Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
BOΥΛΗ
Ξεπουλιούνται τα πάντα

Οι διατάξεις για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ πάνω από 51%, των ΕΛΤΑ, του ΟΠΑΠ και της ΑΤΕ περιέχονται σε νομοσχέδιο που από χτες συζητείται τη Βουλή

Α. Τζέκης: Χτυπάνε τα χέρια τους οι κεφαλαιοκράτες για το ψητό των ιδιωτικοποιήσεων

Ακάθεκτη συνεχίζει η κυβέρνηση το ξεπούλημα του δημόσιου τομέα με τη στήριξη της ΝΔ, την ίδια στιγμή που υποκριτικά τα δύο κόμματα "συγκρούονται" για τη "διαπλοκή" αποπροσανατολίζοντας τον ελληνικό λαό.

Με διατάξεις που περιέχονται στο νομοσχέδιο για το χρηματιστήριο που από χτες συζητείται στο τμήμα της Βουλής παραδίνεται ο ΟΤΕ σε ιδιώτες και σε ποσοστό πάνω από 51%, ενώ την άγουσα προς την ιδιωτικοποίηση παίρνουν ο ΟΠΑΠ, τα ΕΛΤΑ, αλλά και η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας.

"Οι κεφαλαιοκράτες χτυπάνε τα χέρια τους για το μεγάλο φαγοπότι", που θα ακολουθήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις, παρατήρησε στην ομιλία του ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, θέτοντας επί της ουσίας το θέμα της "διαπλοκής" που δεν είναι άλλο από την παράδοση της δημόσιας περιουσίας στους ιδιώτες με τα χειροκροτήματα της ΝΔ που χτες δήλωσε στη Βουλή ότι χαίρεται που το ΠΑΣΟΚ προσχωρεί στις θέσεις της παρά τα όσα έλεγε παλιότερα.

Η κυβέρνηση, τόνισε ο Α. Τζέκης, όχι μόνο ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία, αλλά λέει και από πάνω "τι καλά που κάνουμε". Για τα ΕΛΤΑ παρατήρησε πως η διάταξη αναφέρει ότι θα ιδιωτικοποιηθεί μέχρι 49%, αλλά υπενθύμισε ότι τα ίδια έλεγε η κυβέρνηση και για τον ΟΤΕ και έρχεται τώρα και τον ξεπουλάει. Υπενθύμισε δε ότι το 1993 το ΠΑΣΟΚ υπέγραψε τροπολογία που έλεγε ότι ο ΟΤΕ πρέπει να έχει μία μετοχή που να ανήκει στο δημόσιο, αλλά μόλις έφυγε η ΝΔ σταδιακά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ άρχισε το ξεπούλημα για να φτάσει σήμερα να προτείνει πώληση του ΟΤΕ και πάνω από 51%.

Αποκαλύπτοντας τα ψέματα που είπε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά, ο Α. Τζέκης τόνισε ότι όταν ο Α. Μαντέλης είπε λίγο πριν τις εκλογές ότι δεν είναι ταμπού η ιδιωτικοποίηση και πάνω από το 51% ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ισχυριζόταν ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, για να έρθει μετά τις εκλογές και να προωθήσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Ο λαός, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, δεν έχει να περιμένει τίποτα το καλό από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Τα λαϊκά συμφέροντα, είπε, εξυπηρετούνται με το να είναι 100% δημόσιες οι επιχειρήσεις με στρατηγική σημασία. Εξυπηρετούνται με μία άλλη πολιτική αντιμονοπωλιακή.

Αναφερόμενος στις διατάξεις για το Χρηματιστήριο είπε ότι αποσκοπούν στο να ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία, μέσω του χρηματιστηρίου και να ενισχυθούν οι ισχυροί με τζάμπα χρήμα. Οσον αφορά την ποντοπόρο ναυτιλία τόνισε ότι με τις διατάξεις αντιμετωπίζεται η ανάγκη του εφοπλιστικού κεφαλαίου, να διευρυνθεί μέσω της εισαγωγής του στο χρηματιστήριο, διατηρώντας ταυτόχρονα τις προνομιακές ρυθμίσεις που το εφοπλιστικό κεφάλαιο διατηρεί σήμερα.

Ο εισηγητής της ΝΔ Δ. Κωστόπουλος, στην ομιλία του, δήλωσε ότι το κόμμα του χαίρεται που το ΠΑΣΟΚ έρχεται στις θέσεις της ΝΔ και στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και ζήτησε στις υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις να τοποθετηθεί στρατηγικός επενδυτής που θα πάρει και το μάναντζμεντ.

Αντίθετος με τις διατάξεις που ιδιωτικοποιούν τις δημόσιες επιχειρήσεις εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα πράττει μετά από αυτές, αφού όμως πρώτα εξαπάτησε τον λαό. παίρνοντας την ψήφο του.

Περήφανος εμφανίστηκε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Α. Μαντέλης για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο οποίος μάλιστα ισχυρίστηκε ότι οι αποκρατικοποιήσεις είναι επιλογή της κυβέρνησης "για να σώσουμε τις επιχειρήσεις μας, τις θέσεις εργασίας και να διατηρήσουμε την παραγωγική μας μηχανή"!

  • Παρεμβαίνοντας αργά το βράδυ στη συνεδρίαση ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας διευκρίνισε ότι το δημόσιο και μετά τη νέα ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ θα κατέχει τουλάχιστον το 1/3 του Οργανισμού και σε κάθε περίπτωση θα έχει τον έλεγχο και τη διοίκηση του ΟΤΕ. Ο δε "στρατηγικός επενδυτής" θα πάρει περίπου ένα 15%. Σχετικά με τον ΟΠΑΠ είπε ότι μετά την ιδιωτικοποίησή του θα συσταθεί ειδικός λογαριασμός με τα έσοδα του ΟΠΑΠ, από τον οποίο θα διατίθενται ποσά προς τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία και σε πολιτιστικούς συλλόγους. Το ποσό αυτό θα είναι 75 δισ. δρχ. για το 2001 όσο είναι και σήμερα και θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τα έσοδα του ΟΠΑΠ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ