Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΩΝΑΣ
Δούρειος ίππος, για το ανθρώπινο είδος, η κλωνοποίηση εμβρύων

Παρεμβαίνοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Θεωνάς, στη συζήτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την κλωνοποίηση εμβρύων, σημείωσε τα παρακάτω:

«Η πρόσφατη απόφαση των κυβερνήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ να επιτρέψουν την κλωνοποίηση ανθρώπινων εμβρύων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως "αποθήκες ανταλλακτικών" ιστών και ζωτικών οργάνων, εγείρει τεράστια ερωτήματα και προβλήματα. Η απόφαση αυτή λήφθηκε, ενώ πολλά και κρίσιμα ιατρικά, ηθικά και κοινωνικά ζητήματα παραμένουν αναπάντητα. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι οι ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της γενετικής και της μοριακής βιολογίας ανοίγουν νέους δρόμους στην επιστήμη, μειώνουν την απόσταση μεταξύ του αδύνατου και του εφικτού, δίνοντας ελπίδες για την καταπολέμηση παθήσεων και ασθενειών που μαστίζουν την ανθρωπότητα.

Ταυτόχρονα, όμως, και ακριβώς επειδή οι δυνατότητες των βιοϊατρικών επιστημών είναι ανυπολόγιστες και η ικανότητά τους να διεισδύσουν στις λεπτομέρειες της ανθρώπινης ζωής και εξέλιξης τεράστια, μετατρέποντας εύκολα το όνειρο σε εφιάλτη, τίθεται επιτακτικά το καίριο ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει όχι μόνο την επιστημονική κοινότητα, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα: Για ποιους λόγους και στα χέρια ποιου θα περιέλθει το νέο πανίσχυρο αυτό επιστημονικό "όπλο";

Υπό το καθεστώς του πιο άκρατου και στυγνού καπιταλισμού και της ανελέητης οικονομίας της αγοράς, είναι δυσδιάκριτα και επισφαλή τα όρια μεταξύ των επιστημονικών κινήτρων και της κερδοσκοπικής μανίας των φαρμακευτικών πολυεθνικών και μονοπωλίων. Είναι εγκληματικό, ζητήματα που αφορούν την ίδια την ανθρώπινη υπόσταση, τη ζωή και το θάνατο, να γίνονται αντικείμενο εμπορευματοποίησης πέρα από κάθε κοινωνικό και πολιτικό έλεγχο. Οι ταχύτατοι ρυθμοί προώθησης του θέματος, με εκκρεμή κρίσιμα ερωτήματα και ανοιχτά κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα, εγκυμονoύν ανυπολόγιστους κινδύνους αν αναλογιστεί κανείς τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από αυτή την προσπάθεια.

Το δρομολογούμενο σχέδιο "θεραπευτικής κλωνοποίησης" ανοίγει τους "ασκούς του Αιόλου", αφού κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την περιορισμένη ή συγκεκριμένη χρήση της κλωνοποίησης. Η κλωνοποίηση εμβρύων μπορεί να γίνει "δούρειος ίππος" για την αναζωπύρωση της προσπάθειας κλωνοποίησης ή... παρα-ποίησης ανθρώπων, με απρόβλεπτες και ίσως δραματικές συνέπειες για το ανθρώπινο είδος και πρέπει να αποτραπεί.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος έγκειται όχι στη δύναμη της επιστήμης, αλλά στη λανθασμένη και ανεξέλεγκτη αξιοποίηση και εφαρμογή της. Οταν, επιπλέον, οι συντεταγμένες τους εντοπίζονται στους νόμους του κέρδους και των σκοτεινών συμφερόντων τους, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε συνεχή επαγρύπνηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ