Παρασκευή 26 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ενημερώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο

Επιμένει στις θέσεις του ο Ντενκτάς. Φωτιά είχε πιάσει, πριν προσκρούσει στο έδαφος, το μοιραίο στρατιωτικό ελικόπτερο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ενημερώνοντας προχθές το Εθνικό Συμβούλιο ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το θέμα των απειλών και της αύξησης των τουρκικών στρατευμάτων στα κατεχόμενα, τέθηκε από τον ίδιο στους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος, οι Τούρκοι φέρονται να έχουν ενημερώσει τα Ηνωμένα Εθνη ότι τον Αύγουστο θα μειωθεί ο κατοχικός στρατός υποστηρίζοντας ότι δήθεν οι 5.500 μεταφέρθηκαν για αντικατάσταση άλλων.

Περαιτέρω ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των απευθείας συνομιλιών, η ελληνοκυπριακή πλευρά έθεσε το εδαφικό προβάλλοντας τη θέση για 24% να παραμείνει υπό τους Τούρκους. Ο Ντενκτάς σύμφωνα με τον Πρόεδρο, δε συζητά το εδαφικό πριν ξεκαθαρίσει το θέμα της κυριαρχίας και του καθεστώτος του.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσος Παπαδόπουλος ήγειρε θέμα ελλιπούς ενημέρωσης του Εθνικού Συμβουλίου, γεγονός με το οποίο συμφώνησαν ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού. Ο Πρόεδρος Κληρίδης απαντώντας στις επικρίσεις ανέφερε ότι υπάρχει ενημέρωση για όλο το φάσμα των εξελίξεων, ενώ ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου ήγειρε θέμα διαρροών.

Από την πλευρά του ο Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε - σε δηλώσεις του - ότι οι Ελληνοκύπριοι αρνούνται να αποδεχτούν την τουρκοκυπριακή πλευρά ως ίσο και κυρίαρχο συνέταιρό τους και ότι διεκδικούν το ένα τρίτο των εδαφών των κατεχομένων. Είπε επίσης ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά απαιτεί όπως η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο έχει ίσα δικαιώματα εγγυήσεων με την Τουρκία. Υποστήριξε μάλιστα ότι τα θέματα αυτά αποτελούν εμπόδια για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο μέρος των Τουρκοκυπρίων ευνοεί μια συμφωνία που να σέβεται, όπως είπε, τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους. Ο Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε επίσης ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά καταβάλλει προσπάθειες για καταστροφή των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων μέσω της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

Είχε πιάσει φωτιά το μοιραίο Μπελ 206

Σημαντικά ευρήματα που δείχνουν τι προηγήθηκε δευτερόλεπτα πριν την πτώση του μοιραίου Μπελ και που θα βοηθήσουν στις έρευνες για εξακρίβωση των αιτίων της τραγωδίας, κατά την οποία χάθηκαν πέντε στελέχη της Εθνικής Φρουράς (μεταξύ αυτών και ο αρχηγός της, Ευάγγελος Φλωράκης), εντόπισε το Κρατικό Χημείο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελευθέρου», το Χημείο έδωσε προχθές τα αποτελέσματα επί των αναλύσεων στο αίμα των πέντε θυμάτων, σύμφωνα με τα οποία: Ανιχνεύθηκε καπνός στο αίμα τους, κάτι που αποδεικνύει - και επιστημονικά πλέον - αυτό που είχε λεχθεί αρχικά. Οτι δηλαδή πριν την πτώση του Μπελ 206, είχε προηγηθεί φωτιά. Τα άκρως σημαντικά αυτά ευρήματα δόθηκαν τόσο στους εξεταστές του ατυχήματος όσο και στον ιατροδικαστή, ο οποίος θα τα περιλάβει στην έκθεσή του.

Στη μοιραία πτήση επέβαιναν εκτός από τον αντιστράτηγο Φλωράκη, ο διοικητής της Αεροπορίας ταξίαρχος Στυλιανός Δεμένεγας, ο σμηναγός Πάρης Αθανασιάδης, ο υποσμηναγός Μιχάλης Σιακαλλής και ο υποπλοίαρχος Νικόλας Γεωργίου. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, πριν την πρόσκρουση του ελικοπτέρου με το έδαφος και την έκρηξη, είχε προσέξει να εξέρχονται από αυτό καπνοί, κάτι που δεν απέκλεισε εξ αρχής και ο υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος. Επίσης, το γεγονός ότι ένας πυροσβεστήρας του ελικοπτέρου δεν ήταν στη θέση του και μάλιστα βρέθηκε χρησιμοποιημένος, φανερώνει πως υπήρχε φωτιά και έγινε προσπάθεια κατάσβεσής της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς (2002-07-24 00:00:00.0)
Διχάζει το εδαφικό (2002-02-23 00:00:00.0)
Στην τρίτη βδομάδα οι συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς (2002-02-05 00:00:00.0)
Αρχίζουν σήμερα οι απ' ευθείας συνομιλίες (2002-01-16 00:00:00.0)
Οι θέσεις των δύο πλευρών μπροστά στη συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς (2001-11-29 00:00:00.0)
Στον... οφθαλμίατρο (2000-09-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ