Παρασκευή 19 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Προεδρικά πανηγύρια και νέες μάχες

ΜΑΝΙΛΑ.--

Κοινή εμφάνιση με αστραφτερά χαμόγελα για τα φλας των φωτογράφων έκαναν χτες η Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Γκλόρια Αρόγιο, και η πρέσβειρα των ΗΠΑ, Κένι, μετά την επίδοση των «συγχαρητηρίων» της Ουάσιγκτον για το θάνατο ενός ηγετικού στελέχους της «Αμπου Σαγιάφ» στις μάχες στο νησί Χόλο. Μερικές εκατοντάδες μακρύτερα, προχτές το απόγευμα, είχαν σημειωθεί εκτεταμένα επεισόδια ανάμεσα στις δυνάμεις καταστολής και διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την αθώωση Αμερικανών πεζοναυτών που κατηγορούνται για το βιασμό μιας νεαρής - αλλά αυτό δεν αναφέρθηκε στη συνάντηση ούτε κατά διάνοια.

Στην πόλη Πατικούλ της νήσου Χόλο σημειώνονταν εκ νέου χτες άγριες μάχες ανάμεσα σε κυβερνητικά στρατεύματα, υποστηριζόμενα από Αμερικανούς «παρατηρητές», και δυνάμεις της «Αμπου Σαγιάφ», με 10 μέλη της τελευταίας και τρεις κυβερνητικούς στρατιώτες να βρίσκουν το θάνατο, σύμφωνα με επίσημες πηγές.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ «συνεχάρη» τις Φιλιππίνες για το ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας σκότωσαν έναν από τους ηγέτες της ισλαμιστικής εξτρεμιστικής οργάνωσης «Αμπου Σαγιάφ», που περιλαμβανόταν στον κατάλογο των καταζητουμένων από τις αρχές της Ουάσιγκτον.

Η Πρόεδρος των Φιλιππίνων είπε πομπωδώς ότι θα «εξαλείψει» τις τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στη χώρα: «Η κυβέρνηση αυτή είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει την αποστολή της με ατσάλινη χείρα εναντίον του κακού και να εισαγάγει τη χώρα σε μια διαρκή ειρήνη διά μέσου της οικονομικής ανάπτυξης». Ενώ η αμερικανική πρεσβεία χαρακτήρισε το θάνατο του Αμπού Σουλεϊμάν «άλλη μια επιτυχία των Ενόπλων Δυνάμεων των Φιλιππίνων κατά της τρομοκρατίας και στον παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Σημειωτέον ότι η Ουάσιγκτον πρόσφερε 5 εκατ. δολάρια μετρητά για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του, τη δίωξή του ή το θάνατό του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ