Παρασκευή 4 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νομάρχης και κυβέρνηση υπεύθυνοι για την καταστολή

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το νομάρχη Μουαμέρ Γκιουλέρ και την κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης θεωρεί υπεύθυνους για το όργιο καταστολής την Πρωτομαγιά στην Κωνσταντινούπολη ο Σουλεϊμάν Τσελεμπί, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ενώσεων Εργατών (DISK), ο οποίος διακήρυξε επιπλέον ότι η πλατεία Τάξιμ «θα είναι ο χώρος όπου θα γίνονται οι συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά από εδώ και πέρα». Η κυβέρνηση είναι «δημοκρατική μόνο σε ό,τι αφορά την ίδια», επισήμανε. «Υπερασπίζεται τη δημοκρατία για ιδιοτελείς λόγους, αλλά εμπόδισε τους εργαζόμενους να διακηρύξουν το αίτημά τους για δημοκρατία, δικαιοσύνη, ειρήνη, ελευθερία και ανθρώπινη ζωή». Η κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα να παραχωρεί την πλατεία Τάξιμ για πανηγύρια της αυτοκινητοβιομηχανίας την Πρωτοχρονιά, αλλά στην επέτειο της σφαγής του 1977 απαγόρευσε τις εκδηλώσεις των εργαζομένων, των συνδικάτων και των οργανώσεων και κομμάτων της Αριστεράς στο ιστορικό αυτό σημείο, τόνισε ακόμη, σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση της «Sol», εφημερίδας του ΚΚ Τουρκίας. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, χτες αφέθηκαν ελεύθεροι και οι τελευταίοι συλληφθέντες από τις μαζικές συλλήψεις της Τρίτης.

Καυτό καλοκαίρι

Στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις: Η Βουλή ενέκρινε χτες τη διοργάνωση πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 22 του Ιούλη, ενώ η Βουλή θα ξαναρχίσει την (απέλπιδα) προσπάθεια εκλογής Προέδρου με μοναδικό υποψήφιο τον Αμπντουλάχ Γκιουλ, μεθαύριο, Κυριακή 6 του Μάη. Ο δεύτερος γύρος προγραμματίζεται για τις 9 και ο τρίτος για τις 12 του Μάη. Ο Γκιουλ είπε ότι εάν δεν παραστούν 367 βουλευτές στον πρώτο γύρο, οι υπόλοιποι δε θα διεξαχθούν.

Συνεχίζεται στο μεταξύ η φιλολογία για το εάν μπορεί ή όχι να γίνει δημοψήφισμα για να κριθεί η εκλογή Προέδρου απευθείας από το εκλογικό σώμα για δύο 5ετείς θητείες, με τους ειδικούς να δίνουν αλληλοαντικρουόμενες εκδοχές για το εάν η διοργάνωσή του προβλέπεται από το Σύνταγμα. Με δεδομένη όμως τη στάση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, τα σχέδια των «ισλαμοδημοκρατών» μοιάζουν καταδικασμένα.

Δικαστών σοφιστείες

Στο μεταξύ, ο πρώην εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Σαμπίχ Κανάντογλου, που «ανακάλυψε» πως για να θεωρηθεί ότι υπάρχει απαρτία στην τουρκική Βουλή πρέπει να είναι παρόντες 367 βουλευτές, τα 2/3 του συνόλου, υποστήριξε ότι η Εθνοσυνέλευση «δεν μπορεί» να ασκήσει νομοθετική εξουσία! Σύμφωνα με τον δικαστικό, η Εθνοσυνέλευση δεν μπορεί να νομοθετεί διότι... έχει αρχίσει η διαδικασία εκλογής Προέδρου, δεν μπορεί να προκηρύξει εκλογές - αρμόδιο είναι το ανώτατο δικαστήριο, λέει - και ο Πρόεδρος Σεζέρ πρέπει να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του. Ο ίδιος λέει ότι το Σύνταγμα δεν μπορεί να τροποποιηθεί.

Η παρέμβασή του συνιστά νέα απόπειρα επιβολής τετελεσμένων στα τουρκικά πολιτικά πράγματα, καθώς το δικαστικό προσωπικό μετατρέπεται στην εμπροσθοφυλακή των «κοσμικών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ