Παρασκευή 4 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Συνέχεια των πιέσεων

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

«Χρειάζονται συνδυασμένες προσπάθειες για την... επούλωση των ανοιχτών πληγών του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο» είπε χτες ενημερώνοντας τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ ο Βέλγος πρέσβης Γιόχαν Βέρμπεκε. Ο Βέρμπεκε, που ήταν επικεφαλής της αποστολής πρεσβευτών του ΣΑ σε Βελιγράδι και Πρίστινα, παρουσίασε μάλλον θετικά τις εντυπώσεις που αποκόμισε από την πρόσφατη αποστολή ομολόγων του, κρίνοντας σε άλλο σημείο «ενθαρρυντική» ...«την ετοιμότητα και την αφοσίωση» της ηγεσίας των Κοσσοβάρων Αλβανών για την «οικοδόμηση δημοκρατικής κοινωνίας». Κατέγραψε, εξυπακούεται, τις ριζικές διαφορές Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, δίχως να αναφερθεί εκτενώς εάν τηρούνται οι βασικές διατάξεις της απόφασης 1244 του ΣΑ του ΟΗΕ, που αναφέρονται σε σερβικά εδαφικά κυριαρχικά δικαιώματα στο προτεκτοράτο.

Αντίθετα, κατηγορηματικός και οξύς ήταν στην ομιλία του ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, που χαρακτήρισε ως «ανεπίτρεπτη» την προσπάθεια ακύρωσης της απόφασης 1244 και την αντικατάστασή της από το σχέδιο Αχτισαάρι. Επέμεινε στη συνέχιση των συνομιλιών για την εξεύρεση λύσης αμοιβαία αποδεκτής από Βελιγράδι - Πρίστινα.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοφσκι, σε χτεσινές δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί πως τα Σκόπια θα αναγνωρίσουν μονομερώς την «ανεξαρτησία» του Κοσσυφοπεδίου εφ' όσον πράξουν ομοίως «μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με μεγάλη επιρροή»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ