Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Σε καθεστώς προϊούσης εμπορευματοποίησης ο αθλητισμός

Το ΚΚΕ καταψήφισε την έκθεση για την τροποποίηση του κανονισμού του χρηματοδοτικού προγράμματος ΜEDA

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης, παρεμβαίνοντας κατά τη συζήτηση των εκθέσεων για τον αθλητισμό, που έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατήγγειλε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, τονίζοντας συγκεκριμένα τα εξής:

«Ο αθλητισμός, όπως και ο πολιτισμός, η παιδεία και η υγεία, βρίσκεται κάτω από καθεστώς προϊούσης εμπορευματοποίησης και υποταγής στους λεγόμενους νόμους της αγοράς. Ο χορός τρισεκατομμυρίων γύρω από τις μείζονες αθλητικές εκδηλώσεις, τα τεράστια κέρδη για το κεφάλαιο, που δραστηριοποιείται στο χώρο αυτό, έχουν αντικαταστήσει το αθλητικό ιδεώδες. Η αγωγή υγείας και η άθληση ως καθημερινή πρακτική, ο λαϊκός αθλητισμός, δεινοπαθούν.

Οσο αυτοί που κερδίζουν βλέπουν την "επιχείρηση αθλητισμός" να πηγαίνει καλά, τόσο θα εντείνεται ακόμα περισσότερο το ντόπινγκ και η κάθε χρήση φαρμακευτικών ουσιών, τόσο θα αυξάνουν τα ποσά που διατίθενται για απόκτηση αθλητών (που είναι μια μορφή εμπορίας ανθρώπων στο σύγχρονο καπιταλισμό), τόσο θα οξύνεται το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα, η διαφθορά και άλλα εκφυλιστικά φαινόμενα.

Μολονότι η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι "ένα από τα κύρια αίτια ανάπτυξης του ντόπινγκ είναι η υπερβολική εμπορευματοποίηση στο χώρο του αθλητισμού", δεν κάνει τίποτα για να την καταπολεμήσει (πώς θα μπορούσε, άλλωστε, αφού το όλο οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στηρίζεται στην αρχή του ότι όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται) και περιορίζεται σε ημίμετρα (μελέτες, δεοντολογίες), με ακροθιγή αναφορά σε ελέγχους. Εάν είχαν σκοπό και πραγματικά ήθελαν να καταπολεμήσουν το ντόπινγκ, θα το είχαν κάνει ήδη. Δε συμφέρει, όμως, αυτό τη ΔΟΕ, τις διεθνείς ομοσπονδίες αθλημάτων, τους σπόνσορες που επενδύουν στον αθλητισμό, ούτε τις βιομηχανίες φαρμάκων.

Οι δύο εκθέσεις, παρά ορισμένα θετικά στοιχεία που περιέχουν, φτάνουν στο σημείο, η μεν έκθεση Zabell να θεωρεί ότι "η φαρμακευτική βιομηχανία νοιάζεται για την υγεία των αθλητών" και η έκθεση Menea να προτείνει "τα κράτη - μέλη να εγκρίνουν στις νομοθεσίες τους πρακτικά μέτρα, που θα ευνοούν τις ιδιωτικές επενδύσεις στον αθλητισμό".

Αν δε χτυπηθεί ουσιαστικά η εμπορευματοποίηση, αν δεν μπουν φραγμοί στην κερδοσκοπία του μεγάλου κεφαλαίου, αν δεν παρθούν μέτρα ουσιαστικού και αποτελεσματικού ελέγχου ντόπινγκ, δε θα έχουμε κάτι διαφορετικό στο χώρο του αθλητισμού. Δεν περιμένουμε κάτι τέτοιο από την ΕΕ. Αγωνιζόμαστε όμως για την ανάπτυξη λαϊκού κινήματος, που θα παλέψει, ώστε ο σύγχρονος αθλητισμός να επανέλθει στην αρχή «νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Οχι του ΚΚΕ στην έκθεση για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα MEDA

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης, αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ, κατά την ψήφιση της έκθεσης για την τροποποίηση του κανονισμού του χρηματοδοτικού προγράμματος MEDA, που αφορά τις μεσογειακές χώρες, τόνισε τα εξής:

«Η πολιτική της ΕΕ απέναντι στις μεσογειακές χώρες έχει στόχο, όχι την ανάπτυξη των χωρών αυτών, αλλά την αύξηση της επιρροής του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα MEDA αυτούς τους στόχους εξυπηρετεί.

Η δημιουργία Ευρωμεσογειακής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών δεν έχει άλλο σκοπό, παρά να διευκολύνει τη διείσδυση των ευρωπαϊκών βιομηχανικών προϊόντων στις αγορές των χωρών αυτών και, ταυτόχρονα, τη ληστεία του όποιου πλούτου των μεσογειακών χωρών. Οι επικλήσεις στη σταθεροποίηση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι παρά το σύνηθες για την ΕΕ πρόσχημα για επέμβαση στα εσωτερικά άλλων χωρών. Οι διαρθρωτικές προσαρμογές που ενισχύονται μέσα από το MEDA αποσκοπούν κυρίως στο να επιβάλουν τους λεγόμενους νόμους της αγοράς, την κυριαρχία των οικονομικά ισχυρότερων. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι να βυθιστούν οι χώρες αυτές ακόμα πιο βαθιά στην υποανάπτυξη και να γίνουν δορυφόροι της ΕΕ, λόγω των άνισων συμφωνιών εταιρικής σχέσης.

Το ΚΚΕ είναι υπέρμαχο της συνεργασίας μεταξύ των λαών με ίσους όρους και χωρίς παρέμβαση στα εσωτερικά μιας χώρας από άλλη. Τονίζει ιδιαίτερα την ευθύνη των ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών για τη σημερινή κατάσταση των υποανάπτυκτων χωρών, που είναι αποτέλεσμα της μέχρι τώρα καταλήστευσής τους. Αυτό αποτελεί έναν πρόσθετο λόγο, από τον οποίο απορρέει η υποχρέωση των ανεπτυγμένων χωρών να βοηθήσουν υποανάπτυκτες χώρες να αναπτύξουν την παραγωγική τους βάση και να ανεβάσουν το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων τους.

Επειδή, τόσο το προηγούμενο πρόγραμμα MEDA, όσο και οι τροπολογίες που προτείνονται είναι μακριά από τους παραπάνω στόχους, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίζουν τη σχετική έκθεση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ