ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούλη 2002
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ «17 Ν»
Στα ειδικά κελιά οι πρώτοι οχτώ

Ο Νίκος Παπαναστασίου, προσάγεται στα δικαστήρια

Eurokinissi

Ο Νίκος Παπαναστασίου, προσάγεται στα δικαστήρια
Μεταφέρθηκαν χτες στις Φυλακές Κορυδαλλού οι οχτώ πρώτοι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17Ν». Πρόκειται για τους Χριστόδουλο Ξηρό, Βασίλη Ξηρό, Διονύση Γεωργιάδη, Βασίλη Τζωρτζάτο, Θεολόγο Ψαραδέλλη, Ηρακλή Κωστάρη, Κώστα Καρατσώλη και Θωμά Σερίφη, οι οποίοι θα παραμείνουν μέχρι τη δίκη τους στα ειδικά, αλλά όχι «λευκά», σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, κελιά που φτιάχτηκαν γι' αυτούς. Τα συγκεκριμένα κελιά είναι απομονωμένα το ένα από το άλλο, φωτίζονται από κεντρικό φωτισμό, έχουν ένα τσιμεντένιο κρεβάτι και κανένα κινητό αντικείμενο. Οι πρώτες πληροφορίες για κάμερες τύπου «Μπιγκ Μπράδερ» που θα παρακολουθούσαν τους κρατουμένους 24 ώρες το 24ωρο, δεν επαληθεύονται. Το υπουργείο Δικαιοσύνης διέψευσε χτες με ανακοίνωσή του πρωτοσέλιδο δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας, που έκανε λόγο για «ΛΕΥΚΑ ΚΕΛΙΑ», καταγγέλλοντας ότι «ΕΤΟΙΜΑΖΑΝ 60 "ΛΕΥΚΑ ΚΕΛΙΑ" ΠΡΙΝ ΣΚΑΣΕΙ Η ΒΟΜΒΑ ΞΗΡΟΥ».

«Οι απαραίτητες εργασίες στις φυλακές Κορυδαλλού - αναφέρει - προκειμένου να διαμορφωθούν κελιά που θα πληρούν τους απαραίτητους όρους ασφαλείας και τα οποία θα στεγάσουν τους κατηγορουμένους για συμμετοχή τους στη "17Ν", ξεκίνησαν από την εταιρία "ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ" μετά τις πρώτες συλλήψεις και συγκεκριμένα μετά τις 13 Ιουλίου 2002». Σε δήλωσή του, εξάλλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης στην Καστοριά είπε: «Είναι ανακριβέστατοι οι ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν περί δήθεν δημιουργίας λευκών κελιών ή περί δήθεν τοποθέτησης σχετικών μηχανισμών για την παρακολούθηση των κρατουμένων από κρυφές κάμερες. Ο,τι ισχύει για τους άλλους κρατουμένους, θα ισχύσει και γι' αυτούς. Η Δημοκρατία μεριμνά για την απονομή της Δικαιοσύνης. Η Δημοκρατία δε βασανίζει».

Μίλησε για «όλα» ο Σάββας Ξηρός;


Eurokinissi

Στο μεταξύ, κάποιοι θεωρούν πως ο νοσηλευόμενος ακόμα στον «Ευαγγελισμό» Σάββας Ξηρός (ή «Μιχάλης») «έλυσε» με τη μαραθώνια προανακριτική απολογία του στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιω. Διώτη όλο το 27χρονο «μυστήριο» της «17Ν». Η δικογραφία που τον αφορά έφτασε χτες στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών και μελετάται, προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του, ενώ προβλέπεται ότι θα είναι ο μεγάλος «ευνοημένος» του τρομονόμου για την κατάδοση στις διωκτικές αρχές των αδελφών, φίλων και «συντρόφων» του.

Ο ίδιος φέρεται από χτεσινά δημοσιεύματα εφημερίδων να «μίλησε στον εισαγγελέα για όλα τα χτυπήματα της "17Ν" και τους εκτελεστές», υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν έργο δικό τους η απόπειρα κατά του βουλευτή Βασ. Μιχαλολιάκου. Είπε, ακόμα, ότι όταν έσκασε ο πυροκροτητής στα χέρια του στο λιμάνι του Πειραιά πριν από ένα μήνα, φώναξε στον «Λουκά» (τον καταζητούμενο Δημ. Κουφοντίνα), που ήταν μαζί του, να φύγει, κάτι που θα έκανε και εκείνος αν ήταν στη θέση του. Για τους «συντρόφους» του σημείωσε: «Ο Λάμπρος (Αλ. Γιωτόπουλος) ήταν επίμονος και ανυποχώρητος. Μπορούσε κανείς να φύγει, αρκεί να κρινόταν πως πληρούσε τις προϋποθέσεις εχεμύθειας. Ολα αυτά τα χρόνια έφυγαν αρκετοί, παντρεύτηκαν, έκαναν οικογένεια. Εγώ δεν αποκλείεται σε ένα - δυο χρόνια να σταματούσα γιατί είχα πολύ κουραστεί. Ομως, δεν πρόλαβα να σταματήσω...». Μίλησε, επίσης, για την «Αννα», μια γυναίκα «ψηλή, ξανθιά», αγνώστων λοιπών στοιχείων, η οποία «πήρε μέρος στη δολοφονία Γουέλς και είχε νοικιάσει μια γιάφκα», καθώς και γι' άλλη μια νεότερη, στα ίχνη της οποίας βρίσκεται η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Οσο για τα «μελλοντικά» σχέδια της «17Ν», αυτή «ετοίμαζε σειρά βομβιστικών επιθέσεων στον Πειραιά και σε άλλες περιοχές» με όλα τα μέσα που είχε στη διάθεσή της, ακόμα «και με ρουκέτες».


Eurokinissi

Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Σ. Ξηρού αναμένεται να τον επισκεφθεί στο νοσοκομείο ο ειδικός ανακριτής, πρόεδρος Εφετών Λεων. Ζερβομπεάκος, για να του πάρει απολογία. Αναμένεται ότι ακολουθώντας και αυτός το παράδειγμα των αδελφών του Χριστόδουλου και Βασίλη, θα αρνηθεί προς το παρόν τη βοήθεια δικηγόρου, κάτι στο οποίο ίσως να μην επιμείνει μέχρι τέλους, όταν πλέον θα βρίσκεται αντιμέτωπος με σωρεία βαρύτατων κατηγοριών και η ποινή των δις και τρις ισοβίων θα κρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι του.

Νέα προθεσμία ο Παπαναστασίου

Νέα προθεσμία για να απολογηθεί πήρε χτες το βράδυ ο δωδέκατος κατηγορούμενος για τη «17Ν», ο Νίκος Παπαναστασίου ή «Νικήτας νούμερο ένα», ο οποίος αρνιόταν στην αρχή όλες τις κατηγορίες, αλλά τελικά «έσπασε» και «ομολόγησε»... Η αστυνομία του αποδίδει συμμετοχή στη δολοφονία του εκδότη Ν. Μομφεράτου και του οδηγού του Π. Ρουσέτη, στην απόπειρα κατά του Αμερικανού αρχισμηνία της Τζασμάγκ Ρ. Τσαντ και στη ληστεία μετά φόνου (του αστυφύλακα Χρ. Μάτη) στην ΕΤΕ Κ. Πετραλώνων. Εναντίον του ο εισαγγελέας Εφετών Κυρ. Καρούστος άσκησε το Σάββατο ποινική δίωξη για πέντε κακουργηματικές πράξεις: «Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη περίπτωση οπλοκατοχής κατά συναυτουργία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ανθρωποκτονία από πρόθεση και κατά συρροή και ληστεία μετά φόνου». Επίσης, για «παράνομη οπλοφορία και παράνομη οπλοχρησία», που είναι πλημμελήματα.


Eurokinissi

Σήμερα το απόγευμα πρόκειται να απολογηθεί στον εφέτη ειδικό ανακριτή και ο Πάτροκλος Τσελέντης (ή «Αλέκος» ή «Ταινίας»), που κατηγορείται για τις δολοφονίες Μομφεράτου, Ρουσέτη, Αγγελόπουλου, Ο. Νορτίν, την απόπειρα δολοφονίας κατά του γιατρού Ζαχ. Καψαλάκη και του Αμερικανού Τζ. Κάρος, την εισβολή και κλοπή όπλων από το ΑΤ Βύρωνα και την έκρηξη στο λεωφορείο της Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε Αμερικανούς αξιωματικούς. Ο ίδιος φέρεται να έχει ομολογήσει όλες αυτές τις πράξεις.


Δημοσιεύματα, σενάρια και ... αποκαλύψεις

Στην «Απογευματινή της Κυριακής» ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Σκουλαρίκης αναφέρει, σε συνέντευξή του, ότι η CIA με την ΕΥΠ παρακολουθούσαν την Αστυνομία. Μάλιστα, αναφέρει ότι το 1984 «η άποψη που επικρατούσε τότε ήταν πως η CIA έπρεπε να ήταν μέσα στη "17 Ν", όχι ότι τη δημιούργησε. Κι έχω την εντύπωση πως ήταν πολύ εύκολο να μπει». Στη συνέντευξη, ο Γ. Σκουλαρίκης αναφέρει ότι «δεν είχαμε ούτε φάκελο για τη "17 Ν"», υπήρξαν «τρικλοποδιές σε ανακρίσεις από τις ΗΠΑ» και «μας άρπαξαν βασική μάρτυρα στη δολοφονία του Τσάντες».

Η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» φιλοξενεί συνέντευξη ατόμου, το οποίο, χωρίς να φανερώνει το όνομά του, υποστηρίζει ότι γνώρισε στο Παρίσι τον Α. Γιωτόπουλο, ο οποίος συμμετείχε στη Λαϊκή Επαναστατική Αντίσταση με το ψευδώνυμο «Θέμης».

Η «Καθημερινή της Κυριακής», σε άρθρο του διευθυντή της, υποστηρίζει ότι υπάρχει διαπλοκή της «17 Ν» με τις σύγχρονες εκφράσεις της σκοτεινής παρακρατικής ακροδεξιάς. Επίσης, ότι «η στόχευση των μεγάλων επιχειρηματικών οικογενειών της χώρας διεύρυναν τις απορίες και μετέδωσαν την πεποίθηση ότι τούτο το εξόχως προβληματικό σχήμα αποϊδεολογικοποιημένων εγκληματιών μπήκε σε κάποια στιγμή στον πειρασμό να εκμεταλλευτεί την επιχειρησιακή ικανότητά του».

Το «Βήμα της Κυριακής» αποκαλύπτει ότι το 1974 στην Πεντέλη πραγματοποιήθηκε μία ιστορική συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν περίπου 20 άτομα, που εκπροσωπούσαν διάφορες οργανώσεις της αντιδικτατορικής περιόδου. Μεταξύ αυτών ήταν ο Αλ. Γιωτόπουλος, ο Χρ. Κασσίμης και ο «Σαρδανάπαλος». Μετά από μία έντονη συζήτηση, κάποιοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την ένοπλη δράση, κάποιοι άλλοι να ιδρύσουν τον ΕΛΑ και τέσσερα - πέντε άτομα, που θεωρούνταν ιδιαίτερα σκληροί προχώρησαν στην ίδρυση της «17 Ν». Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Βήματος», στην ιδρυτική πράξη της «17 Ν» συμμετείχαν ο Αλ. Γιωτόπουλος, ο Παύλος Σερίφης, ο «Σαρδανάπαλος» και μία γυναίκα, που αναζητείται. Ιδιαίτερα για τον «Σαρδανάπαλο», στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι διατηρούσε επαφές με τον ΕΛΑ, όπου δρούσαν πολλοί από τους παλιούς του συντρόφους, ότι έως το 1981 θεωρήθηκε «χτυπημένος» λόγω του εντοπισμού του από τις αρχές και γι' αυτό απείχε από τις επιχειρήσεις, αλλά και ότι στη συνεχεία αποκτά καθοριστικό ρόλο στη στρατολόγηση νέων στελεχών από το περιβάλλον του για να παραδώσει τη σκυτάλη στον Δ. Κουφοντίνα.

Ο «Τύπος της Κυριακής» γράφει ότι οι αρχές αναζητούν τον κατασκευαστή των βομβών και των αυτοσχέδιων μπαζούκας της «17 Ν». Το «σήμα κατατεθέν» του βρίσκεται στη συνδεσμολογία. Σε συνέντευξή του, ο πρώην διοικητής της Ασφαλείας Μ. Νηστικάκης ισχυρίζεται ότι η «Στάζι διέθετε στοιχεία για τον ΕΛΑ και τη "17 Ν". Πήραμε αρκετά, όμως ο Γερμανός εισαγγελέας δε μας επέτρεψε να πάρουμε περισσότερα».

Στο «Καρφί» της Κυριακής σημειώνεται ότι οι αρχές γνωρίζουν τον «Σαρδανάπαλο», αλλά μαζεύουν στοιχεία για να τον «δέσουν». Μάλιστα, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι γι' αυτό το πρόσωπο έχουν δοθεί στοιχεία και από τον Νίκο Παπαναστασίου, τον «ιστορικό Νικήτα», ο οποίος, σημειωτέον, αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδει η Αστυνομία.

Το «Παρόν» γράφει ότι μετά τη «17 Ν» έχουν σειρά ο ΕΛΑ και η «1η Μάη» και ότι προκαλεί ερωτηματικά η ευκολία σύλληψης των πάντων με ...προαναγγελία από συγκεκριμένα ΜΜΕ. Επίσης ότι μέσω ποιων διόδων και διαύλων η «17 Ν» διέθετε άριστη πληροφόρηση για τα υποψήφια θύματά της.

Το «Εθνος της Κυριακής» φιλοξενεί συνέντευξη του Γιάννη Σερίφη, όπου λέει ότι βιώνει ξανά «μία φασιστική μεταχείριση». Τονίζει ότι σε κλοιό βρίσκεται από τα ΜΜΕ. «Από την Αστυνομία δεν έχω κληθεί, ούτε με έχει ενοχλήσει κανείς. Δεν είμαι και δεν πρόκειται να γίνω τηλεπαιχνίδι», σημειώνει και υπογραμμίζει: «Το μόνο που θέλω είναι, αν έχουν σκοπό να με δικάσουν, ας με δικάσουν γι' αυτό που είμαι και όχι γι' αυτό που θέλουν αυτοί να είμαι».

Απαντώντας για τον Παύλο Σερίφη, ο Γ. Σερίφης σημειώνει: «Απορώ για τη δράση του. Δεν μπορώ να γνωρίζω τι ανέφερε και δεν ανέφερε. Με τον Παύλο συζητούσαμε για όλα τα συνδικαλιστικά ζητήματα, ποτέ δε μου έδωσε να καταλάβω κάτι». «Στα ανίψια μου και σε κάθε άλλον θα έλεγα φύγε», επισημαίνει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, «δεν είναι πολιτική θέση αυτό το πράγμα. Αυτοί δεν πάνε για την επανάσταση. Θέλουν εξουσία».

Για ένα άλλο πρόσωπο, τον Χριστόδουλο Ξηρό, αναφέρει ότι «με εμπλέκει ή για άλλοθι ή γιατί έτσι θέλει η Αστυνομία», για τον Δ. Κουφοντίνα είναι κατηγορηματικός ότι δεν τον γνωρίζει «ούτε κατ' όψη», όπως και για τον Αλ. Γιωτόπουλο: «Οχι, δεν είχα ιδέα ποιος ήταν. Ούτε για τον πατέρα του γνώριζα».

Σε ερώτηση για τη «17 Ν», ο Γιάννης Σερίφης απαντά: «Νομίζω ότι καμιά συγκεντρωτική οργάνωση όπως είναι η "17 Νοέμβρη" με αντίληψη καθαρά εξουσιαστική, δεν μπορεί να είναι πρωτοποριακή». Επίσης, αναφέρει ότι δεν μπορούσε να διαβάσει ούτε τις προκηρύξεις της.

Για τα γεγονότα της AEG και το θάνατο του Χρήστου Κασσίμη, λέει χαρακτηριστικά ότι «είχαμε και έχουμε αδελφικές σχέσεις με τον Μιχάλη τον αδερφό του Χρήστου (σ.σ. Κασσίμη). Η σκευωρία που είχαν στήσει εις βάρος μου, ότι εγώ σκότωσα τον Χρήστο, δεν έπειθε ούτε παιδί».

Τα χτεσινά «Νέα» αναφέρονται στην απολογία του Σάββα Ξηρού, στην οποία ο τραυματισμένος αγιογράφος κατονομάζει τους δράστες των ενεργειών της «17 Ν», αποδίδοντας στον καθένα τον πραγματικό του ρόλο. Αποκάλυψε ότι ένα από τα κρησφύγετα της «17 Ν» είχε νοικιαστεί από μια γυναίκα με το ψευδώνυμο «Αννα». Στον Α. Γιωτόπουλο αποδίδει ηγετικό ρόλο και αποκαλύπτει ότι το βράδυ της 29ης Ιούνη ήταν μαζί με τον Δ. Κουφοντίνα στον Πειραιά. Η κατάθεσή του «φώτισε» 35 ενέργειες της «17 Ν». Παράλληλα, ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρουν ότι ανοίγουν οι φάκελοι παλιών χτυπημάτων που είχαν γίνει από οργανώσεις, όπως η «Οχτώβρης '80» και η «1η Μάη».

Αναφερόμενη στην κατάθεση του Σάββα Ξηρού, η χτεσινή «Ελευθεροτυπία» γράφει ότι ανέφερε πως η «17 Ν» δε σχετίζεται με τη βομβιστική επίθεση κατά του βουλευτή της ΝΔ Β. Μιχαλολιάκου, ενώ για τον Δ. Κουφοντίνα ανέφερε ότι δύσκολα θα εντοπιστεί από τις αρχές, διότι έχει σενάρια διαφυγής και χρήματα. Σύμφωνα με τον Σ. Ξηρό, το «Σαρδανάπαλος» είναι παρατσούκλι και όχι ψευδώνυμο. Ρεπορτάζ της εφημερίδας που βασίζεται σε εκτιμήσεις αξιωματικών του Στρατού αναφέρει ότι κάποιος με γνώσεις εκρηκτικών τούς έμαθε τα σχετικά με τους πυροκροτητές, ότι οι τρομοκράτες ήταν «διαβασμένοι» σε ό,τι αφορά στις ρουκέτες που έκλεψαν απ' το Συκούριο και ότι ελάχιστοι έχουν όπλα MP-5HK σαν κι αυτά της «17 Ν».

Το «Εθνος» γράφει ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία έχει εντοπίσει τη γυναίκα που συμμετείχε στις πρώτες ενέργειες της «17 Ν».

Ο «Ελεύθερος Τύπος» αναφέρει ότι το 1971 στο Παρίσι, σε διαμέρισμα, έγινε η πρώτη επεισοδιακή εμφάνιση μιας ομάδας «σκληροπυρηνικών» του αντιδικτατορικού αγώνα, που αργότερα πήρε την ονομασία «ΕΟ 17 Ν».

Η «Απογευματινή» γράφει ότι ο Σάββας Ξηρός στην κατάθεσή του αναφέρεται σε ενέργειες της «17 Ν», που δεν έχουν εξιχνιαστεί και στις οποίες συμμετείχαν πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν γνωστοποιηθεί. Επίσης, αναφέρει ότι ο Δ. Κουφοντίνας είχε διπλό ρόλο, ενώ έδωσε κατάθεση στις αρχές του 2002 για τη «17 Ν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ