Παρασκευή 19 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Σύσταση Συμβουλίου για τη Συνταγματική μεταρρύθμιση

Οι λαϊκές δυνάμεις έχουν δώσει την εντολή τους να προχωρήσει η Μπολιβαριανή Διαδικασία

Associated Press

Οι λαϊκές δυνάμεις έχουν δώσει την εντολή τους να προχωρήσει η Μπολιβαριανή Διαδικασία
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Για την ανάγκη δημιουργίας ενός οργανικού μηχανισμού που θα υλοποιήσει τους «πέντε στρατηγικούς άξονες της πορείας της χώρας προς το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό», μίλησε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες εγκρίνοντας τη δημιουργία ενός συμβουλίου για τη Συνταγματική μεταρρύθμιση και τη λαϊκή εξουσία.

Ο Τσάβες τόνισε ότι η σύσταση του Συμβουλίου θα σημάνει και την έναρξη των διαδικασιών «του εξουσιοδοτικού νόμου, της σοσιαλιστικής συνταγματικής μεταρρύθμισης, της λαϊκής Παιδείας, της νέας γεωμετρίας της εξουσίας και της κοινοτικής εξουσίας», τομείς που ο ίδιος έχει ονομάσει τους «πέντε στρατηγικούς άξονες» ή τους «πέντε κινητήρες».

Για να γίνει εφαρμόσιμος ο «εξουσιοδοτικός νόμος», ο Τσάβες υπέγραψε διάταγμα με το οποίο δημιουργείται επιτροπή για το συντονισμό, την ενεργοποίηση και την εφαρμογή των νόμων, υπό την ηγεσία του αντιπροέδρου Χόρχε Ροντρίγκες, του υπουργού για τη Λαϊκή Εξουσία και Συμμετοχή και την Κοινωνική Ανάπτυξη, Νταβίντ Βελάσκες, και ακόμη των Φρανκ Φιντέλ Μανρίκε, Σαντιάγο Αρκονάδα, Μαργκό Γκοντόι και Εκτορ Γκροβ. Στην επιτροπή θα μετέχουν ακόμη αρκετοί κυβερνητικοί υπουργοί. Ο Τσάβες είπε ότι θα προωθήσει νόμο που θα ορίζει τους ανώτατους μισθούς των κρατικών λειτουργών.

Ο Ούγο Τσάβες κάλεσε το λαό της Βενεζουέλας να δώσει μάχη εναντίον «των προνομίων του αστικού κράτους», και κάλεσε τα μέλη της επιτροπής να φροντίσουν ώστε να απεμποληθούν τα «παλιά ήθη» των δομών διακυβέρνησης. «Αν δεν το επιτύχουμε, αν δεν κερδίσουμε χρόνο, αν δεν κάνουμε κι άλλες πολιτικές και οικονομικές αλλαγές, αν δεν απεμπολήσουμε τα παλιά ήθη, αν δεν αντιμετωπίσουμε τις αβυσσαλέες ταξικές διαφορές, τα παράλογα προνόμια του αστικού κράτους, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε», επισήμανε.

  • Στο Ρίο Ντε Τζανέιρο αναμενόταν να ξεκινήσουν αργά το βράδυ (ώρα Ελλάδας) οι διήμερες εργασίες της Συνόδου του Mercosur, της Κοινής Αγοράς του Νότου, της εμπορικής συνεργασίας όπου συμμετέχουν η Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη, Βενεζουέλα, ενώ αναμένεται η είσοδος της Βολιβίας. Θα παραβρεθούν οι πρόεδροι αυτών των χωρών όπως και ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ρ. Κορέα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ