Τετάρτη 5 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ενίσχυση των ιρανο-ιρακινών δεσμών

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ειρωνευόμενος τους «ηγέτες εκείνους που μεταβαίνουν στη Βαγδάτη υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με μυστικότητα, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι δεν είναι καλοδεχούμενοι λόγω της πολιτικής τους», ολοκλήρωσε, χθες, την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Βαγδάτη ο Ιρανός Πρόεδρος. Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ταλαμπανί, τον πρωθυπουργό Μάλικι, αλλά και τον ηγέτη του ισχυρότερου σιιτικού κόμματος, Αμπντούλ Αζίζ αλ Χακίμ, οδηγώντας πολλούς σχολιαστές στην εκτίμηση ότι η Τεχεράνη σταδιακά ενισχύει τους δεσμούς και τις σχέσεις της με τη σιιτική ιρακινή ηγεσία, γεγονός που φαίνεται να προκαλεί έντονη δυσφορία στην Ουάσιγκτον, της οποίας αξιωματούχοι και χθες κατηγορούσαν την ιρανική ηγεσία για «υποστήριξη της τρομοκρατίας στο Ιράκ».

Κατά τα άλλα, χθες, ιρακινό μεταγωγικό ελικόπτερο, που αγνοούνταν από τη Δευτέρα το βράδυ, εντοπίστηκε συντετριμμένο κοντά στο Μπαϊτζί, στο βόρειο Ιράκ. Και οι οκτώ επιβαίνοντες σκοτώθηκαν (επτά Ιρακινοί και ένας Αμερικανός στρατιώτης), ενώ οι ιρακινές αρχές υποστήριξαν ότι η συντριβή προκλήθηκε από τις κακές καιρικές συνθήκες.

Τέλος, δικαστήριο της Βαγδάτης απέσυρε τις κατηγορίες κατά του πρώην υφυπουργού Υγείας και του επικεφαλής ασφαλείας του υπουργείου, που είχαν συλληφθεί το Φλεβάρη του 2007, με την κατηγορία της παροχής στήριξης σε «σιιτικά τάγματα θανάτου», στα οποία φέρονταν να επιτρέπουν τη χρήση ασθενοφόρων και νοσοκομείων. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε τα αρνητικά σχόλια της αμερικανικής πρεσβείας που μίλησε για «χειραγώγηση μαρτύρων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ