Τετάρτη 15 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Περί διεύρυνσης και αφοπλισμού

ΡΕΪΚΑΒΙΚ - ΜΟΣΧΑ.-

Με θέματα τη νέα Επιτροπή ΝΑΤΟ - Ρωσίας, τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, τον εκμοντερνισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ευρώπης, δηλαδή τον ευρωστρατό, όπως και την αναθεώρηση της γραφειοκρατίας του ΝΑΤΟ, καθώς και με τις παραινέσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ, για στήριξη της ιστορικής σύζευξης ΝΑΤΟ - Ρωσίας υπό το πρίσμα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου που θα πρέπει να «αφυπνίσουν» τη συμμαχία, ώστε να υιοθετήσει τις αλλαγές, ξεκίνησαν χθες οι εργασίες της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.

Το ζήτημα που κυριάρχησε επισήμως και για λόγους δημοσίων σχέσεων δεν ήταν άλλο από τη συμφωνία περί δραστικής μείωσης των στρατηγικών όπλων, στην οποία κατέληξαν τη Δευτέρα, Ρωσία και ΗΠΑ, όπου το ΝΑΤΟ εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξή» του στη συμφωνία, μετά την παρουσίαση εκ μέρους του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, προς τους ομολόγους του, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τάχθηκε υπέρ της «ουσιαστικής» διεύρυνσης της Ατλαντικής Συμμαχίας στο άμεσο μέλλον, ενώ, παράλληλα, ζήτησε από τα ενδιαφερόμενα κράτη να μη μειώσουν τους ρυθμούς της προετοιμασίας τους, ενόψει της ένταξης στη Συμμαχία. Ομως, ο Πάουελ, ερωτώμενος αργότερα, αρνήθηκε να απαριθμήσει τις χώρες που θα ενταχθούν στη Συμμαχία κατά τη φθινοπωρινή σύνοδό της στην τσεχική πρωτεύουσα, αλλά και να τις κατονομάσει. Ωστόσο είναι γνωστό ότι η Λετονία, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Αλβανία και, τέλος, η ΠΓΔΜ επιδιώκουν να αποτελέσουν στο άμεσο μέλλον ισότιμα μέλη του ΝΑΤΟ.

«Πόλεμος των άστρων» και αφοπλισμός

Πάντως, παρά τις τυμπανοκρουσίες και την «πλήρη υποστήριξη», τίποτα, όσον αφορά στη συμφωνία περί «αφοπλισμού», δεν έχει κριθεί. 24 ώρες μετά την ανακοίνωση της κατάληξης σε σχετική συμφωνία, η Ρωσία ανοίγει τα πραγματικά ακανθώδη ζητήματα.

Η σχέση μεταξύ του στρατηγικού αφοπλισμού και της αντιπυραυλικής άμυνας «θα υπογραμμιστεί» στα κείμενα που πρόκειται να υπογραφούν από τους Προέδρους της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζορτζ Μπους, κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής (23-26 Μάη), δήλωσε ο αναπληρωτής αρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Γιούρι Μπαλουγιέφσκι, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ιντερφάξ - AVN, που πρόσθεσε ότι χθες ο Ρώσος διαπραγματευτής Γκεόργκι Μαμέντοφ και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Μπόλτον συζήτησαν «για τη διακήρυξη που πρόκειται να εκδοθεί όσον αφορά τις νέες στρατηγικές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ και επικέντρωσαν τη συνομιλία τους στη ρωσοαμερικανική συνεργασία στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας».

Υπενθυμίζεται ότι Μπους και Πούτιν ανακοίνωσαν τον Ιούλιο του 2001, στη Διάσκεψη της G8 στη Γένοβα, ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του θέματος της αντιπυραυλικής άμυνας, που προσδοκά να αναπτύξει σύντομα η Ουάσιγκτον, και αυτού της μείωσης των στρατηγικών όπλων των δύο χωρών, που έχει προταθεί από τη Μόσχα. Τέλος, για να τεθεί σε ισχύ το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, η Ουάσιγκτον είχε καταγγείλει μονομερώς το Δεκέμβρη του 2001 τη Συνθήκη ΑΒΜ, την οποία η Ρωσία θεωρεί ως «ακρογωνιαίο λίθο» της παγκόσμιας στρατηγικής ισορροπίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ