Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
KYΠΡΙΑΚΟ
Στον... οφθαλμίατρο

Αρχίζουν στη Ν.Υόρκη οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Καθώς ξεκινά σήμερα ο τέταρτος γύρος των συνομιλιών για το κυπριακό, ο Ρ. Ντενκτάς με δηλώσεις του από τη Ν. Υόρκη, περιορίζει κάθε περιθώριο αισιοδοξίας για επιτυχή έκβαση της διαδικασίας, υπογραμμίζοντας την απαίτηση της τουρκικής πλευράς για αναγνώριση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου». Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλ. Κληρίδης, εμφανίζεται ικανοποιημένος από την παρέμβαση του Διεθνούς Παράγοντα, αλλά δεν κρύβει πως είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός για την πορεία των συνομιλιών εξαιτίας της στάσης του Ρ. Ντενκτάς.

Οπως γράφει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις" σε δηλώσεις του σε ανταποκριτή τουρκικού ιδιωτικού σταθμού στη Νέα Υόρκη, ο Ντενκτάς υποστήριξε ότι η πραγματικότητα των δυο κρατών στην Κύπρο είναι δεδομένη και κάλεσε τον πρόεδρο Κληρίδη να τη δει, διαφορετικά "να πάει σε οφθαλμίατρο", όπως είπε προκλητικά. Ο Ντενκτάς επανέλαβε ότι πριν από συζήτηση θεμάτων όπως το εδαφικό και η αναπροσαρμογή των συνόρων, κατά την έκφρασή του, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το καθεστώς κάθε πλευράς. Επανέλαβε μάλιστα ότι ο ίδιος δεν αποδέχτηκε ούτε θα αποδεχτεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που αναγνωρίζουν την ελληνοκυπριακή πλευρά ως κυβέρνηση όλης της Κύπρου.

Ο Γλ. Κληρίδης

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις του, θα επιχειρήσει να ωθήσει τη διαδικασία στην ουσία του Κυπριακού, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και των Βρετανών.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος Κληρίδης αν και δηλώνει ευχαριστημένος από την αμερικανική μεσολάβηση και ιδιαίτερα την παρέμβαση του Προέδρου Κλίντον προς τον Τούρκο ομόλογό του για διαπραγματεύσεις, παρουσιάζεται επιφυλακτικός, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματα τα οποία θα φανούν, αφού αρχίσουν οι συνομιλίες.

Εν τω μεταξύ ο Πρόεδρος Κληρίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τουρκική εφημερίδα ζητά άμεσες συνομιλίες για το Κυπριακό. Ο Κληρίδης κάνει λόγο για ανάγκη να καταστούν ανενεργές οι ανησυχίες των δύο πλευρών, ενώ ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας υπογραμμίζει πως το σημαντικότερο εμπόδιο είναι η ανάμειξη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Ο Κύπριος Πρόεδρος αναφερόμενος στο ζήτημα των άμεσων συνομιλιών, λέει χαρακτηριστικά «τόσο εγώ, όσο και ο κ. Ντενκτάς έχουμε μεταφέρει στον Ντε Σότο όλες τις απόψεις μας επί των βασικών θεμάτων. Είναι προφανές ότι σκεφτόμαστε διαφορετικά. Πρέπει πλέον να συζητήσουμε το αν μπορούμε να κάνουμε κάτι, αν μπορούμε να ικανοποιήσουμε ο ένας τον άλλον. Σε αντίθετη περίπτωση δε θα οδηγηθούμε πουθενά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ