Παρασκευή 4 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Δωρητές» με ανταλλάγματα και πιέσεις

Αρχισε, χτες, στο Σαρμ ελ Σέικ, η διεθνής σύνοδος για το «μέλλον του Ιράκ»

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΣΑΡΜ ΕΛ ΣΕΪΚ.--

Με έκκληση του Ιρακινού «πρωθυπουργού» Νούρι αλ Μάλικι για οικονομική και πολιτική βοήθεια άρχισε χτες στην Αίγυπτο η διεθνής σύνοδος για το «μέλλον του Ιράκ». Εκτός της επιπλέον οικονομικής στήριξης, ο Μάλικι, όπως και η Κοντολίζα Ράις, πίεσαν για παραγραφή του χρέους του Ιράκ σε διάφορες χώρες, το οποίο αγγίζει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ηδη, έχουν παραγραφεί 100 δισεκατομμύρια από τη Λέσχη του Παρισιού. Χτες η Αίγυπτος ανακοίνωσε την ολική παραγραφή του χρέους του Ιράκ που φθάνει τα 800 εκατομμύρια δολάρια και η Ελλάδα ανακοίνωσε την παραγραφή του 80% του χρέους του Ιράκ, ποσό που αγγίζει τα 7 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά, οι διάφοροι «δωρητές» έχουν δεσμευτεί για τη χορήγηση 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η Βρετανία ανακοίνωσε χτες έκτακτη βοήθεια 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Μόσχα, από την άλλη, φέρεται να ζητά πρόσβαση σε σημαντικά ιρακινά πετρελαιοκοιτάσματα προκειμένου να προχωρήσει σε περαιτέρω παραγραφή του ιρακινού χρέους.

Τη χτεσινή πρώτη μέρα της συνόδου συζητήθηκαν, κυρίως, οικονομικά ζητήματα, ενώ σήμερα αναμένεται να κυριαρχήσει το πολιτικό σκέλος, καθώς οι σουνιτικές αραβικές χώρες πιέζουν για λήψη περισσότερων μέτρων υπέρ της σουνιτικής ιρακινής κοινότητας, πριν δεσμευτούν στην οποιαδήποτε χορήγηση στήριξης. Ενδεικτικό των πιέσεων και αντιπαραθέσεων που υπάρχουν, είναι ότι ο Σαουδάραβας βασιλιάς αρνήθηκε χτες να συναντήσει τον Μάλικι.

Την ίδια ώρα, στο Ιράκ, 3 Αμερικανοί στρατιώτες (1 γυναίκα) σκοτώνονταν στη Βαγδάτη, ενώ από ρουκέτα εντός της Πράσινης Ζώνης σκοτώθηκαν 4 Φιλιππινέζοι εργαζόμενοι στην αμερικανική πρεσβεία. Τέλος, Βρετανός πρώην διοικητής κατοχικών δυνάμεων δήλωνε σε συνέντευξή του πως θεωρεί «απολύτως φυσικό το ότι υπάρχει αντάρτικο στο Ιράκ που επιδιώκει να διώξει τις ξένες δυνάμεις», προκαλώντας αναστάτωση στο Λονδίνο.

Εμπλοκή και στην Ουάσιγκτον

Οι Δημοκρατικοί δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το σκόπελο του Προέδρου Μπους και να ακυρώσουν το βέτο Μπους, καθώς το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 222 ψήφους υπέρ, έναντι 203 κατά, αριθμός πολύ χαμηλότερος από τα 2/3 που ήταν απαραίτητος για να ακυρωθεί το βέτο του Αμερικανού Προέδρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ