ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Ιούλη 2002
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
Ξεχώρισε ο Κοκκώδης

Ο Γιάννης Κοκκώδης ήταν αυτός που ξεχώρισε από ελληνικής πλευράς στη δεύτερη μέρα του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος υγρού στίβου που διεξάγεται στο Μόναχο, όπου καταρρίφθηκε ακόμα ένα πανελλήνιο ρεκόρ, ενώ η χώρα μας είχε παρουσία σε δυο ημιτελικούς και έναν τελικό. Ο Ελληνας κολυμβητής κατάφερε να προκριθεί μέχρι τα ημιτελικά των 200 μ. μεικτής ατομικής, όπου πήρε την πέμπτη θέση στη σειρά με χρόνο 2.02.08 που είναι νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Παρ' όλα αυτά όμως, ο Κοκκώδης δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό, αφού ο χρόνος του ήταν ένατος στη συνολική κατάταξη. Πάντως, εξίσου πολύ καλή ήταν και η πρωινή εμφάνισή του, αφού στα προκριματικά του αγωνίσματος πήρε την πρόκριση με χρόνο 2.03.07, που και αυτό αποτέλεσε πανελλήνιο ρεκόρ, καταρρίπτοντας το μέχρι τότε προηγούμενο (που κατείχε ο ίδιος) με 2.03.76. Την παρουσία της στον ημιτελικό των 100 μ. ελεύθερο έδωσε και η Νέρι Νιακουάρα, η οποία, όμως, ήταν 15η στη γενική κατάταξη και δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή στον τελικό. Στα προκριματικά, η Ελληνίδα κολυμβήτρια είχε προκριθεί με χρόνο 56.61. Στον τελικό των 4Χ200 ελεύθερο, συμμετείχε η εθνική γυναικών όπου είχε πάρει την πρόκριση απευθείας από τα πρωινά προκριματικά. Παρ' όλα αυτά, στον τελικό η ομάδα αποτελούμενη από τις Δημοσχάκη, Μελαχροινού, Τσάγκα, Λυμπερτά δεν τα κατάφερε, αν και σημείωσε καλό χρόνο 8.16.80 και τερμάτισε στην 8η θέση.

Αντίθετα, σε χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκε η απόδοση των άλλων εκπροσώπων στη δεύτερη μέρα των αγώνων, αφού οι Απόστολος Τσαγκαράκης και Δημήτρης Μαγγανάς αποκλείστηκαν στα προκριματικά των 100 μ. ελεύθερο. Ο Τσαγκαράκης στα προκριματικά πήρε την 31η θέση με χρόνο 51.77, ενώ ο Μαγγανάς την 36η με χρόνο 53.00. Μια από τα ίδια ισχύουν και για την Ελενα Κωστή στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών, αφού στα προκριματικά πήρε την 24η θέση με χρόνο 57.54 και αποκλείστηκε.

Στον τελικό ο Συρανίδης

Την πρόκριση για το σημερινό τελικό των καταδύσεων από βατήρα ενός μέτρου, πήρε ο Νίκος Συρανίδης. Ο Ελληνας αθλητής, στα προκριματικά, πήρε την 7η θέση με 342.54 βαθμούς, ενώ την καλύτερη επίδοση στα προκριματικά σημείωσε ο Ρώσος Λισόφσκι με 396.24 βαθμούς.

Πέφτουν τα ρεκόρ

Αλλο ένα παγκόσμιο ρεκόρ καταρρίφθηκε χθες αυτήν τη φορά από την Σουηδέζα Αννα - Κάριν Κάμερλινγκ στα 50 μ. πεταλούδα με 25.57, καταρρίπτοντας το παλιό της Ντε Μπρούιν με 25.64. Παράλληλα, είχαμε και δυο ευρωπαϊκά ρεκόρ από τον Γερμανό Στεβ Τέλοκε στα 100 μ. ύπτιο με 54.42 και τον Φινλανδό Τζέρι Χαρντ στα 50 μ. πεταλούδα με 23.50.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Τεστ... υψηλής δυσκολίας

Ετοιμοι να ριχτούν σε ένα ματς με υψηλό βαθμό δυσκολίας δείχνουν ότι είναι οι παίχτες του Ολυμπιακού. Οι «ερυθρόλευκοι» σήμερα θα κληθούν να περάσουν την πιο «σκληρή», μέχρι ώρας, δοκιμασία τους στο πλαίσιο της προετοιμασίας που πραγματοποιούν ενόψει των δύσκολων υποχρεώσεών τους σε Ελλάδα και Ευρώπη, καθώς στις 21.30 (ΕΤ-1), θα αντιμετωπίσουν εκτός έδρας τη Γαλατασαράι. Στο γήπεδο «Κεμάλ Ατατούρκ», ο Τάκης Λεμονής, ο οποίος χτες δήλωσε πως η φιλική αναμέτρηση με τους Τούρκους θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία να αναδειχτεί ο αθλητισμός και να φανεί πως το ποδόσφαιρο ενώνει, θα έχει σήμερα την ευκαιρία να βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα. Από την αναμέτρηση με την κάτοχο του τίτλου στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ 2002, ο Ελληνας τεχνικός θα έχει τη δυνατότητα να αποκρυπτογραφήσει και αν χρειαστεί να βελτιώσει το ευρωπαϊκό πρόσωπο της ομάδας του, αφού ο αγώνας με τους Τούρκους έχει... άρωμα Τσάμπιονς Λιγκ.

Στον αγωνιστικό τομέα, οι πρωταθλητές Ελλάδας αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα, κυρίως στην αμυντική τους γραμμή. Το γεγονός της τιμωρίας, με αποχή από το φιλικό, του Γιώργου Ανατολάκη, αλλά και ο τραυματισμός του Θανάση Κωστούλα έχουν αποδυναμώσει την άμυνα των «ερυθρολεύκων», οι οποίοι υπό αυτές τις συνθήκες «ποντάρουν» πολλά στο «έργο» του Παρασκευά Αντζα και του Γιώργου Αμανατίδη.

Για την αναμέτρηση στο «Κεμάλ Ατατούρκ» οι Τούρκοι φίλαθλοι έχουν εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον, αφού μέχρι χτες είχαν προπωληθεί 35.000 εισιτήρια. Επίσης, σημειώνεται ότι τον φιλικό αγώνα θα παρακολουθήσει και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Σωκράτης Κόκκαλης μαζί με τον αντιπρόεδρο της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ Γιώργο Λούβαρη.

ΑΕΚ
Προβάρει... ενδεκάδα

Κόντρα σε μια πολύ δυνατή αντίπαλο, με ευρωπαϊκό... αέρα, αποφάσισε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς να «προβάρει» την 11άδα της ομάδας του που θα χρησιμοποιήσει κόντρα στον νικητή του αγώνα Μάριμπορ - ΑΠΟΕΛ, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι «κιτρινόμαυροι» υποδέχονται σήμερα (21.00, ΑΛΦΑ) την τουρκική Μπεσίκτας, με σκοπό ο Σερβοέλληνας τεχνικός να μπορέσει να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα ενόψει της δύσκολης συνέχειας. Αρκετά συμπεράσματα, βέβαια, έβγαλε και από τον προχτεσινό φιλικό με την Παναχαϊκή, όπου η «Ενωση» επιβλήθηκε στις καθυστερήσεις με γκολ του Τσάρτα, αλλά σίγουρα σήμερα, δεδομένου του ευρωπαϊκού προφίλ του αντιπάλου, αλλά και της χρησιμοποίησης της βασικής 11άδας, τα συμπεράσματα θα είναι πιο ουσιαστικά. Στον αγωνιστικό τομέα, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος δε θα μεταβεί στη Σλοβενία για να παρακολουθήσει την πρώτη αναμέτρηση ανάμεσα στους υποψηφίους αντιπάλους της ΑΕΚ στην προσπάθεια της να μπει στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, για να βρίσκεται στον πάγκο της «Ενωσης», αναμένεται να εφαρμόσει το σύστημα 4-4-2. Τερματοφύλακας κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο Ηλίας Ατματζίδης, στην άμυνα πιθανότατα θα ξεκινήσουν οι Ράιτ και Κρέεκ, ενώ στα άκρα ο Μπορμπόκης ως δεξί μπακ και ο Κασάπης ως αριστερό. Λίγο πιο μπροστά θα παίξουν οι Ζαγοράκης και Μαλαδένης ως δεύτερο αμυντικό χαφ, αλλά δεν αποκλείεται στον αγώνα να ξεκινήσει και ο Σεντένο. Δεξί χαφ θα είναι ο Βασίλης Λάκης, ενώ στα αριστερά δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί ποιον από τους Πέτκοφ, Πριέτο, Σεντένο και Κωνσταντινίδη θα χρησιμοποιήσει ο «κιτρινόμαυρος» τεχνικός. Στην επίθεση σίγουρη θεωρείται η συμμετοχή του Νικολαΐδη.


ΜΠΑΣΚΕΤ
«Πράσινος» ο Λάκοβιτς

Μπορεί το «λοκ άουτ» να συνεχίζεται, παγώνοντας ουσιαστικά οποιαδήποτε μεταγραφική εξέλιξη, αλλά ο Παναθηναϊκός δε φαίνεται να κάθεται με... σταυρωμένα χέρια. Ετσι, ουσιαστικά από χτες ο Σλοβένος γκαρντ Γιάκα Λάκοβιτς είναι το πρώτο μεταγραφικό απόκτημα των «πρασίνων» και τώρα απομένουν μόνο τα τυπικά. Ο πρώην πλέον παίκτης της ΚΡΚΑ γκαρντ έστειλε στα γραφεία της ΚΑΕ υπογεγραμμένο το συμβόλαιό του κάτι που ήταν αναμενόμενο, αφού οι διαφορές που υπήρχαν στο οικονομικό ήταν μικρές. Ο Λάκοβιτς είναι 24 χρονών και έχει ύψος 1.82 και το πλεονεκτήματα του εστιάζεται στην ταχύτητα. Κατά την περσινή χρονιά με τη φανέλα της Κρκα είχε σε 14 ματς στην Euroleague (κατά μέσο όσο) 21 πόντους. Επόμενος μεταγραφικός στόχος του Παναθηναϊκού φέρεται να είναι ο Αριέλ Μακντόναλντ, ενώ παίζει σοβαρά και η περίπτωση του Σάσα Τζόρτζεβιτς. Εξάλλου, χτες, ο Παναθηναϊκός δέχτηκε πρόσκληση από την ομάδα του ΝΒΑ Τορόντο Ράπτορς για φιλικό παιχνίδι τον Οκτώβρη κάτι που αποδέχτηκαν οι πρωταθλητές Ευρώπης.

  • Η πρώτη πράξη της νέας διοργάνωσης «Τσάμπιονς Καπ» που θα τελεί υπό την αιγίδα της ΦΙΜΠΑ - ΕΥΡΩΠΗΣ έγινε χτες με τη διεξαγωγή της κλήρωσης στους ομίλους των τριών περιφερειών (νότια, δυτική, βόρεια). Στη νότια περιφέρεια που υπάρχει και το ελληνικό ενδιαφέρον συμμετέχουν 5 ομάδες μας. Αναλυτικά οι όμιλοι:1ος ΟΜΙΛΟΣ: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, Καρσίγιακα (Τουρκία), Χάποελ Ιερουσαλήμ (Ισραήλ), Λέφσκι Σόφιας (Βουλγαρία), Ραμποτνίσκι (Σκόπια), Βοϊβοντίνα (Γιουγκοσλαβία). 2ος ΟΜΙΛΟΣ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ, ΡΤΤ Ανκαρα (Τουρκία), Χάποελ Τελ Αβίβ (Ισραήλ), Χέμοφαρμ (Γιουγκοσλαβία), Σλόμποντα Ντίντα (Βοσνία), Γιάμπολγκαζ (Βουλγαρία). 3ος ΟΜΙΛΟΣ: ΑΡΗΣ, ΜΑΡΟΥΣΙ, Κεραυνός (Κύπρος), Χάποελ Χασαρόν (Ισραήλ), Ζελέζνικ (Βουλγαρία), Σπλιτ (Κροατία). 4ος ΟΜΙΛΟΣ: ΠΑΟΚ, ΑΠΟΕΛ (Κύπρος), Σλόβαν (Σλοβενία), Σιρόκι (Βοσνία), Ακαντέμικ (Βουλγαρία), ΚΚ Ζάγκρεμπ (Κροατία).
ΤΕΝΙΣ

Με τη φόρα που είχε από την πολύ καλή εμφάνιση στο Γουίμπλεντον η Λένα Δανιηλίδου ξεκίνησε νικηφόρα τους αγώνες της για το διεθνές τουρνουά τένις «Ακούρα Κλάσικι». Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια στο πρώτο παιχνίδι του τουρνουά επικράτησε εύκολα της Ελβετίδας Εμανουέλε Γκαλιάρτι με 2-0 (6-1,6-1) και προκρίθηκε στη δεύτερη φάση της διοργάνωσης. Εκεί την περιμένει το νούμερο 5 της παγκόσμιας κατάταξης η Βελγίδα, Κιμ Κλάιστερς, ελπίζοντας ότι θα της πάρει τη ρεβάνς για την ήττα στον 3ο γύρο του Ρολάν Γκαρός.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Νοκ άουτ ο Βλάοβιτς

«Νοκ άουτ» από τις προπονήσεις επί αυστριακού εδάφους, τέθηκε χτες ο Γκόραν Βλάοβιτς. Ο Κροάτης παρά το γεγονός ότι έδειχνε πώς είχε ξεπεράσει το πρόβλημα που τον ταλαιπωρούσε, τελικά αισθάνθηκε ενοχλήσεις στους προσαγωγούς και μπήκε πάλι σε ατομικό πρόγραμμα. Ετσι, ο Βλάοβιτς θα χάσει και το αυριανό δυνατό τουρνουά με τη συμμετοχή του Παναθηναϊκού, της Ρόμα και της Αρσεναλ σε 45λεπτες «μονομαχίες», κατά τη διάρκεια του οποίου ο Φερνάντο Σάντος ίσως φανερώσει τις προθέσεις του για τους έντεκα που θα στελεχώσουν το βασικό κορμό. Οι «πράσινοι», επιστρέφουν στην Αθήνα την Παρασκευή, μετά από παραμονή στην Αυστρία ενός μήνα.

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
Το ενδιαφέρον στη Σλοβενία

Στη Σλοβενία στρέφεται σήμερα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς και ιδιαίτερα των οπαδών της ΑΕΚ στους σημερινούς πρώτους αγώνες για το Β` γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Μάριμπορ φιλοξενεί το ΑΠΟΕΛ, που, ως γνωστόν, είναι το ζευγάρι από το οποίο θα προκύψει ο αντίπαλος της Ενωσης στον επόμενο γύρο της διοργάνωσης. Οι Σλοβένοι φαίνεται να έχουν το προβάδισμα στα προγνωστικά, όμως η ομάδα του Ευγένιου Γκέραρντ έχει το πλεονέκτημα της ρεβάνς στην έδρα της σε μια βδομάδα. Το πρόγραμμα αναλυτικά: Ζαλεγκέρζεγκ (Ουγγαρία) - ΝΚ Ζάγκρεμπ (Κροατία), Μπριζ (Βέλγιο) - Ντιναμό Βουκουρεστίου (Ρουμανία), Ζίλινα (Σλοβακία) - Βασιλεία (Ελβετία), Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία) - Πιουνίκ Ερεβάν (Αρμενία), Σκόντο Ρίγα (Λετονία) - Λέφσκι Σόφιας (Βουλγαρία) Μπρόντμπι (Δανία) - Ντιναμό Τιράνων (Αλβανία), Μάριμπορ (Σλοβενία) - ΑΠΟΕΛ (Κύπρος) Βαρντάρ Σκοπίων (ΠΓΔΜ) - Λέγκια Βαρσοβίας (Πολωνία), Μποαβίστα (Πορτογαλία) - Χιμπέρνιανς (Μάλτα), Μακάμπι Χάιφα (Ισραήλ) - Μπελσίνα Μπόμπ. (Λευκορωσία) Λίλεστρομ (Νορβηγία) - Ζελέζνιτσαρ (Βοσνία), Χάμαρμπι (Σουηδία) - Παρτιζάν Βελ. (Γιουγκοσλαβία), Σπάρτα Πράγας (Τσεχία) - Τορπέντο Κιουτάισι (Γεωργία), Σερίφ Τιρασπόλ (Μολδαβία) - Γκράτσερ (Αυστρία).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ