Παρασκευή 19 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Παρακολουθήσεις... με δικαστική εντολή

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε έναν ακόμη ελιγμό στο πλαίσιο της διαπάλης μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι στο εξής οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις θα γίνονται μόνο με δικαστική εντολή και μάλιστα για το θέμα θα αποφασίζει ανεξάρτητη επιτροπή.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Αλμπέρτο Γκονσάλες, υπουργού Δικαιοσύνης, στο CNN, συστάθηκε ήδη μια «μυστική, αλλά ανεξάρτητη» επιτροπή δικαστών, η οποία θα αποφασίζει αν πράγματι συντρέχουν λόγοι εσωτερικής ασφάλειας για την παρακολούθηση υπόπτων. Ουσιαστικά, ο Πρόεδρος Μπους δέχεται με καθυστέρηση περίπου ενός έτους την άποψη που είχαν διατυπώσει οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι σήμερα όμως ελέγχουν το Κογκρέσο.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα ο Μπους δικαιολογούσε το πρόγραμμα εσωτερικών παρακολουθήσεων, λέγοντας ότι αυτές γίνονται για την ασφάλεια της χώρας, παρότι ομοσπονδιακό δικαστήριο του Ντιτρόιτ είχε αποφανθεί ότι η παρακολούθηση παραβιάζει το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Το θέμα είχε φέρει στην επιφάνεια ο αμερικανικός Τύπος στα τέλη του 2005, αποκαλύπτοντας ότι μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, η NSA είχε ξεκινήσει μυστικό πρόγραμμα παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων για τον εντοπισμό τρομοκρατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ