Τετάρτη 15 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΤΕΡ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
«Καμία απόδειξη περί βιοτρομοκρατίας»

Από τη συνάντηση του Φ. Κάστρο με τον Τζ. Κάρτερ

Associated Press

Από τη συνάντηση του Φ. Κάστρο με τον Τζ. Κάρτερ
ΑΒΑΝΑ.--

Ουδεμία απόδειξη περί εμπλοκής της Κούβας στη βιοτρομοκρατία αλλά και στη διάδοση βιολογικών όπλων έχει η αμερικανική κυβέρνηση, τουλάχιστον σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε πριν αναχωρήσει για την Κούβα... Αυτά δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος συνεχίζει την επίσκεψή του στο Νησί της Επανάστασης, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Τζον Μπόλτον, που ενέταξε την Κούβα στον «άξονα του κακού» με το αιτιολογικό ότι διασπείρει τη βιοτρομοκρατία με την πώληση βιολογικών όπλων στα «δόλια κράτη»...

Ο επί τετραετία (1977-'81) ένοικος του Λευκού Οίκου άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση Μπους προσπάθησε να περιπλέξει την επίσκεψή του, τονίζοντας: «Εγιναν, προφανώς όχι τυχαία, λίγο πριν την επίσκεψή μου». Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε κατά τη δεύτερη μέρα της πενθήμερης επίσκεψής του στην Κούβα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας στα περίχωρα της Αβάνας, όπου τον περίμενε ο Φιντέλ Κάστρο. Αργότερα, ο Κάρτερ επισκέφθηκε τη Σχολή Ιατρικής της Λατινικής Αμερικής, όπου δεκάδες χιλιάδες άποροι φοιτητές από όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής σπουδάζουν με έξοδα της κυβέρνησης της Κούβας. Εκανε λόγο για τη «γενναιοδωρία της Κούβας» όχι μόνο για τη δωρεάν Παιδεία σε αυτούς τους φοιτητές, αλλά και για την παροχή φαρμάκων, επιστημονικής γνώσης αλλά και θεραπειών προς όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες «για ασθένειες όπως η ηπατίτιδα, η μηνιγγίτιδα, το Αλτσχάιμερ, ο καρκίνος και το ΕΪΤΖ». Οπως τονίζουν αναλυτές αλλά και πολλάκις η κουβανική κυβέρνηση, εμβόλια που, εάν δεν υπήρχε το εμπάργκο, θα μπορούσαν πολύ απλά να σώσουν τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών σε όλο τον κόσμο.

«Επίθεση» του Λευκού Οίκου

Ερωτώμενος για τις δηλώσεις Κάρτερ, που προκάλεσαν, το λιγότερο, σάλο στις ΗΠΑ, ο Κόλιν Πάουελ, εν πτήσει προς την Ισλανδία, προκειμένου να μετάσχει στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, χαμήλωσε τους τόνους, επανέλαβε ωστόσο πως εκτίμηση των ΗΠΑ είναι πως η Κούβα έχει την ικανότητα και τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει τέτοιου είδους έρευνα.

Ουσιαστικά, η απάντηση ήρθε από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, ο οποίος με εξαιρετικά δηκτικό τρόπο δήλωσε: «Το ζήτημα ποτέ δεν τέθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης πριν από το ταξίδι του πρώην Προέδρου, που είχε με την Κοντολίζα Ράις». Και πρόσθεσε ότι η θέση των ΗΠΑ έχει τεθεί κατά την πρόσφατη ομιλία του Μπόλτον, στην ημερίδα του Heritage Foundation. Με άλλα λόγια, η Κούβα έχει θέση στη λίστα των ΗΠΑ περί υπόθαλψης και διάδοσης της τρομοκρατίας.

Τέλος, σύμφωνα με δημοσκόπηση που μετέδωσε το δίκτυο ABC, σχεδόν ένας στους δύο Αμερικανούς (47%) εμφανίζεται να επιθυμεί την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με την Κούβα, που έχουν διακοπεί εδώ και 41 χρόνια, έναντι ποσοστού 45% που αντιτίθεται σε μία τέτοια περίπτωση. Σχεδόν ίσο ποσοστό (49%) επιθυμεί συγχρόνως την άρση της απαγόρευσης για ταξίδια στην Κούβα, έναντι 45% που δηλώνει αντίθετο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ