ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούλη 2002
Σελ. /32
Η «αντιτρομοκρατική» συμβολή των ΜΜΕ

Οταν οι συλλήψεις προαναγγέλλονται και οι κάμερες «εγκλωβίζουν» τους υπόπτους πριν από την Αντιτρομοκρατική...

Του Τολιάδη από το «Ποντίκι»
Του Τολιάδη από το «Ποντίκι»
Οταν τις προάλλες ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ευχαριστούσε τον Τύπο, ήταν απόλυτα ειλικρινής, δεν το έκανε εκ καθήκοντος. Τόσο το «επιχειρησιακό» μέρος της εξάρθρωσης της «17 Ν», όσο και το «ιδεολογικό» της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας, έχει υπηρετηθεί κατά τρόπο «άψογο» από τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ.

Είναι αλήθεια ότι για πρώτη φορά η πληροφόρηση, επίσημη και ανεπίσημη, από την Αντιτρομοκρατική και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αντιμετωπίζεται από το σύνολο σχεδόν του Τύπου με «ιερό δέος» και ό,τι διοχετεύεται από τις διωκτικές αρχές εμφανίζεται περίπου ως θέσφατο. Ακριτα και αμάσητα, η «γραμμή» της Αντιτρομοκρατικής αναπαράγεται ατόφια στα πρωτοσέλιδα και τα δελτία των καναλιών.

Οι συλλήψεις προαναγγέλλονται, έστω και αν ορισμένες φορές «αστοχούν», σκόπιμα ή όχι ποιος νοιάζεται, και οι κάμερες «εγκλωβίζουν» τους υπόπτους πριν από την Αντιτρομοκρατική(!). Τα πράγματα, λοιπόν, γίνονται απίστευτα πιο εύκολα για τις διωκτικές αρχές, όταν ο Τύπος έχει ανοίξει το δρόμο (που του έχουν δείξει, βέβαια...) και χρησιμοποιείται στο «κυνήγι των τρομοκρατών».

Από τη στιγμή που σε «δείξουν» τα κανάλια ως «ύποπτο», άντε να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας. Οι επιφυλάξεις, οι αμφιβολίες, η κριτική στάση απέναντι στα όσα διαρρέονται έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο και μάλλον ως άλλοθι. Η κυρίαρχη στάση είναι επιθετική στήριξη.

Η κατάρρευση των «μύθων» και το στήσιμο άλλων στη θέση των παλιών (που τα ίδια είχαν δημιουργήσει...) είναι μια άλλη σημαντική συνεισφορά των ΜΜΕ. Ετσι, ο μύθος της τρομερής ολιγομελούς «επαναστατικής» οργάνωσης, των αλάνθαστων επαγγελματιών εκτελεστών, που αναπαρήγαγαν τόσα χρόνια, αντικαθίσταται τώρα με μεγάλη ευκολία από το μύθο του «μπουλουκιού» των «αλητών», που κατάφεραν να διαφεύγουν, επειδή ανήκαν σε δύο οικογένειες... Το χειρότερο είναι ότι έχουν την απαίτηση να τα χάφτουμε αμάσητα...


ΤΡΟΜΟ -ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ CIA. «Τώρα στις ΗΠΑ ενδιαφέρονται για ένα μηχανισμό εξωραϊσμού της εικόνας της CIA μέσω ταινιών του Χόλιγουντ, όπως αποκαλύπτει με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η γαλλική "Λε Μοντ". Στο πλαίσιο του δόγματος Μπους για την "καταπολέμηση της τρομοκρατίας", η CIA γράφει σενάρια, που τη δείχνουν να κατατροπώνει τρομοκρατικές ομάδες, τα οποία γίνονται ταινίες, σίριαλ και ντοκιμαντέρ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, πάνε να πείσουν τη διεθνή κοινή γνώμη ότι η CIA δεν είχε καμιά απολύτως σχέση με πραξικοπήματα, δολιοφθορές πρακτόρων και πολιτικές δολοφονίες. Και τα είχαμε δει όλα αυτά σε ταινίες του Χόλιγουντ, βασισμένες σε αρχεία της CIA. Τώρα, λέτε να ετοιμάζουν και ταινία που θα εκθειάζει τα βασανιστήρια;» (Από το κύριο άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

«ΠΡΑΚΤΟΡ ΘΟΥ ΒΟΥ»...«Τοιουτοτρόπως η όπερα κατέληξε σε φάρσα και οι "3 μέρες του Κόνδορα" μεταλλάχθηκαν σε "Θου βου φαλακρός πράκτορ 000". Οπότε, αν είναι έτσι - που δεν είναι -, τότε αγαπητοί μου ο σκηνοθέτης του σεναρίου υποβιβάζεται σε τροχονόμο του Θανάση Βέγγου. Ε, όχι και όλα δικά τους. Αφού δε δύνασαι να αποκαλύψεις δημοσίως όλη την αλήθεια και πριονίζεις την ιστορία, μη θέλεις και από πάνω το χειροκρότημα μιας ταινίας επιπέδου Ρέντφορντ. Βέγγο έδωκες, Βέγγο θα λάβεις!» (Δημ. Δανίκας - ΝΕΑ).

ΤΑ ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ. «Πολλοί μπορεί να εντυπωσιάζονται και κάποιοι να χαίρονται σήμερα από την κατάρρευση του "μύθου" της τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά αυτά αποτελούν πρωτοβάθμιες αντιδράσεις. Τα ζητούμενα είναι ο εντοπισμός των "επιτελείων" της από το 1975 και η εξακρίβωση των πραγματικών επιδιώξεών τους με τις συγκεκριμένες επιλογές των θυμάτων τους, Ελλήνων και ξένων, όλα αυτά τα χρόνια. Μόνον όταν αυτά απαντηθούν θα έχει κλείσει η υπόθεση» (Κ.Ι. Αγγελόπουλος - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ψάχνουν πάλι το πρώτο χτύπημα και πέντε δράστες - ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΟΥΕΛΤΣ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΕΦΘΑΣΕ Η ΩΡΑ ΤΩΝ «ΠΑΠΠΟΥΔΩΝ».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ».

ΤΑ ΝΕΑ: 3 «ΠΕΡΙΕΡΓΟΙ» ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΗ 17Ν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΣΥΛΛΗΨΗ - ΒΟΜΒΑ «ΕΠΩΝΥΜΟΥ» ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΜΑΤΑ.

ΧΩΡΑ: ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ οι εγκέφαλοι... ΣΤΟ ΦΩΣ οι «ανεγκέφαλοι»...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΣΕ ΠΑΚ - ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΔΙΝΕΙ ΝΕΑ ΟΝΟΜΑΤΑ Ο «ΝΙΚΗΤΑΣ».

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΞΑΝΘΙΑ ΤΗΣ 17Ν.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΠΙΔΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ!!! - Δήμαρχος ή Πρωθυπουργός;

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:... ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥΣ ΜΠΟΥΦΕΔΕΣ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Η «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ» ΔΙΩΧΝΕΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΕΘΝΟΣ: ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΙΧ.

ΕΣΤΙΑ: Η ΕΛΛΑΣ 24η ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΟΗΕ.

ΑΥΓΗ: ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ 4.100 ΑΝΕΡΓΟΥΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Αιχμάλωτοι των καναλιών: «Την ιδρυτική τετράδα της 17Ν, σύμφωνα πάντα με τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ συγκρότησαν ο κρατούμενος πια Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο συλληφθείς χθες, νεαρός τότε "τσιλιαδόρος" της επιχείρησης Παύλος Σερίφης και άλλα δύο πρόσωπα, ένας άνδρας και μία γυναίκα, που μπορεί να μη βρίσκονται στα χέρια των Αρχών, παραμένουν όμως αιχμαλωτισμένα από τις κάμερες των τηλεοπτικών σταθμών»(!). (Από το πρωτοσέλιδο της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»)

Η «στιγμή της κρίσης»... «Εφτασε η στιγμή της μεγάλης κρίσης για τη λεγόμενη "ιστορική ηγεσία" της 17Ν - αυτό διακηρύσσουν, πλέον, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, θεωρώντας ότι τώρα θα κληθούν να λογοδοτήσουν και οι "παππούδες" της οργάνωσης που συμμετείχαν στις πρώτες δολοφονικές επιθέσεις. Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν την ταυτότητα πέντε μελών της οργάνωσης (ανάμεσα τους και ο Αλέκος Γιωτόπουλος), που σκότωσαν τις παραμονές των Χριστουγέννων του 1975 τον σταθμάρχη της CIA Ρίτσαρντ Γουέλς». (Από το βασικό θέμα του «ΒΗΜΑΤΟΣ»).

Προαναγγελίες... «Επίκειται η ανακοίνωση του ονόματος της "πηγής" που ενημέρωνε την οργάνωση για κρατικά απόρρητα. Είναι υπεράνω πάσης υποψίας, με υψηλές διασυνδέσεις, γνωστός στην κοινή γνώμη από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του». (Από το πρωτοσέλιδο του «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ»)

Πεποιθήσεις... «Οσο περνούν οι ημέρες και γίνονται γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από τη δράση και τα πρόσωπα της 17Ν, τόσο εδραιώνεται η πεποίθηση πως τελικά, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια μικρή ομάδα ασήμαντων στην πλειοψηφία τους προσώπων, χωρίς ιδιαίτερη ιδεολογική ή πολιτική συγκρότηση. Συγγενείς και φίλοι κατά κύριο λόγο που έστησαν μια "βιοτεχνία" τρόμου που, μόλις συνελήφθησαν έσπευσαν να αποκηρύξουν» (Από το κύριο άρθρο των «ΝΕΩΝ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ