Παρασκευή 19 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Βγάζει γλώσσα» ο αλ Μάλικι

Ο αχυράνθρωπος των ΗΠΑ τους εγκαλεί ότι δεν «έδρασαν γρήγορα» για την πάταξη της αντίστασης

Από τη χτεσινή βομβιστική επίθεση στην ανατολική Βαγδάτη

Associated Press

Από τη χτεσινή βομβιστική επίθεση στην ανατολική Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Εμμεση αλλά σαφή «επίθεση» κατά του Προέδρου Μπους εξαπέλυσε, παραβιάζοντας τη συνήθη τακτική των φιλοφρονήσεων, ο Ιρακινός πρωθυπουργός. Σε συνέντευξή του στην ιταλική «Κοριέρε ντέλα Σέρα», ο Νούρι αλ Μάλικι κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι «αν είχε αντιδράσει γρηγορότερα και είχε εξοπλίσει σωστά τις ιρακινές δυνάμεις, σήμερα η κατάσταση θα ήταν καλύτερη».

Υποστηρίζει, επίσης, ότι «αν αυτά γίνουν τώρα, θα παταχτούν όλες οι ένοπλες οργανώσεις, όποιες και αν είναι» και προέβλεψε ότι «ούτε εμφύλιος θα γίνει και οι αμερικανικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν σύντομα». Προχωρώντας σε ακόμη σκληρότερους χαρακτηρισμούς, ο Μάλικι εκτιμά ότι «η κυβέρνηση Μπους αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες μετά την εκλογική ήττα του Νοέμβρη και ότι... ουδέποτε νωρίτερα είχε νιώσει τόσο έντονα την αδυναμία του Προέδρου Μπους όπως τώρα» συμπληρώνοντας δε, ότι «ίσως έχασε τον έλεγχο της κατάστασης».

Καταλήγει δε, ότι «το τέλος μάλλον πλησιάζει για όσους είναι στην Ουάσιγκτον παρά για όσους είμαστε στη Βαγδάτη». Τέλος, επικρίνει την Κοντολίζα Ράις για τις δηλώσεις ότι η κυβέρνησή του «είναι υπό προθεσμία» τονίζοντας ότι «έτσι ενθαρρύνονται οι τρομοκράτες». Η Ράις, από την πλευρά της, δεν έκανε σχετικό σχόλιο φτάνοντας στο Λονδίνο όπου επρόκειτο να ενημερώσει για τα αποτελέσματα της περιοδείας της το Βρετανό πρωθυπουργό.

Η Ουάσιγκτον, όμως, χτες, βρέθηκε στο στόχαστρο και της Τεχεράνης. Μετά τις αλλεπάλληλες αντιδράσεις Ιρακινών αξιωματούχων χτες, ο Ιρανός πρέσβης στη Βαγδάτη κατηγόρησε τον αμερικανικό στρατό για «απαγωγή» των 5 Ιρανών διπλωματών που συνελήφθησαν την περασμένη βδομάδα στο Ιρμπίλ.

Νέες επιθέσεις και διαψεύσεις

Μπαράζ 5 βομβιστικών επιθέσεων με παγιδευμένα αυτοκίνητα σάρωσε, και χτες, την ιρακινή πρωτεύουσα. Στόχος έγιναν δύο πολυσύχναστοι δρόμοι στο κέντρο και στα ανατολικά της Βαγδάτης και μια υπαίθρια λαχαναγορά. Συνολικά σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 47, ενώ άλλοι 5 Ιρακινοί σκοτώθηκαν στο υπόλοιπο Ιράκ. Ο αμερικανικός στρατός, από την άλλη, ανακοίνωσε ότι συνετρίβη μη επανδρωμένο αεροσκάφος του, την Τετάρτη το βράδυ, κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, χωρίς, όμως, να έχουν διευκρινιστεί τα αίτια.

Κατοχικοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι γνωστοποίησαν, επίσης, ότι ολοκληρώθηκε 9ήμερη «εκκαθαριστική επιχείρηση» στο χωριό Τούρκι, της βόρειας επαρχίας Ντιγιάλα, όπου σκοτώθηκαν 100 αντάρτες και συνελήφθησαν περισσότεροι από 50.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενίσχυση των ιρανο-ιρακινών δεσμών (2008-03-05 00:00:00.0)
Νέο μακελειό αμάχων (2007-10-06 00:00:00.0)
Να φύγουν οι μισθοφόροι της «Blackwater» (2007-09-18 00:00:00.0)
Διπλωματικές προσεγγίσεις και επιθέσεις (2007-08-21 00:00:00.0)
«Δωρητές» με ανταλλάγματα και πιέσεις (2007-05-04 00:00:00.0)
Νέες «δεσμεύσεις» Μάλικι ενώ συνεχίζονται οι επιθέσεις (2007-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ