Παρασκευή 19 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κίνηση «δόλωμα» από το Ισραήλ

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς επρόκειτο να παραδώσει, αργά χτες βράδυ, η ισραηλινή κυβέρνηση μέρος των χρεωστούμενων από τα φορολογικά έσοδα που αναλογούν στην Παλαιστινιακή Αρχή αλλά έχουν «δεσμευτεί» από το Ισραήλ από τη στιγμή που εκλέχτηκε η «Χαμάς». Σύμφωνα με ισραηλινή ανακοίνωση, περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια (το 25% του συνόλου των παρακρατημένων φόρων) θα παραδινόταν κατευθείαν στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο «για να καλύψει ανθρωπιστικές ανάγκες και να ενισχύσει τις δυνάμεις ασφαλείας του».

Η ισραηλινή απόφαση, προφανώς, δεν είναι διόλου τυχαία. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση της «Χαμάς», που προετοιμάζει το νέο προϋπολογισμό, θα θελήσει λογικά να έχει λόγο στη διανομή των χρημάτων. Επιπλέον, χαρακτηρίστηκε εξαιρετικά προκλητική και παρεμβατική η ισραηλινή δήλωση ότι «θα ενισχυθούν οι δυνάμεις ασφαλείας του Αμπάς», καθώς ρίχνει «λάδι στη φωτιά» της εμφύλιας έντασης. Εκτός αυτού, το Σάββατο έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Αμπάς με τον ηγέτη της «Χαμάς», Κχαλέντ Μασχάαλ, στη Δαμασκό, στο πλαίσιο εντατικοποίησης των προσπαθειών για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Η ισραηλινή ηγεσία έχει κάθε λόγο να υποσκάψει τις προσπάθειες αυτές προκαλώντας ένταση με κάθε τρόπο. Ετσι χτες έγινε και εισβολή του ισραηλινού στρατού στην παλιά πόλη της Νάμπλους, όπου σκοτώθηκε 1 νεαρός Παλαιστίνιος, μέλος της «Φατάχ», και τραυματίστηκαν άλλοι 3, επειδή πέταγαν πέτρες στους στρατιώτες.

«Αναθερμαίνεται» το Κουαρτέτο

Την ανάγκη επίτευξης μιας «οριστικής ισραηλινο-παλαιστινιακής συμφωνίας ειρήνης» επισήμανε ο Χαβιέ Σολάνα, που άρχισε χτες περιοδεία στην περιοχή από το Κάιρο. Την ίδια ώρα, γινόταν γνωστό ότι η Κοντολίζα Ράις, μετά από τις συζητήσεις και με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, συγκάλεσε σύνοδο του «διαμεσολαβητικού» Κουαρτέτου (ΟΗΕ, Ρωσία, ΗΠΑ, ΕΕ), στην Ουάσιγκτον, στις 2 Φλεβάρη. Θα προηγηθεί προπαρασκευαστική συνάντηση, στις 24 Γενάρη στο Παρίσι.

  • Μία ημέρα μετά τις διαψεύσεις της ισραηλινής και συριακής κυβέρνησης, ο συνταξιούχος Ισραηλινός διπλωμάτης Αλόν Λίελ επέμεινε στους ισχυρισμούς του ότι οι δύο πλευρές είχαν τρίχρονες ανεπίσημες συνομιλίες, που κατέληξαν σε προσχέδιο συμφωνίας, κατά τις οποίες «η Δαμασκός έδειξε σοβαρότητα και επιθυμία να υπάρξει οριστική συμφωνία και το Τελ Αβίβ ήταν που δεν προχώρησε».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ