Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σιγά τον... πολυέλαιο!

Το 1995 ο Ε. Βενιζέλος είχε την «έμπνευση» του νόμου 2328 για τα ΜΜΕ, που αποτελεί και τη βάση πάνω στην οποία είχε οικοδομηθεί τη δεκαετία του '90 το καθεστώς λειτουργίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα. Ο συγκεκριμένος νόμος συνοδεύτηκε από διθυράμβους περί «διαφάνειας» και από μια ακατάσχετη προπαγάνδα, σύμφωνα με την οποία, μέσω των διατάξεών του, θα αντιμετωπιζόταν το θέμα της «διαπλοκής»...

Η αλήθεια ήταν άλλη φυσικά και σήμερα όλοι την ομολογούν: Ο νόμος εκείνος ήρθε απλώς να νομιμοποιήσει τη ζούγκλα στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Δημιουργούσε τα ορθάνοιχτα «παράθυρα» για τη νόμιμη άλωση του ηλεκτρονικού Τύπου από μεγαλοεργολάβους, μεγαλοκατασκευαστές, μεγαλοπρομηθευτές του δημοσίου. Οι διατάξεις του ήταν (και είναι) διάτρητες και αστείες: Υποτίθεται ότι απαγόρευαν στον κύριο «τάδε», τον εμπλεκόμενο με το κράτος επιχειρηματία, να ελέγχει ηλεκτρονικά μέσα, αλλά επέτρεπε να έχουν τηλεοράσεις και ραδιόφωνα η γυναίκα του, η θεία του, η γιαγιά του, ο γιος του, η αδερφή του και γενικώς κάθε συγγενής του με... οικονομική αυτοτέλεια.

***

Σήμερα η κυβέρνηση, όταν τη ρωτούν αν θα επεκτείνει την απαγόρευση και στους συγγενείς των μεγαλοεπιχειρηματιών, αρνείται να απαντήσει. Ετσι χτες ο κ. Ρέππας τα έλεγε τη μια έτσι και την άλλη αλλιώς. Σκόπιμα. Κάπως έτσι επιδιώκει, στην περίπτωση που ψηφίσει στο υπό αναθεώρηση Σύνταγμα μια τέτοιου είδους διάταξη, να διαμορφώσει και ένα κλίμα, ότι θα πρόκειται, δήθεν, για κάποια... «υπερ-ρύθμιση»: «Είδατε, εμείς κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε τη διαπλοκή, μέχρι και στους συγγενείς τους απαγορέψαμε να έχουν ΜΜΕ», θα λέει μετά η κυβέρνηση.

Στην πραγματικότητα, ξέρει ότι και πάλι μια τρύπα στο νερό θα έχει κάνει. Γιατί, στον καπιταλισμό, μπορείς να απαγορέψεις τα πάντα. Αλλά να απαγορέψεις στους καπιταλιστές να έχουν... φίλους, δεν μπορείς. Που σημαίνει ότι αυτό που κάνουν σήμερα ο κ. Κόκκαλης, ο κ. Βαρδινογιάννης κ.ά., που ελέγχουν δηλαδή ΜΜΕ εμφανίζοντας σαν ιδιοκτήτες τους συγγενείς τους, αύριο θα το κάνουν με τους... φίλους τους.

Αλλωστε, αυτό ήδη γίνεται. Ηδη σήμερα, παρά το γεγονός ότι ο νόμος απαγορεύει τυπικά σε κάποιον να κατέχει πολλά ραδιοτηλεοπτικά μέσα, υπάρχει ιδιοκτήτης δυο τηλεοράσεων και ενός ραδιοσταθμού, όλοι τον γνωρίζουν, που εμφανίζεται να κατέχει μόνο το... 25% όλων εκείνων που κατέχει. Τα υπόλοιπα τα κατέχουν (στα χαρτιά) κάποιοι... φίλοι του.

***

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Διότι μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξάγεται περί «διαπλοκής», και ειδικότερα στο πλαίσιο των γεμάτων... «αγωνία» συζητήσεων μεταξύ όσων «πασχίζουν» για την αποδέσμευση των ΜΜΕ από το «οπλοστάσιο» των «διαπλεκόμενων», η κυβέρνηση και τα κόμματα της ολιγαρχίας έχουν επιλέξει μιαν άκρως προκλητική τακτική: Πουλούν καθημερινά καντάρια... ευαισθησίας με στόχο να παραμυθιάσουν το «πόπολο»: «Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε όλα τα μέτρα», λέει ο ένας, «είμαστε έτοιμοι να εισηγηθούμε όλα τα μέτρα», λέει κι ο άλλος, «και μεις μαζί σας», λέει και ο τρίτος...

«Σιγά τον πολυέλαιο»! Τρίχες! Το μόνο που είναι έτοιμοι να κάνουν είναι νέες υποκύψεις στο μεγάλο κεφάλαιο. Διότι το ζήτημα των σχέσεων του μεγάλου κεφαλαίου με τα ΜΜΕ είναι σήμερα παρά ποτέ κομβικό ζήτημα του συστήματος. Ακουμπά τους κανόνες λειτουργίας του καπιταλισμού στην καρδιά. Κι αν θες να χτυπήσεις τη διαπλοκή σε αυτόν τον τομέα, στον τομέα των ΜΜΕ, πρέπει να χτυπήσεις στην καρδιά. Πρέπει να αντιπαρατεθείς στο ιδιοκτησιακό καθεστώς που επιτρέπει σε ιδιώτες (επιχειρηματίες και μη, φίλους και μη, συγγενείς και μη) να ελέγχουν ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

***

Αλλά πότε ο καπιταλισμός έπασχε από... αυτοκτονικές τάσεις; Ποιος από τους υπηρέτες του συστήματος θα πάει κόντρα στο «ιερό και όσιο» δικαίωμα της ατομικής ιδιοκτησίας - ακόμα και δημόσιων αγαθών όπως οι ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες - που αποτελεί τη λυδία λίθο του συστήματος; Κανείς τους. Εδώ ούτε σε ημίμετρα δεν προχωρούν. Ακόμα και το ΕΣΡ έφτασαν να το εκπαραθυρώσουν. Ούτε τις άδειες δε νομιμοποιούν. Ούτε τα πρόστιμα δεν επικυρώνουν. Αρνούνται στοιχειώδη μέτρα προστασίας του πολίτη από την τηλε-αυθαιρεσία. Γιατί;

Γιατί, τελικά, δεν το επιτρέπει το κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό τους σύστημα. Γι' αυτό και η υπόθεση της απαλλαγής της ενημέρωσης από τη μετατροπή της σε «εμπόρευμα», η απαλλαγή από την άλωση του ηλεκτρονικού Τύπου από τους μεγιστάνες είναι υπόθεση ενός άλλου κοινωνικού, οικονομικού και πολιτικού συστήματος. Ολη η υπόλοιπη συζήτηση εκείνο που αποδεικνύει είναι η αδυναμία τους, εκεί που έχει φτάσει το πράγμα σήμερα, να εμφανίσουν ακόμα και το πιο «ριζοσπαστικό μερεμέτι», μέσω του Συντάγματος, σαν «λύση». Γιατί, εν ολίγοις, εδώ έχουμε να κάνουμε με χαρακτηριστική περίπτωση κατά την οποία η λύση ισοδυναμεί και προϋποθέτει την ανατροπή τους.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ