Τετάρτη 15 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Κατάθεση πρώην στελέχους των μυστικών υπηρεσιών...

ΧΑΓΗ.--

Ο Ράτομιρ Τάνιτς, πρώην στέλεχος των γιουγκοσλαβικών μυστικών υπηρεσιών και του σερβικού κόμματος «Νέα Δημοκρατία», το οποίο κατά την τριετία 1995-98 είχε συνεργαστεί με το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας στην κυβέρνηση Μιλόσεβιτς, προσήλθε χτες στο δικαστήριο ως μάρτυρας κατηγορίας του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Ο Τάνιτς είπε στο δικαστήριο ότι κατά την περίοδο 1995-'98 συμμετείχε σε μυστικές διαπραγματεύσεις με Κοσσοβάρους Αλβανούς ηγέτες, στις οποίες όπως είπε ήταν παρόντες ο τότε Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο ηγέτης του κόμματος «Νέα Δημοκρατία» και υπουργός Εσωτερικών υπεύθυνος για την αστυνομία, Ντούσαν Μιχαήλοβιτς, και άλλοι αξιωματούχοι της κρατικής ασφάλειας. Κατέθεσε ότι ο Μιλόσεβιτς υιοθέτησε «αρχικά μια πιο φιλειρηνική στάση» έναντι των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, η οποία, ωστόσο, σταδιακά από τον Ιούλιο του 1997 μεταβλήθηκε σε «σκληρότερη».

«Ξαφνικά, το πρόβλημα επικεντρώθηκε στον αριθμό των Αλβανών στο Κόσσοβο. Οι σερβικές αρχές έπρεπε κάτι να κάνουν, ώστε ο πραγματικός αριθμός να μειωθεί, οι εθνικές εκκαθαρίσεις ήταν λύση και άλλη λύση δεν υπήρχε», ισχυρίστηκε ο Τάνιτς, του οποίου το πρόσωπο προβλήθηκε, απ' τα μόνιτορ στην αίθουσα Τύπου, «αλλοιωμένο» καθώς μπροστά στην κάμερα λήψης είχε τοποθετηθεί ειδικό φίλτρο.

Σύμφωνα με σχετικό χτεσινό ρεπορτάζ του σερβικού ραδιοφωνικού δικτύου Β-92 απ' το δικαστήριο της Χάγης, ο συγκεκριμένος μάρτυρας κατηγορίας ισχυρίστηκε, σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, πως αυτός και η σύζυγός του «βασανίστηκαν από Σέρβους αξιωματούχους, εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Βελιγράδι» γι' αυτό και έκτοτε ζουν στο εξωτερικό.

Η κατάθεση του Τάνιτς, ο οποίος κατέθεσε με δέλεαρ την ένταξή του σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος της βδομάδας.

Η συνέντευξη της Μάρκοβιτς

Το ίδιο 24ωρο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ημερήσια σερβική εφημερίδα «ΝΑΣΙΟΝΑΛ» η σύζυγος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Μιργιάνα Μάρκοβιτς, παρομοίασε με αγώνα μεταξύ δυνάμεων του καλού και του κακού την καθημερινή μάχη που δίνει ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στο δικαστήριο της Χάγης.

Η Μάρκοβιτς υπερασπίστηκε την αθωότητα του συζύγου της, σημειώνοντας πως ο Μιλόσεβιτς «δίνει αυτή τη μάχη ολομόναχος αντιμετωπίζοντας χιλιάδες Γολιάθ με μόνα όπλα την αλήθεια, το κουράγιο και την ικανότητα να λέει σ' όλους την αλήθεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ