Πέμπτη 25 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ- ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Προσωρινή αποχώρηση μετά την (κατά φαντασία) «νίκη»

ΜΑΝΙΛΑ.--

Τα αμερικανικά στρατεύματα εγκαταλείπουν, σχεδόν στο σύνολό τους, τις Φιλιππίνες, όπου στρατιωτικοί των Ηνωμένων Πολιτειών κομπάζουν ότι «κατήγαγαν μια σημαντική νίκη» κατά της «τρομοκρατίας». Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν πως οι επιχειρήσεις εναντίον της Αμπού Σαγιάφ έμειναν ημιτελείς, κι ήδη προεξοφλείται η επιστροφή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη χώρα.

Την 21η Ιούλη το «Φορτ ΜακΧένρι» ελλιμενίστηκε στις Νότιες Φιλιππίνες για να αρχίσει να μεταφέρει τους Αμερικανούς στρατιώτες στην πατρίδα τους. Παρατηρητές σχολίασαν ότι η αποχώρηση σηματοδοτεί τον τερματισμό των επιχειρήσεων που ξεκίνησαν πριν έξι μήνες και βαφτίστηκαν «κοινές ασκήσεις» για τις ανάγκες της νομικής κάλυψης της κυβέρνησης της Γκλόρια Αρόγιο -- αφού το Σύνταγμα των Φιλιππίνων ρητώς απαγορεύει την παραμονή ξένων στρατευμάτων στη χώρα.

Ο Αμερικανός στρατηγός Ντόναλντ Βούρστερ, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων που επιχείρησαν στις Φιλιππίνες στο πλαίσιο της... άσκησης «Μπαλικατάν 02-1», όπως ήταν η κωδική της ονομασία, χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία» την άσκηση. Στην πραγματικότητα, αν και η παρουσία των Αμερικανών στην περιοχή, μαζί με χιλιάδες Φιλιππινέζους στρατιώτες, όντως συνοδεύτηκε από μια ανηλεή καταδίωξη των ανδρών της «Αμπού Σαγιάφ» (η επίσημη εκδοχή είναι ότι οι Αμερικανοί δεν έλαβαν μέρος στις μάχες αλλά παρείχαν «εκπαίδευση και συμβουλές»), η οργάνωση που έχει γίνει ονομαστή για τις απαγωγές και τους αποκεφαλισμούς ομήρων παραμένει ενεργή. Το Σάββατο, κάτοικοι του Μπαζιλάν ανακάλυπταν το αποκεφαλισμένο πτώμα ενός πληροφοριοδότη της αστυνομίας. Την ίδια μέρα, σε κοντινό νησί, μέλη της «Αμπού Σαγιάφ» επιτέθηκαν στην αυτοκινητοπομπή του τοπικού κυβερνήτη. Ο ισχυρισμός ότι σκοτώθηκε ο Αμπού Σαγιάμπα, ένας από τους ηγέτες της οργάνωσης, δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ αφού η σορός του δεν ανασύρθηκε. Και τώρα που οι Αμερικανοί αποχωρούν, λέει ένα μέλος του Κογκρέσου των Φιλιππίνων από το Μπαζιλάν, ο Τζέρι Σαλαπουντίν, μοιάζει πολύ πιθανό η οργάνωση να αρχίσει τη διαδικασία ανασύνταξής της και να ξαναρχίσει σε λίγο καιρό τη δράση της.

Πλην της προέδρου Γκλόρια Αρόγιο η ηγεσία των Φιλιππίνων μοιάζει πάντως να μην έμεινε και πολύ ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα των κοινών επιχειρήσεων. Μια «άσκηση» που επρόκειτο να αρχίσει στα κοντινά νησιά Σούλου ακυρώθηκε -- και ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Ανχελο Ρέγες, δηλώνει ότι σε μελλοντικές ασκήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στην «εκπαίδευση, όχι στην ενεργή βοήθεια». Το γεγονός ότι οι Αμερικανοί ενδιαφέρονταν να «καθαρίσουν» με τους «τρομοκράτες» και να απελευθερώσουν δύο Αμερικανούς ομήρους, αντί να σκεφτούν όπως οι Φιλιππινέζοι αξιωματούχοι, φόβισε τη Μανίλα που θα προτιμούσε να έρθει σε συμφωνία εκεχειρίας με άλλες αυτονομιστικές οργανώσεις, αντί να μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο πεδίο επιχειρήσεων. Μια Φιλιππινέζα πολιτικός, επίσης μέλος του Κογκρέσου, κάγχασε λέγοντας ότι δεν το βλέπει πολύ πιθανό οι ΗΠΑ να στείλουν στρατό να «βοηθήσει» τη Βρετανία να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία στη... Βόρεια Ιρλανδία.

Ωστόσο οι προθέσεις των τοπικών πολιτικών δε συμφωνούν με τις απόψεις του αμερικανικού επιτελείου και της πολιτικής ηγεσίας των ΗΠΑ, που βλέπουν τις Φιλιππίνες ως δυνητική «βάση» στην Ασία, με την υποστήριξη της Αρόγιο που αντιμετώπισε τις συνεχείς διαδηλώσεις της αριστεράς για τη νεοαποικιακή πολιτική των ΗΠΑ, διατάσσοντας τη χρήση ωμής βίας. Είναι πολύ πιθανό η αποχώρηση των Αμερικανών να σχετίζεται περισσότερο με επιχειρησιακές ανάγκες της προετοιμασίας του πολέμου κατά του Ιράκ και την τήρηση του συμφωνημένου εξάμηνου χρονοδιαγράμματος. Κι έτσι πολλοί αναμένουν ότι οι Αμερικανοί θα επιστρέψουν, σύντομα ή αργότερα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προεδρικά πανηγύρια και νέες μάχες (2007-01-19 00:00:00.0)
Συνδιαλλαγές... (2003-05-20 00:00:00.0)
Προς διαρκή πόλεμο (2002-08-09 00:00:00.0)
Πολιτική θύελλα προκαλεί η αμερικανική επέμβαση (2002-01-19 00:00:00.0)
Απελευθέρωσαν 2 ομήρους (2001-07-04 00:00:00.0)
Απειλούν να εκτελέσουν τους ομήρους (2001-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ