Παρασκευή 19 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Εκλογές με τις «ευχές» της Γερουσίας των ΗΠΑ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μία ανάσα πριν τις σερβικές βουλευτικές εκλογές της Κυριακής και η αμερικανική Γερουσία υιοθέτησε χτες ομόφωνα ψήφισμα υποστήριξης στις «δημοκρατικές δυνάμεις» της Σερβίας (που η Ουάσιγκτον δημιούργησε για να πετύχει την ανατροπή της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς το 2000).

«Από μία σταθερή και ισχυρή Σερβία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό η σταθερότητα της περιοχής. Οι ΗΠΑ πρέπει να επιδείξουν αποφασιστικότητα στην οικοδόμηση ισχυρών σχέσεων με τη Σερβία, στην πορεία της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ», αναφέρει χαρακτηριστικά το ψήφισμα που υπέβαλαν οι γερουσιαστές Τζορτζ Βοΐνοβιτς, Ρίτσαρντ Λούγκαρ, Τζο Λίμπερμαν και Τσακ Χάιγκελ.

Επίσης χτες, εκπρόσωπος του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο, Μάρτι Αχτισαάρι, ανακοίνωσε ότι οι προτάσεις του για το μελλοντικό καθεστώς του προτεκτοράτου θα δοθούν στις 26 του μήνα στις αντιπροσωπείες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών στη Βιέννη.

Παράλληλα, αξιωματούχοι της ΕΕ που θέλησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους προεξοφλούσαν μία διπλωματική αντιπαράθεση κυρίως μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, θεωρώντας ότι η Μόσχα θα αντιταχθεί σε μία πρόταση για ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου. Οι ίδιοι αξιωματούχοι προέβλεπαν έτσι ότι η πρόταση που θα υποβάλει ο Αχτισαάρι τις επόμενες μέρες θα προβλέπει μία περιορισμένης μορφής «ανεξαρτησία» για το Κοσσυφοπέδιο, με βέβαιη την πλήρη εξάρτησή του απ' την πολιτική, διοικητική και αστυνομική κηδεμονία της ΕΕ.

Διόλου τυχαία, χτες, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, εξέφρασε την επιθυμία του Βερολίνου για ένα «συμβιβασμό αποδεκτό» απ' την αλβανική πλειοψηφία και τη σερβική κοινότητα του Κοσσυφοπεδίου, τασσόμενος υπέρ μίας «επαρκώς διαφοροποιημένης αποκέντρωσης»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ