Τρίτη 30 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ «17 Ν»
Στα ειδικά κελιά οι πρώτοι οχτώ

Ο Νίκος Παπαναστασίου, προσάγεται στα δικαστήρια

Eurokinissi

Ο Νίκος Παπαναστασίου, προσάγεται στα δικαστήρια
Μεταφέρθηκαν χτες στις Φυλακές Κορυδαλλού οι οχτώ πρώτοι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17Ν». Πρόκειται για τους Χριστόδουλο Ξηρό, Βασίλη Ξηρό, Διονύση Γεωργιάδη, Βασίλη Τζωρτζάτο, Θεολόγο Ψαραδέλλη, Ηρακλή Κωστάρη, Κώστα Καρατσώλη και Θωμά Σερίφη, οι οποίοι θα παραμείνουν μέχρι τη δίκη τους στα ειδικά, αλλά όχι «λευκά», σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, κελιά που φτιάχτηκαν γι' αυτούς. Τα συγκεκριμένα κελιά είναι απομονωμένα το ένα από το άλλο, φωτίζονται από κεντρικό φωτισμό, έχουν ένα τσιμεντένιο κρεβάτι και κανένα κινητό αντικείμενο. Οι πρώτες πληροφορίες για κάμερες τύπου «Μπιγκ Μπράδερ» που θα παρακολουθούσαν τους κρατουμένους 24 ώρες το 24ωρο, δεν επαληθεύονται. Το υπουργείο Δικαιοσύνης διέψευσε χτες με ανακοίνωσή του πρωτοσέλιδο δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας, που έκανε λόγο για «ΛΕΥΚΑ ΚΕΛΙΑ», καταγγέλλοντας ότι «ΕΤΟΙΜΑΖΑΝ 60 "ΛΕΥΚΑ ΚΕΛΙΑ" ΠΡΙΝ ΣΚΑΣΕΙ Η ΒΟΜΒΑ ΞΗΡΟΥ».

«Οι απαραίτητες εργασίες στις φυλακές Κορυδαλλού - αναφέρει - προκειμένου να διαμορφωθούν κελιά που θα πληρούν τους απαραίτητους όρους ασφαλείας και τα οποία θα στεγάσουν τους κατηγορουμένους για συμμετοχή τους στη "17Ν", ξεκίνησαν από την εταιρία "ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ" μετά τις πρώτες συλλήψεις και συγκεκριμένα μετά τις 13 Ιουλίου 2002». Σε δήλωσή του, εξάλλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης στην Καστοριά είπε: «Είναι ανακριβέστατοι οι ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν περί δήθεν δημιουργίας λευκών κελιών ή περί δήθεν τοποθέτησης σχετικών μηχανισμών για την παρακολούθηση των κρατουμένων από κρυφές κάμερες. Ο,τι ισχύει για τους άλλους κρατουμένους, θα ισχύσει και γι' αυτούς. Η Δημοκρατία μεριμνά για την απονομή της Δικαιοσύνης. Η Δημοκρατία δε βασανίζει».

Μίλησε για «όλα» ο Σάββας Ξηρός;


Eurokinissi

Στο μεταξύ, κάποιοι θεωρούν πως ο νοσηλευόμενος ακόμα στον «Ευαγγελισμό» Σάββας Ξηρός (ή «Μιχάλης») «έλυσε» με τη μαραθώνια προανακριτική απολογία του στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιω. Διώτη όλο το 27χρονο «μυστήριο» της «17Ν». Η δικογραφία που τον αφορά έφτασε χτες στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών και μελετάται, προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του, ενώ προβλέπεται ότι θα είναι ο μεγάλος «ευνοημένος» του τρομονόμου για την κατάδοση στις διωκτικές αρχές των αδελφών, φίλων και «συντρόφων» του.

Ο ίδιος φέρεται από χτεσινά δημοσιεύματα εφημερίδων να «μίλησε στον εισαγγελέα για όλα τα χτυπήματα της "17Ν" και τους εκτελεστές», υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν έργο δικό τους η απόπειρα κατά του βουλευτή Βασ. Μιχαλολιάκου. Είπε, ακόμα, ότι όταν έσκασε ο πυροκροτητής στα χέρια του στο λιμάνι του Πειραιά πριν από ένα μήνα, φώναξε στον «Λουκά» (τον καταζητούμενο Δημ. Κουφοντίνα), που ήταν μαζί του, να φύγει, κάτι που θα έκανε και εκείνος αν ήταν στη θέση του. Για τους «συντρόφους» του σημείωσε: «Ο Λάμπρος (Αλ. Γιωτόπουλος) ήταν επίμονος και ανυποχώρητος. Μπορούσε κανείς να φύγει, αρκεί να κρινόταν πως πληρούσε τις προϋποθέσεις εχεμύθειας. Ολα αυτά τα χρόνια έφυγαν αρκετοί, παντρεύτηκαν, έκαναν οικογένεια. Εγώ δεν αποκλείεται σε ένα - δυο χρόνια να σταματούσα γιατί είχα πολύ κουραστεί. Ομως, δεν πρόλαβα να σταματήσω...». Μίλησε, επίσης, για την «Αννα», μια γυναίκα «ψηλή, ξανθιά», αγνώστων λοιπών στοιχείων, η οποία «πήρε μέρος στη δολοφονία Γουέλς και είχε νοικιάσει μια γιάφκα», καθώς και γι' άλλη μια νεότερη, στα ίχνη της οποίας βρίσκεται η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Οσο για τα «μελλοντικά» σχέδια της «17Ν», αυτή «ετοίμαζε σειρά βομβιστικών επιθέσεων στον Πειραιά και σε άλλες περιοχές» με όλα τα μέσα που είχε στη διάθεσή της, ακόμα «και με ρουκέτες».


Eurokinissi

Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Σ. Ξηρού αναμένεται να τον επισκεφθεί στο νοσοκομείο ο ειδικός ανακριτής, πρόεδρος Εφετών Λεων. Ζερβομπεάκος, για να του πάρει απολογία. Αναμένεται ότι ακολουθώντας και αυτός το παράδειγμα των αδελφών του Χριστόδουλου και Βασίλη, θα αρνηθεί προς το παρόν τη βοήθεια δικηγόρου, κάτι στο οποίο ίσως να μην επιμείνει μέχρι τέλους, όταν πλέον θα βρίσκεται αντιμέτωπος με σωρεία βαρύτατων κατηγοριών και η ποινή των δις και τρις ισοβίων θα κρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι του.

Νέα προθεσμία ο Παπαναστασίου

Νέα προθεσμία για να απολογηθεί πήρε χτες το βράδυ ο δωδέκατος κατηγορούμενος για τη «17Ν», ο Νίκος Παπαναστασίου ή «Νικήτας νούμερο ένα», ο οποίος αρνιόταν στην αρχή όλες τις κατηγορίες, αλλά τελικά «έσπασε» και «ομολόγησε»... Η αστυνομία του αποδίδει συμμετοχή στη δολοφονία του εκδότη Ν. Μομφεράτου και του οδηγού του Π. Ρουσέτη, στην απόπειρα κατά του Αμερικανού αρχισμηνία της Τζασμάγκ Ρ. Τσαντ και στη ληστεία μετά φόνου (του αστυφύλακα Χρ. Μάτη) στην ΕΤΕ Κ. Πετραλώνων. Εναντίον του ο εισαγγελέας Εφετών Κυρ. Καρούστος άσκησε το Σάββατο ποινική δίωξη για πέντε κακουργηματικές πράξεις: «Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη περίπτωση οπλοκατοχής κατά συναυτουργία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ανθρωποκτονία από πρόθεση και κατά συρροή και ληστεία μετά φόνου». Επίσης, για «παράνομη οπλοφορία και παράνομη οπλοχρησία», που είναι πλημμελήματα.


Eurokinissi

Σήμερα το απόγευμα πρόκειται να απολογηθεί στον εφέτη ειδικό ανακριτή και ο Πάτροκλος Τσελέντης (ή «Αλέκος» ή «Ταινίας»), που κατηγορείται για τις δολοφονίες Μομφεράτου, Ρουσέτη, Αγγελόπουλου, Ο. Νορτίν, την απόπειρα δολοφονίας κατά του γιατρού Ζαχ. Καψαλάκη και του Αμερικανού Τζ. Κάρος, την εισβολή και κλοπή όπλων από το ΑΤ Βύρωνα και την έκρηξη στο λεωφορείο της Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε Αμερικανούς αξιωματικούς. Ο ίδιος φέρεται να έχει ομολογήσει όλες αυτές τις πράξεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αφαιρούνται τα συρματοπλέγματα φύλαξης (2004-10-19 00:00:00.0)
Παραβάσεις της νομοθεσίας κατήγγειλε ο συνήγορος του Τζωρτζάτου (2003-10-08 00:00:00.0)
Δεν αναγνώρισε τους δράστες ο Π. Ταρασουλέας (2003-03-29 00:00:00.0)
Εξέταση DNA και καταθέσεις μαρτύρων (2002-09-26 00:00:00.0)
Με μάρτυρες θα συνεχιστεί η ανάκριση (2002-08-14 00:00:00.0)
Αλλες τρεις προφυλακίσεις (2002-07-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ