερυπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Η επιτροπή, της οποίας προεδρεύει ο Δημοκρατικός (πρώην υποψήφιος αντιπρόεδρος στις εκλογές του 2000) Τζόζεφ Λίμπερμαν, αναμενόταν έως χτες αργά το βράδυ, να αποφανθεί επί δεκάδων άλλων προτεινόμενων τροποποιήσεων του πακέτου νομοσχεδίων για τη συγκρότηση του υπερυπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας , το οποίο θα στηρίζει, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία του στο συνδυασμό 22 υπηρεσιών και θα απασχολεί τουλάχιστον 170.000 υπαλλήλους! Επιπλέον, σήμερα, αναμένεται να αρχίσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων η συζήτηση του πακέτου νομοσχεδίων για τη συγκρότηση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ