Τετάρτη 15 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Σκιές πάνω από την κάλπη...

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-

Σήμερα οι Ολλανδοί ψηφοφόροι, δέκα μέρες μετά τη δολοφονία του ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Πιμ Φόρτουιν, καλούνται να επιλέξουν τη νέα σύνθεση του Κοινοβουλίου και το ερώτημα που γεννάται, ακόμη μία φορά, είναι περί του «τρόμου» που προκαλεί η επιστροφή της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη.

Συζήτηση και ερώτημα που έχει μπει στην ημερήσια διάταξη μετά την «έκπληξη» της δεύτερης θέσης του Ζαν Μαρί Λεπέν, κατά τις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Τη δεύτερη θέση φαίνεται ότι διεκδικεί και το κόμμα του Φόρτουιν. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, δύο μέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, το κόμμα του Φόρτουιν λαμβάνει ποσοστό 18,5% της πρόθεσης ψήφου και 28 από τις 150 έδρες του Ολλανδικού Κοινοβουλίου, ενώ σε προηγούμενη σφυγμομέτρηση που είχε διεξαχθεί την Πρωτομαγιά το κόμμα του λάμβανε ποσοστό 17%.

Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση που διεξήχθη από το ερευνητικό γραφείο NIPO για το τηλεοπτικό πρόγραμμα 2Vandaag, νικητές των εκλογών της Τετάρτης θα είναι οι αντιπολιτευόμενοι Χριστιανοδημοκράτες (CDA), οι οποίοι λαμβάνουν 20,5% και 31 έδρες, έχοντας σημειώσει κι αυτοί άνοδο από το ποσοστό 19,3% που λάμβαναν στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση του NIPO. Πτώση σημείωσε το Εργατικό Κόμμα του Ολλανδού πρωθυπουργού Βιμ Κοκ καθώς από 19,8% που είχε λάβει τώρα έλαβε 16,5%.

Ετσι, μετά το «θρήνο» για τη δολοφονία με τα πολλά ερωτηματικά, η άνοδος της ακροδεξιάς θα επισκιάσει το πολιτικό σκηνικό. Συζήτηση που φυσικά δε θα αγγίξει, για άλλη μία φορά, επ' ουδενί τα πραγματικά αίτια αυτής της «ανόδου»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ