Παρασκευή 19 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Με δημοψήφισμα η αποπομπή πολιτικών

ΛΑ ΠΑΣ.--

Τον κυβερνήτη της Κοτσαμπάμπα, Μάνφρεντ Ρέγιες Βίγια, κατέστησε υπεύθυνο για τις συγκρούσεις και τα πολύ βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στην επαρχία, με αποτέλεσμα 2 νεκρούς και περισσότερους από 200 τραυματίες, ο πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, κατά τη χτεσινή επίσκεψή του στην Κοτσαμπάμπα.

Στην Κοτσαμπάμπα, που τελεί υπό σχεδόν εξεγερσιακό καθεστώς, εξαιτίας των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων για δεύτερη εβδομάδα, με βασικό αίτημα την απομάκρυνση του Ρέγιες Βίγια, κατ' αρχήν για την πρόθεσή του να προωθήσει δημοψήφισμα για την αυτονόμηση της επαρχίας, καθώς επίσης και για την καταστολή ενάντια στο λαϊκό κίνημα όταν αντέδρασε στις προθέσεις του. Οπως τώρα έχει αντιδράσει και το Ελ Αλτο ενάντια στο κυβερνήτη της Λα Πας, Χοσέ Λουίς Παρέδες.

Βέβαια, ο πρόεδρος Μοράλες μπορεί να κατέστησε υπεύθυνο τον κυβερνήτη, εντούτοις μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο εκπρόσωπος Αλεξ Κοντρέρας κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει μόνο έναν κυβερνήτη, τον Ρέγιες Βίγια, και όχι το «επαναστατικό συμβούλιο» που ανακήρυξε το λαϊκό κίνημα, επιζητώντας και τη νομιμοποίησή του από την κυβέρνηση.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό χτες, η κυβέρνηση προετοίμασε και ανάλογο νόμο που θα καταθέσει προς ψήφιση «τις επόμενες ώρες», σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα στην εφημερίδα «Opinion». Ο νόμος αυτός προβλέπει διεξαγωγή δημοψηφίσματος για αποπομπή αιρετού, είτε πρόκειται για τον πρόεδρο, για κυβερνήτες ή και δημάρχους, για περιπτώσεις διαφθοράς, παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή μη τήρησης των προεκλογικών τους δεσμεύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ