Παρασκευή 26 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Η «αντιτρομοκρατική» συμβολή των ΜΜΕ

Οταν οι συλλήψεις προαναγγέλλονται και οι κάμερες «εγκλωβίζουν» τους υπόπτους πριν από την Αντιτρομοκρατική...

Του Τολιάδη από το «Ποντίκι»
Του Τολιάδη από το «Ποντίκι»
Οταν τις προάλλες ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ευχαριστούσε τον Τύπο, ήταν απόλυτα ειλικρινής, δεν το έκανε εκ καθήκοντος. Τόσο το «επιχειρησιακό» μέρος της εξάρθρωσης της «17 Ν», όσο και το «ιδεολογικό» της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας, έχει υπηρετηθεί κατά τρόπο «άψογο» από τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ.

Είναι αλήθεια ότι για πρώτη φορά η πληροφόρηση, επίσημη και ανεπίσημη, από την Αντιτρομοκρατική και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αντιμετωπίζεται από το σύνολο σχεδόν του Τύπου με «ιερό δέος» και ό,τι διοχετεύεται από τις διωκτικές αρχές εμφανίζεται περίπου ως θέσφατο. Ακριτα και αμάσητα, η «γραμμή» της Αντιτρομοκρατικής αναπαράγεται ατόφια στα πρωτοσέλιδα και τα δελτία των καναλιών.

Οι συλλήψεις προαναγγέλλονται, έστω και αν ορισμένες φορές «αστοχούν», σκόπιμα ή όχι ποιος νοιάζεται, και οι κάμερες «εγκλωβίζουν» τους υπόπτους πριν από την Αντιτρομοκρατική(!). Τα πράγματα, λοιπόν, γίνονται απίστευτα πιο εύκολα για τις διωκτικές αρχές, όταν ο Τύπος έχει ανοίξει το δρόμο (που του έχουν δείξει, βέβαια...) και χρησιμοποιείται στο «κυνήγι των τρομοκρατών».

Από τη στιγμή που σε «δείξουν» τα κανάλια ως «ύποπτο», άντε να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας. Οι επιφυλάξεις, οι αμφιβολίες, η κριτική στάση απέναντι στα όσα διαρρέονται έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο και μάλλον ως άλλοθι. Η κυρίαρχη στάση είναι επιθετική στήριξη.

Η κατάρρευση των «μύθων» και το στήσιμο άλλων στη θέση των παλιών (που τα ίδια είχαν δημιουργήσει...) είναι μια άλλη σημαντική συνεισφορά των ΜΜΕ. Ετσι, ο μύθος της τρομερής ολιγομελούς «επαναστατικής» οργάνωσης, των αλάνθαστων επαγγελματιών εκτελεστών, που αναπαρήγαγαν τόσα χρόνια, αντικαθίσταται τώρα με μεγάλη ευκολία από το μύθο του «μπουλουκιού» των «αλητών», που κατάφεραν να διαφεύγουν, επειδή ανήκαν σε δύο οικογένειες... Το χειρότερο είναι ότι έχουν την απαίτηση να τα χάφτουμε αμάσητα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ