Τετάρτη 5 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ισχυρό «όχι» στο ΝΑΤΟ

Το περασμένο Σαββατοκύριακο (1-2 Μάρτη) πραγματοποιήθηκε στην πόλη Σεβεροντονέτσκ της Ουκρανίας το «2ο Πανουκρανικό Συνέδριο των βουλευτών των Σοβιέτ όλων των επιπέδων». Στο συνέδριο πήραν μέρος περίπου 4 χιλιάδες αιρετοί διάφορων επιπέδων (τοπικά, δημοτικά, περιφερειακά συμβούλια και βουλευτές) απ' όλες τις περιοχές της Ουκρανίας. Ανάμεσά τους και οι 159 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του «Κόμματος των περιοχών», με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Βίκτωρ Γιανουκόβιτς. Στο συνέδριο επίσης συμμετείχαν και αντιπροσωπείες άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας, με τον Α` Γραμματέα του, Πιοτρ Σιμονιένκο, και του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ουκρανίας, με επικεφαλής τον Πρόεδρό του, Αλεξάντρ Μορόζ. Στο συνέδριο παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Στο συνέδριο εξετάστηκαν τέσσερα βασικά ζητήματα: Οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, η συστηματική παραβίαση των δικαιωμάτων του ρωσόφωνου πληθυσμού της Ουκρανίας, η παραχάραξη, καθώς και επανεξέταση της Ιστορίας της Ουκρανίας, η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Στο συνέδριο εγκρίθηκε Απόφαση, όπου διαπιστώνεται πως «ο λεγόμενος συνασπισμός των δημοκρατικών δυνάμεων, τον οποίο υποστηρίζει ο επικεφαλής του κράτους, κηρύττει τη φιλοσοφία του παρελθόντος, την ιδεολογία του ρεβανσισμού, την πρακτική του κοινωνικού λαϊκισμού». Με την απόφαση:

-- Απευθύνεται κάλεσμα υπεράσπισης των δικαιωμάτων του ρώσικου πολιτισμού και της γλώσσας στην Ουκρανία.

-- Καταδικάζεται η αντισοβιετική διαστρέβλωση της Ιστορίας και ειδικότερα τα γεγονότα που αφορούν το λιμό του 1932-33, που οι σημερινές αρχές χαρακτηρίζουν ως «γενοκτονία του ουκρανικού λαού». Καταδικάζεται επίσης η δικαίωση από τις σημερινές αρχές της δράσης των Ουκρανών ναζιστών (ΟΟΥΝ-ΟΥΠΑ) κατά τη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου.

-- Λαμβάνεται πρωτοβουλία για τη συγκρότηση πανουκρανικής επιτροπής που θα επιδιώξει τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ