ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΤΟΠΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΔΗΚΚΙ
Με τις αγωνιστικές δυνάμεις σε Καισαριανή και Βύρωνα

Οι τοπικές οργανώσεις ΔΗΚΚΙ Καισαριανής και Βύρωνα, καθώς και η Νομαρχιακή Επιτροπή Β7, με ανακοινώσεις τους, δηλώνουν ότι «στα πλαίσια των αποφάσεων του κινήματος για συνεργασία των αριστερών δυνάμεων, με στόχο και σκοπό την προώθηση της λαϊκής και κοινωνικής συμπαράταξης ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική, που ασκείται ,τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την αντιπολίτευση, συμμετέχουν ενεργά και στηρίζουν στις εκλογές του Οκτώβρη, την "Ενωτική Αγωνιστική Πορεία - Συνεργαζόμενοι", με υποψήφιο τον σημερινό δήμαρχο Καισαριανής, Γιώργο Κατημερτζή και την "Ενωτική Παμβυρωνιώτικη Κίνηση", με υποψήφιο τον σημερινό δήμαρχο Νίκο Ρογκάκο».

Οι οργανώσεις του ΔΗΚΚΙ καλούν «όσους πολίτες θέλουν να αντισταθούν στη σημερινή πολιτική να συμβάλουν στην οικοδόμηση ενός ευρύτερου λαϊκού ρεύματος, που δε θα σταματά στις 13 Οκτώβρη. Θα συνεχίσει να αγωνίζεται για μια Αυτοδιοίκηση, με ουσιαστική λαϊκή συμμετοχή και ουσιαστικές αρμοδιότητες προς όφελος του ίδιου του λαού».

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Αντίθετοι στην εμπορευματοποίηση της Υγείας

Περιοδεία του υποψήφιου δημάρχου Αθήνας με τη «Συμπαράταξη» στο ΚΑΤ

Συζήτηση του Σπ. Χαλβατζή με διοικητικούς υπαλλήλους του νοσοκομείου
Συζήτηση του Σπ. Χαλβατζή με διοικητικούς υπαλλήλους του νοσοκομείου
Η ανάγκη εκσυγχρονισμού του δημόσιου συστήματος υγείας αναδείχτηκε (και) χτες κατά την επίσκεψη του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων Σπύρου Χαλβατζή στο ΚΑΤ. Σε αυτό το νοσοκομείο πρώτης γραμμής για το Λεκανοπέδιο εφαρμόζονται τάχιστα οι πολιτικές ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης που πρεσβεύει ο δικομματισμός. Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», αντίθετη σε αυτές τις πρακτικές που πλήττουν βάναυσα το λαϊκό εισόδημα, ζητά ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων με προσωπικό και υποδομές.

Ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης» περιόδευσε σε χώρους του ΚΑΤ, συναντήθηκε με εκπροσώπους της διεύθυνσης και του Σωματείου Εργαζομένων. Από τις συζητήσεις φάνηκαν λεπτομερώς - και μάλιστα σε ημέρα γενικής εφημερίας - οι ελλείψεις σε διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η επακόλουθη υπερεντατικοποίηση της εργασίας όσων μένουν εκεί να δουλέψουν, οι φιλότιμες προσπάθειές τους να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες σε όσους έχουν ανάγκη και η έλλειψη υποδομών αντίστοιχων με τις ανάγκες (χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λειτουργεί συνεχώς και τα 21 κρεβάτια που διαθέτει).

Επισημάνθηκε ακόμα πως το πολυδιαφημισμένο από την κυβέρνηση Ενιαίο Σύστημα Προμηθειών θέλει οργάνωση για να επιτευχθεί, που για την ώρα δε φαίνεται να υπάρχει. Εξάλλου με την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας, που προωθεί η κυβέρνηση, φαίνεται να προκρίνεται μια λειτουργία του τύπου: Τα κέρδη από τα απογευματινά ιατρεία θα οδεύουν προς αγορά μηχανημάτων. Τα κέρδη από την εκμετάλλευση αυτών των μηχανημάτων (δηλαδή από την πώληση υπηρεσιών στους ασθενείς) θα οδεύουν για άλλες επενδύσεις - αγορές του νοσοκομείου. Δηλαδή ο ασθενής που έχει ήδη πληρώσει μέσω της άμεσης φορολογίας για να απολαύσει - όποτε χρειάζεται - υπηρεσίες υγείας, θα τις ξαναπληρώνει στο νοσοκομείο.

Οπως δήλωσε ο Σπ. Χαλβατζής, με αφορμή και τις ελλείψεις ειδικά σε νοσηλευτικό προσωπικό, «το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, πρέπει να ενισχυθεί, να εκσυγχρονιστεί και να εκδημοκρατιστεί». Υπογράμμισε ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει η Υγεία να γίνει εμπόρευμα.

«Εκτιμάμε ότι το έργο που συντελείται στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι σημαντικό και οφείλεται στη δράση όλων όσοι εργάζονται στα νοσοκομεία, στο ιατρικό και στο νοσηλευτικό και στο υπόλοιπο προσωπικό, το οποίο όμως θα πρέπει να ενισχυθεί αριθμητικά, αλλά και να αμείβεται ικανοποιητικά» σημείωσε.

Κατέληξε: «Θεωρούμε ότι η αναβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας θα περιορίσει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, ο οποίος γιγαντώνεται με ευθύνη της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ενισχύουν τον ιδιωτικό και συνειδητά υποβαθμίζουν τον δημόσιο τομέα Υγείας. Είμαστε αντίθετοι στον ιδιωτικό τομέα Υγείας».

ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Κατεδαφίζει και ο δήμος

...με τη «βούλα» του δικομματισμού, του 2004 και του πάντα «πρωτοπόρου» ΣΥΝ

Το έγκλημα που συντελείται στην περιοχή Μακρυγιάννη, η τσιμεντοποίηση σημαντικότατου αρχαιολογικού χώρου για να οικοδομηθεί εκεί, σώνει και ντε, το Νέο Μουσείο Ακρόπολης (ΝΜΑ) συνεχίζεται και με τη «βούλα» πλέον του Δήμου Αθηναίων. Για την ακρίβεια συντελείται με την υπογραφή των δημοτικών συμβούλων της Αθήνας που πρόσκεινται σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.

Στη συνεδρίαση χτες του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας και μετά από τρεις αναβολές συζήτησης του ζητήματος σε προηγούμενες συνεδριάσεις του οργάνου, οι προαναφερόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι αποφάσισαν να συνταχθούν με τα κυβερνητικά σχέδια. Σχέδια για την τσιμεντοποίηση του αρχαιολογικού χώρου, έκτασης περίπου 14 στρεμμάτων, που αποκαλύφτηκε πρόσφατα στην περιοχή Μακρυγιάννη και φιλοξενεί οργανωμένο αστικό σύνολο της αρχαίας Αθήνας. Ηδη μπουλντόζες του υπουργείου Πολιτισμού κονιορτοποιούν μάρμαρα - γεγονός που έχει προκαλέσει σάλο στον επιστημονικό κόσμο της χώρας και όχι μόνο - για να οικοδομήσουν εκεί ένα αμφιβόλου αισθητικής κτίσμα.

Κατά της χωροθέτησης τάχθηκαν μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», η Μ. Κοντού και φραστικά η Φ. Πιπιλή, καθώς απουσίαζε την ώρα της ψηφοφορίας. Η «Συμπαράταξη» μαζί με περιοίκους, τοπικούς φορείς, το ICOMOS (διεθνής επιστημονικός φορέας για την προστασία μνημείων), την ίδια την Αρχαιολογική Εταιρεία και εκατοντάδες επιστήμονες, ανάμεσά τους δεκάδες πρωτοπόροι στην αρχαιολογία και την αρχιτεκτονική, ζητούν να οικοδομηθεί σε άλλο χώρο το ΝΜΑ.

Οι περισσότεροι σύμβουλοι του δικομματισμού και του πάντα «πρωτοπόρου», «ευαισθητοποιημένου οικολογικά» και «αλλέως» ΣΥΝ, «επιχειρηματολόγησαν» περί ανάγκης βιάσης για να είναι το ΝΜΑ έτοιμο το 2004 (πόσες βαρβαρότητες θα γίνουν τελικά στο βωμό του;). 'Η ότι έτσι θα μας επιστρέψει τα κλεμμένα μάρμαρα του Παρθενώνα η «σύμμαχη» σε ΝΑΤΟ και ΕΕ βρετανική κυβέρνηση. 'Η ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή χωροθέτησης, κλείνοντας τα αυτιά και τα μάτια τους στις εμπεριστατωμένες προτάσεις που έχουν κάνει οι αντιδρώντες φορείς και επιστήμονες.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΚΟΣ
Να καταδικαστεί η αντιλαϊκή πολιτική

Το κεντρικό κατάστημα του ΙΚΑ ήταν ο χτεσινός πρωινός σταθμός του επικεφαλής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» και υποψηφίου νομάρχη Θεσσαλονίκης Γ. Ρόκου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο ΙΚΑ της Αριστοτέλους, ο Γ. Ρόκος διαπίστωσε πως υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού, που, όσον αφορά στις οργανικές θέσεις, φτάνει το 40%. Πέρα από το σοβαρό αυτό πρόβλημα, παρατηρείται επίσης δυσχέρεια είσπραξης, αλλά και έκδοσης συντάξεων, καθώς το σύστημα πληροφορικής μηχανοργάνωσης διαχειρίζονται ιδιωτικές εταιρίες. Σαν αποτέλεσμα, εκατοντάδες ασφαλισμένοι περιμένουν μήνες ολόκληρους προκειμένου να βγούνε στη σύνταξη. Ο Γ. Ρόκος από την πλευρά του δήλωσε πως «αυτή η αντιλαϊκή πολιτική που ταλαιπωρεί το λαό πρέπει να καταδικαστεί και να στηριχτεί η συσπείρωση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θέλουν μια διεκδικητική και αγωνιστική Αυτοδιοίκηση».

Μέσα στα πλαίσια του προγράμματος περιοδειών της ΝΑΣΥ, αύριο Σάββατο 27/7, στις 8.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία απέναντι από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ενώ σήμερα Παρασκευή θα γίνει επίσκεψη στο χωριό Κολχικό και στα Λαγυνά, στις 8.00 και 8.30 μ.μ. αντίστοιχα.

Περιοδείες υποψηφίων σε νεολαιίστικα στέκια

Μια σειρά περιοδειών σε νεολαιίστικα στέκια πραγματοποιούν τις επόμενες μέρες νέοι υποψήφιοι δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι. Μεταξύ αυτών και οι παρακάτω:

Σήμερα Παρασκευή, στα στέκια των Κάτω Πατησίων θα περιοδεύσει ο Θανάσης Τζίμας, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Συμπαράταξη».

Στην Ηλιούπολη θα περιοδεύσει ο Φάνης Μαργαρώνης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και στο Χαϊδάρι η Τατιάνα Ευαγγελοπούλου, υποψήφια νομαρχιακή σύμβουλος με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία».

Αύριο Σάββατο, στη Δάφνη, σε στέκια νεολαίας θα περιοδεύσουν ο υποψήφιος δήμαρχος Τ. Κονταργύρης, συνοδευόμενος από τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Γ. Πολάτο και τον υποψήφιο νομαρχιακό σύμβουλο Ν. Σφαντό.

Στο Ηράκλειο η Τατιάνα Ευαγγελοπούλου και στη Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη η Δέσποινα Σωτηροπούλου, υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τη «Συμπαράταξη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ