Πέμπτη 25 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αλυσιδωτές αντιδράσεις από το αιματοκύλισμα

Σείεται το Ισραήλ από τις επικρίσεις πολιτικών και Τύπου για την επίθεση στην πόλη της Γάζας, ενώ η εφημερίδα «Γιεντότ Αχρονότ» υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Σαρόν «γνώριζε για τη συμφωνία εκεχειρίας των Παλαιστινίων εξτρεμιστών όταν διέταξε την επίθεση»

Ισραηλινοί φιλειρηνιστές διαμαρτύρονται στο Τελ Αβίβ για την τελευταία δολοφονική επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα

Associated Press

Ισραηλινοί φιλειρηνιστές διαμαρτύρονται στο Τελ Αβίβ για την τελευταία δολοφονική επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Διαστάσεις χιονοστιβάδας και εντός Ισραήλ λαμβάνουν οι αντιδράσεις για το αιματοκύλισμα που προκάλεσε η ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε πυκνοκατοικημένη περιοχή της Γάζας. Ισραηλινή εφημερίδα καταγγέλλει την κυβέρνηση Σαρόν ότι είχε ενημερωθεί για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας ανάμεσα στην Π. Αρχή και στις παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις, λίγη ώρα πριν δοθεί η εντολή της επίθεσης. Τα παλαιστινιακά ΜΜΕ συγκρίνουν την επίθεση με τις σφαγές στους καταυλισμούς Σάμπρα και Σατίλα, στο Λίβανο, και στιγματίζουν τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας αναρωτώμενα «αν το παλαιστινιακό αίμα είναι λιγότερο κόκκινο από το ισραηλινό». Αργά το βράδυ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επρόκειτο να συνεδριάσει εκτάκτως για το θέμα μετά από αίτημα των αραβικών χωρών.

Ενα τόνο ζύγιζε η βόμβα που το ισραηλινό F 16 έριξε πάνω στην πυκνοκατοικημένη συνοικία της πόλης της Γάζας. Χτες, άλλα δύο παιδικά κορμιά ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια, δημιουργώντας σύγχυση για το αν, τελικά, οι νεκροί είναι 15 ή 17 και τα νεκρά παιδιά 9 ή 11, καθώς δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί αν τα δύο πτώματα που ανασύρθηκαν χτες είχαν συμπεριληφθεί στον αρχικό κατάλογο των νεκρών.

Πάντως, η επιδρομή στη Γάζα έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων και εντός Ισραήλ, μετά από τη διεθνή κατακραυγή και τις έντονες επικρίσεις ακόμη και από την Ουάσιγκτον. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ο Σχαχάμπα ήταν στόχος και άλλων επιχειρήσεων που ακυρώθηκαν, «τελευταία στιγμή προκειμένου να αποφευχθούν τα αθώα θύματα», ενώ άφησε περιθώριο να έχει γίνει «λάθος στις πληροφορίες».

Ξένη ειρηνίστρια απομακρύνεται τρέχοντας από ένα ισραηλινό τανκ που μόλις έχει βάψει με κόκκινη μπογιά

Associated Press

Ξένη ειρηνίστρια απομακρύνεται τρέχοντας από ένα ισραηλινό τανκ που μόλις έχει βάψει με κόκκινη μπογιά
Επικριτικός εμφανίστηκε ο Πρόεδρος Μοσέ Κατσάβ. Μίλησε για «ατυχές συμβάν, του οποίου την ευθύνη οφείλει να αναλάβει η ισραηλινή πολιτική ηγεσία». Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Σιμόν Πέρες, έκανε λόγο για «λυπηρότατο λάθος», εκτίμησε ότι «προφανώς όσοι αποφάσισαν την επιχείρηση δε γνώριζαν το σημείο που επρόκειτο να πέσει η βόμβα» και συμπλήρωσε ότι θα διεξαχθεί «ενδελεχής έρευνα για να ανακαλυφθεί πού ακριβώς έγινε το τραγικό λάθος».

Ο Πέρες, σε μια προφανή προσπάθεια να βελτιώσει το «κλίμα», ανακοίνωσε ότι το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας αποφάσισε την άμεση αποδέσμευση 43 εκατομμυρίων δολαρίων, εκ των περίπου 600, παρακρατημένων από φόρους και τέλη, εκατομμυρίων της Π. Αρχής από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα. Ετσι, επικύρωσε τη συμφωνία του με τον διαπραγματευτή Σάεμπ Ερακάτ, κατά τη συνάντησή τους το περασμένο Σάββατο.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι «χαρίζονται» 31 εκατομμύρια δολάρια χρέη προς το Ισραήλ για υδροδότηση και ηλεκτροδότηση των παλαιστινιακών εδαφών, ενώ εκδόθηκαν, ήδη, οι πρώτες 3.000, από τις 30.000 που έχει υποσχεθεί το Ισραήλ, άδειες εργασίας για άμεση είσοδο Παλαιστινίων εργατών στο έδαφός του. Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, τέλος, υπογράμμισε ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες με Παλαιστινίους αξιωματούχους και ότι παραμένει επίκαιρη η προοπτική της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από ορισμένες παλαιστινιακές πόλεις, αρχής γενομένης από τις Βηθλεέμ και Χεβρώνα. Για την επανάληψη των συνομιλιών συμφώνησε και ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σάεμπ Ερακάτ, ο οποίος όμως δεν έκρυψε τις αμφιβολίες του για τις ισραηλινές προθέσεις.

«Κρατική τρομοκρατία»

Εξαιρετικά έντονες ήταν και χτες οι ενδο-ισραηλινές αντιδράσεις. Μέσα σε αυτήν την αρνητικότατη ατμόσφαιρα, ο Αριέλ Σαρόν, που χτες χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία» την επιδρομή, δήλωσε στην εφημερίδα «Γιεντότ Αχρονότ» ότι «αν γνωρίζαμε πόσο πυκνοκατοικημένη ήταν η περιοχή δε θα επιλέγαμε σε καμία περίπτωση αυτόν τον τρόπο δράσης».

Μετά την παραίτηση της υφυπουργού Αμυνας, Ντάλιας Ράμπιν - Πελόσοφ, λίγες ώρες μετά την αεροπορική επιδρομή, και άλλα στελέχη των Εργατικών εξέφραζαν οργή. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Χαΐμ Ραμόν, υπογράμμιζε ότι «στο τέλος μπορεί να ήταν στρατιωτικό λάθος, αλλά χρειάζεται πολιτική απόφαση για να βομβαρδίσει ένα F 16 πυκνοκατοικημένη περιοχή. Ποιοι έλαβαν την απόφαση;».

Ακόμη σκληρότερες ήταν οι δηλώσεις του Γιόσι Σαρίντ, ηγέτη του αντιπολιτευτικού κόμματος Μερέτζ, που μίλησε για «πράξεις που τείνουν στην κρατική τρομοκρατία». Χτες, ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις διοργάνωναν το βράδυ συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Αμυνας.

Κατακεραυνώνει ο ισραηλινός Τύπος

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως η εφημερίδα «Χατζόφε» του ακροδεξιού Εθνικού Θρησκευτικού Κόμματος που υποστηρίζει πως «οι τρομοκράτες θα πρέπει να καταλάβουν ότι δε θα σώζονται ούτε ανάμεσα σε αθώους», ο ισραηλινός Τύπος επικρίνει σφοδρότατα την αεροπορική επιδρομή στη Γάζα. Αν και οι περισσότερες εφημερίδες συμμερίζονται την άποψη ότι ο Σεΐκ Σαλάχ Σχαχάμπα ήταν «νόμιμος στόχος» και «εξαιρετικά επικίνδυνος», επικρίνουν σκληρά την επιλογή του τρόπου και του χρόνου.

Η «Χααρέτζ» μιλά για μια «επίθεση ανακρίβειας» που «κατέστρεψε κάθε μικρή πρόοδο που είχε επιτευχθεί τις τελευταίες ημέρες» και ασκεί σφοδρή κριτική στο Σαρόν για τις «άκαρδες και σκληρές δηλώσεις του περί μεγάλης επιτυχίας, που σκίασαν κάθε προσπάθεια να εκφραστεί λύπη για τα αθώα θύματα». Η «Μααρίβ» μιλά για λάθος τόπο και χρόνο, αλλά σπεύδει να σχολιάσει τις αμερικανικές επικρίσεις, λέγοντας πως «οι ΗΠΑ έχουν δώσει "πράσινο φως" στην ισραηλινή ηγεσία».

Το σημαντικότερο, όμως, δημοσίευμα είναι αυτό της «Γιεντότ Αχρονότ», που υποστηρίζει ότι λίγο πριν δοθεί η εντολή της επιδρομής η ισραηλινή ηγεσία είχε ενημερωθεί για την επίτευξη συμφωνίας τερματισμού των επιθέσεων ανάμεσα στις Τζιχάντ - Χαμάς - Ταξιαρχίες του Αλ Ακσα και την Π. Αρχή και θέτει ξεκάθαρα το ερώτημα αν «τελικά στόχος της συγκεκριμένης κυβέρνησης είναι μόνο να οξύνει διαρκώς την κατάσταση όταν υπάρχει ελπίδα ειρήνης». Την πληροφορία για επίτευξη συμφωνίας επιβεβαιώνει και ο αξιωματούχος της Φατάχ, Χατέμ Αμπντέλ Καντέρ, υποστηρίζοντας ότι την ισραηλινή κυβέρνηση ενημέρωσαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που διαμεσολάβησαν στις συνομιλίες με τις οργανώσεις. Την ίδια άποψη υποστηρίζει και η βρετανική εφημερίδα «Τάιμς», επικαλούμενη αυτούς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Να σταματήσουν τώρα τα εγκλήματα πολέμου του Σαρόν» (2004-10-05 00:00:00.0)
Αιματοκύλισμα από αέρος (2003-10-22 00:00:00.0)
Ολοι όσοι αρνούνται τη βαρβαρότητα να υψώσουν τη φωνή τους (2002-07-27 00:00:00.0)
Σαρόν διατάζει, Σαρόν αποφασίζει (2002-05-15 00:00:00.0)
Διπλωματικός αναβρασμός χωρίς προοπτικές (2002-04-25 00:00:00.0)
Σαρόν: «Μετανιώνω που δε σκοτώσαμε τον Αραφάτ στο Λίβανο» (2002-02-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ