Τετάρτη 15 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σαρόν διατάζει, Σαρόν αποφασίζει

Μόνο όταν «τερματιστεί ολοκληρωτικά η βία» και όταν «αλλάξει ριζικά η Π. Αρχή στη βάση των παρατηρήσεων που κάνουμε, το Ισραήλ θα κάτσει στο τραπέζι των συνομιλιών» διακήρυξε ο Σαρόν

Η Ιντιφάντα είναι εδώ...

Associated Press

Η Ιντιφάντα είναι εδώ...
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

«Δεν υπάρχει περίπτωση να καθίσουμε σε τραπέζι συνομιλιών, αν δεν τερματιστεί κάθε βία και κάθε πρόκληση σε βία εναντίον μας, και αν δεν υλοποιηθούν ριζικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς της Π. Αρχής». Αυτά, εν ολίγοις, ήταν τα λόγια του Ισραηλινού πρωθυπουργού, χτες, στην Κνεσσέτ, όπου κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτημα 40 βουλευτών, για το ποια είναι τα σχέδιά του σχετικά με ένα μελλοντικό ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Ενώ ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις δολοφονικές επιδρομές του και τους αποκλεισμούς στη Δ. Οχθη, σήμερα ο παλαιστινιακός λαός τιμά την «Αλ Νάκμπα», την 54η επέτειο από την «Ημέρα της Καταστροφής», όπως ονομάζουν την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ που συνοδεύτηκε από τον ξεριζωμό χιλιάδων Παλαιστινίων από τις εστίες τους.

«Δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε με ένα διεφθαρμένο, δικτατορικό και τρομοκρατικό καθεστώς. Οταν αυτά αλλάξουν, τότε μπορούμε να συνομιλήσουμε, να επιτευχθεί μια μακρόχρονη ενδιάμεση συμφωνία, που θα οδηγήσει σε τελική συμφωνία» εκτίμησε ο Αριέλ Σαρόν, απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο. Ο Σαρόν απέφυγε να αναφερθεί στο ενδεχόμενο ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, αν και αυτό ακριβώς ήταν το ερώτημα που του τέθηκε. Για πολλούς, αυτός ο ελιγμός σχετίζεται με πρόσφατη απόφαση της ΚΕ του Λικούντ, που απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, και την προσπάθεια του Σαρόν να μην οξύνει την εσωκομματική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στο κόμμα του. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, καθιστώντας σαφές ότι οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρις ότου «ξεριζωθεί ολοκληρωτικά η τρομοκρατία» και κάλεσε το Κοινοβούλιο να μην «κάνει βήματα ενάντια στην εθνική ενότητα».

Θρήνος μετά τη δολοφονία του Χαλίλ Αμπούρ

Associated Press

Θρήνος μετά τη δολοφονία του Χαλίλ Αμπούρ
«Ο Σαρόν βρίσκει και πάλι τα γνωστά προσχήματα για να μην καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών» σχολίαζε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ, συμπληρώνοντας ότι «δίνει εντολές και δε διαπραγματεύεται, ενώ συνεχίζει τα εγκλήματα πολέμου και την κρατική τρομοκρατία». «Είναι θέμα των Παλαιστινίων αν θα κάνουν μεταρρυθμίσεις και ποιες θα είναι αυτές» υποστήριζε ο υπουργός Διεθνούς Σχεδιασμού Νάμπιλ Σάαθ, τονίζοντας ότι ο Σαρόν δεν έχει καμία δικαιοδοσία για να θέτει όρους.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, δήλωνε ότι συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο οποίος «τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπαναχωρεί από τη δέσμευσή του για ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους». Ο Πάουελ επανέλαβε ότι ο Λευκός Οίκος επιμένει «στο όραμα που έχει για την περιοχή, με την ύπαρξη δύο ανεξάρτητων κρατών», υπογραμμίζοντας ότι «δεν ενδιαφέρεται η Ουάσιγκτον για τα εσωκομματικά του Λικούντ». Προφανώς, με τα εσωκομματικά του Λικούντ, όμως, δε συμφωνεί ούτε η πλειοψηφία των Ισραηλινών, καθώς σε δημοσκόπηση που δημοσίευσε, χτες, η «Γιεντότ Αχρονότ» το 63% τάσσεται υπέρ της ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και μάλιστα σε εύλογο χρονικό διάστημα, ως μοναδική βιώσιμη επίλυση της κρίσης.

Επιχειρήσεις, καταγγελίες και υπόνοιες

Επιδρομή «ακριβείας» πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός στην πόλη Χαλχούλ, λίγο έξω από τη Χεβρώνα, χτες, όπου εντόπισε, μυστηριωδώς, το κρησφύγετο μιας ομάδας ανδρών των παλαιστινιακών μυστικών υπηρεσιών. Σκοτώθηκαν 2 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων ο ένας ήταν επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της ευρύτερης περιοχής και συνελήφθη ένας τρίτος. Επιδρομή «ακριβείας» έγινε και εντός της Χεβρώνας, όπου συνελήφθη στέλεχος της «Χαμάς». Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε σε 4 χωριά, κοντά στη Νάμπλους και στην Τουλκαρέμ, όπου συνέλαβε άλλους 15 Παλαιστινίους.

Στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA, ο ισραηλινός στρατός έχει αναπτύξει τις δυνάμεις του στη θάλασσα, πραγματοποιούν δοκιμαστικές πτήσεις F 16 και ασκήσεις τα τεθωρακισμένα. Επίσης, πυρπολήθηκε ένα χωράφι σταριού και συνελήφθησαν οι 7 επιβαίνοντες ενός περαστικού οχήματος, άνευ λόγου, οι οποίοι σύρθηκαν στον γειτονικό εποικισμό Κισουφίμ, όπου και υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια.

Ο ισραηλινός στρατός απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες και επέμεινε ότι έχουν αποστρατευτεί και όλοι οι έφεδροι που είχαν κληθεί στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Επίσης, δε σχολιάστηκε η είδηση που έδωσαν στη δημοσιότητα ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις, υποστηρίζοντας ότι σκληραίνουν οι πειθαρχικές ποινές για τους αρνητές εφέδρους, ενώ ταυτόχρονα δε λαμβάνεται κανένα μέτρο για τα στρατιωτικά «λάθη» που στοιχίζουν ζωές αθώων Παλαιστινίων, αλλά αντίθετα ενθαρρύνονται.

Εντονη ήταν η αντίδραση του συμβούλου του Σαρόν, Ντόρε Γκολντ, στην ανακοίνωση του επικεφαλής των παλαιστινιακών μυστικών υπηρεσιών, Αμίν αλ Χίντι, ότι, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι δικοί του άνδρες, η βομβιστική επίθεση της περασμένης εβδομάδας σε αίθουσα μπιλιάρδου στο Ρίσον Λε Ζίον ήταν έργο της ισραηλινής μαφίας και του υποκόσμου και δε σχετίζεται με παλαιστινιακές οργανώσεις. Το θέμα καταγράφει η αμερικανική «Νιου Γιορκ Τάιμς», που επισημαίνει ότι ο αλ Χίντι προχώρησε σε συλλήψεις στελεχών της «Χαμάς» στη Γάζα, για «παν ενδεχόμενο», αλλά ουδέποτε έλαβε τα στοιχεία που ζήτησε από τις ισραηλινές αρχές τα οποία υποτίθεται ότι αποδεικνύουν την εμπλοκή της «Χαμάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ