Παρασκευή 26 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής το Κυπριακό

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την 28η επέτειο της κυπριακής τραγωδίας

«Κύπρος ενιαία, ανεξάρτητη» και «ΝΑΤΟ σημαίνει χούντες και πολέμοι», βροντοφώναξαν πλήθος φίλων της ειρήνης και δημοκρατικών πολιτών της Θεσσαλονίκης που πήραν μέρος στην εκδήλωση μνήμης για την 28η επέτειο της Κυπριακής τραγωδίας που πραγματοποίησε την Τετάρτη το βράδυ στο άγαλμα του Βενιζέλου, η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ).

«Το Κυπριακό», τόνισε στην ομιλία του ο Γραμματέας της ΕΔΥΕΘ Νίκος Ζώκας, «είναι ένα καθαρά διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής μέρους ενός κυρίαρχου κράτους, μέλους του ΟΗΕ, από τα τουρκικά στρατεύματα. Αυτός ο χαρακτήρας του προβλήματος είναι αδιαμφισβήτητος και αποδεικνύεται από τις ως τώρα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, από τις συμφωνίες κορυφής Μακαρίου - Ντενκτάς και Κυπριανού - Ντενκτάς. Σήμερα, υπογράμμισε ο Νίκος Ζώκας, αυτός ο ξεκάθαρος χαρακτήρας του Κυπριακού έχει εγκαταλειφτεί και αντιμετωπίζεται πλέον, με τη συμφωνία και της ελληνικής κυβέρνησης, ως πρόβλημα που πρέπει να διευθετηθεί ανάμεσα στα "δύο μέρη", στις "δύο κοινότητες". Ετσι τα πράγματα οδηγούνται εκεί που θέλουν οι ΗΠΑ, και το οικονομικό και στρατιωτικοπολιτικό κατεστημένο της Τουρκίας».

Κάνοντας αναφορά στο «κουρνιαχτό που έχει ξεσηκωθεί» σχετικά με την υπόθεση της «17 Νοέμβρη», ο Νίκος Ζώκας επισήμανε ότι η οργάνωση αυτή χρησιμοποιήθηκε από το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο για να χτυπηθεί το μαζικό, λαϊκό κίνημα και οι μαχητικοί, διεκδικητικοί αγώνες του λαού και της νεολαίας και κατέληξε: «Σήμερα η κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης τροφοδοτούν το λαό με ψεύτικες υποσχέσεις, ότι δήθεν θα υπάρξει πλήρης διαλεύκανση στο φάκελο της τρομοκρατίας. Θα θέλαμε να θυμίσουμε ότι το ίδιο είχαν υποσχεθεί και για έναν άλλο φάκελο, το "φάκελο της Κύπρου". Ομως όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ποτέ δεν υπήρξε πραγματική έρευνα και δεν αποκαλύφθηκαν οι προσωπικές και κυβερνητικές ευθύνες στο θέμα της Κυπριακής τραγωδίας».

Μετά την ομιλία, οι συγκεντρωμένοι συγκρότησαν πορεία και μέσω των οδών Εγνατία, Αγ. Σοφίας και Τσιμισκή κατευθύνθηκαν στο αμερικάνικο προξενείο. Σ' όλη τη διάρκεια της πορείας οι διαδηλωτές με τα πανό και τα συνθήματά τους απαίτησαν: Να φύγει το ΝΑΤΟ από την περιοχή μας. Να αφεθούν ελεύθεροι οι λαοί μόνοι τους να ορίζουν τις τύχες τους. Να δοθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της μαρτυρικής Κύπρου. Να βρει δικαίωση ο μακροχρόνιος αγώνας του λαού της Παλαιστίνης. Να αποτρέψουμε ένα νέο δολοφονικό πόλεμο ενάντια στο λαό του Ιράκ. Να μετατραπεί η περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου σε ζώνη ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας λαών και κρατών.

Μπροστά στο κτίριο που στεγάζει το αμερικάνικο προξενείο, η οργή των διαδηλωτών ενάντια στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε στην εισβολή και την ντεφάκτο διχοτόμηση της Κύπρου εκδηλώθηκε με μυριόστομα συνθήματα: «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «ΝΑΤΟ ΣΙΑ, τρομοκρατία», «ένας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός». Εκπρόσωποι των διαδηλωτών με τη συνοδεία αξιωματικού της αστυνομίας ανέβηκαν μέχρι την είσοδο του αμερικάνικου προξενείου και θυροκόλλησαν το ειδικό για την επέτειο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΕΔΥΕΘ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ