ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Δυναμώνουμε τους αγώνες μας

Εκδήλωση στην Ακρόπολη την Τετάρτη, 7 Αυγούστου, στις 7.30 το απόγευμα

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί τον αθηναϊκό και πειραιώτικο λαό την Τετάρτη 7 Αυγούστου και ώρα 7.30 μ.μ., στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, στην εκδήλωση μνήμης και αγώνα, με αφορμή τη μαύρη επέτειο του πυρηνικού ολοκαυτώματος της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.

Στις 6 και 9 Αυγούστου 2002, συμπληρώνονται 57 χρόνια από τη μαύρη επέτειο του πυρηνικού ολοκαυτώματος με τη ρίψη ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι από τους Αμερικάνους.

Σήμερα 57 χρόνια μετά, τονίζεται στην ανακοίνωση - κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ, οι ιμπεριαλιστές της Νέας Τάξης Πραγμάτων εξακολουθούν να τρομοκρατούν και να δολοφονούν τους λαούς, να προετοιμάζουν νέα σχέδια επέμβασης στο Ιράκ, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Με πρόσχημα τον πόλεμο «κατά της τρομοκρατίας, επισημαίνεται στο κείμενο, 60 χώρες βρίσκονται στο στόχαστρό τους.

Παράλληλα, οι λαϊκές κατακτήσεις, ατομικές ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα "ψαλιδίζονται" στο όνομα της "πάταξης της τρομοκρατίας".

Η ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό του Λεκανοπεδίου να διαδηλώσει την Τετάρτη στην Ακρόπολη, να συνεχίσει και να δυναμώσει τον αγώνα του μαζί με τους άλλους λαούς του πλανήτη κατά της τρομοκρατίας των ιμπεριαλιστών».

«ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ»
Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού

Κυκλοφορεί, εδώ και αρκετές μέρες, το νέο τεύχος του περιοδικού της ΕΕΔΥΕ «Δρόμοι της Ειρήνης», με πλούσια θεματολογία και άρθρα. Το συγκεκριμένο τεύχος είναι αφιερωμένο στις μεγάλες εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις που ανέπτυξε το φιλειρηνικό κίνημα της πατρίδας μας, ιδιαίτερα το μήνα Μάη που είχε ανακηρυχτεί από την ΕΕΔΥΕ Μήνας Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης.

Στις σελίδες του περιοδικού, μπορεί να βρει κανείς πλούσιο ρεπορτάζ και φωτογραφίες από τη μαραθώνια πορεία ειρήνης, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή χιλιάδων αγωνιστών της ειρήνης που πορεύτηκαν στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη την Κυριακή 19 Μάη από τον Τύμβο του Μαραθώνα μέχρι το Σύνταγμα. Παράλληλα, υπάρχει ρεπορτάζ για τις μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες που έγιναν στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και για τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλία, στην Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Αναλυτική είναι και η παρουσίαση τριών πολύ σημαντικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα Μάη - Ιούνη και στις οποίες συμμετείχε και η ΕΕΔΥΕ. Συγκεκριμένα, στο περιοδικό γίνεται αφιέρωμα για το «Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ειρήνης», που έγινε στην Αθήνα, για την πανελλαδική σύσκεψη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» που έγινε στη Θεσσαλονίκη, καθώς και για τη «Διεθνή Διάσκεψη Αλληλεγγύης για τον Παλαιστινιακό Λαό», η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα της Κύπρου.

Μέσα από τις σελίδες του περιοδικού, ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει το χρονογράφημα του δημοσιογράφου Γ. Τσαπόγα με τίτλο: «Ειρηνοφόροι - διανοούμενοι στις πρώτες γραμμές των αγώνων», όπως και το άρθρο του αναπληρωτή καθηγητή Πυρηνικής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας Θαν. Γεράνιου με τον τίτλο: «Αφγανιστάν, ο τέταρτος ραδιενεργός πόλεμος».

Εξαιρετική είναι, όμως, και η σκέψη της συντακτικής ομάδας του περιοδικού, να αναδημοσιεύσει το κείμενο του Μανώλη Παπουτσάκη, το οποίο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1963 στο τότε περιοδικό «Δρόμοι της Ειρήνης» και αποτελεί ένα πλήρες ρεπορτάζ για τις μαύρες εκείνες μέρες πριν 39 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τέλος, παρουσιάζει και η ανάλυση του Αντ. Δαμίγου, για τις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας.

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Σιωπηλοί

Μπροστά στην ντροπή που προκαλεί η αμορφωσιά των Πασόκων και η απληστία της τάξης που υπηρετούν, η αλήθεια εξαφανίζεται. Στη θέση της λειτουργεί ως ζωντανό μουσείο αηδίας, στο σύνολό της, η ελληνική τηλεόραση. Οποιος μιλάει εκεί, αν δε μιλήσει όπως θέλουν οι τεχνικοί της εξουσίας, δεν έχει θέση. Χώρος για την Αριστερά υπάρχει μόνο ως απολογία στους ανακριτές δημοσιογράφους. Αυτοί ρυθμίζουν τα πάντα και είναι σίγουρο πως θα φτάσουν πολύ σύντομα να ξεπεράσουν τα δικαστήρια και να επιβάλουν οι ίδιοι τις ποινές.

Δόθηκε επίσης μια μοναδική ευκαιρία σε όλα τα φασιστοειδή να σηκωθούν από τους τάφους τους για να χτυπήσουν τις ιδέες της Αριστεράς. Δυστυχώς είχαν αρκετές φορές για συνομιλητές ανθρώπους της κατ' επίφασιν άκρας Αριστεράς και τους συνήθεις Συνασπισμένους, που, φορώντας τη στολή του καλού ανθρώπου, συμβιβασμένοι, εξόρκιζαν το κακό όπου το έβρισκαν. Ποτέ άλλοτε στη ζωή δεν είχα ξαναδεί τέτοιο μωσαϊκό. Φασίστες, πρώην χαφιέδες, διανοούμενοι της συμφοράς, πρώην επαναστάτες και στην κορυφή τους, βασιλιάς, ο θλιβερός Τζαννετάκος, που εξαργύρωσε αμέσως την κούρασή του να γαβγίζει από το πρωί ως το βράδυ σε διαφορετικά κανάλια σαν γνήσιος λακές του κράτους: χρίστηκε υποψήφιος νομάρχης από τη Νέα Δημοκρατία.

Παρ' όλ' αυτά, μακριά απ' όλους, στο κέντρο της Αθήνας, το Πολυτεχνείο στέκεται όρθιο. Ο,τι ζήσαμε, το Νοέμβριο του '73, τυχεροί ή άτυχοι, μας επιβάλλει τώρα τη σιωπή. Είμαστε σιωπηλοί, κι ας βλέπαμε όλα αυτά τα χρόνια τόσους και τόσους να προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την ημερομηνία για ίδιον όφελος. Πόσοι δεν προσπάθησαν να διαστρέψουν το χαρακτήρα του Πολυτεχνείου, που ήταν καθαρά αντιιμπεριαλιστικός!

Είμαστε σιωπηλοί για λόγους αξιοπρέπειας, αλλά γνωρίζουμε τη θέση μας στο πεζοδρόμιο. Είμαστε σιωπηλοί, αλλά δε θα γίνουμε συνένοχοι στο πανηγύρι του θεάματος που έχουν στήσει. Είμαστε σιωπηλοί γιατί έχουμε αποφασίσει: ούτε με Βαρδινογιάννη, ούτε με Γιωτόπουλο. Είμαστε σιωπηλοί μέσα σ' ένα κίνημα που, κόντρα στις αποτρόπαιες συνθήκες, συνεχίζει...


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Συγκέντρωση στο Λουτράκι

Η ΚΟΒ Λουτρακίου και η τοπική Οργάνωση της ΚΝΕ διοργανώνουν πολιτική συγκέντρωση με θέμα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, σήμερα Παρασκευή, 2/8, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας στο Λουτράκι. Θα μιλήσει ο Γερ. Αραβανής, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΚΕ
Ερώτηση για τη σχεδιαζόμενη επίθεση ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ

Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ και Λιάνα Κανέλλη, αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη επίθεση των ΗΠΑ ενάντια στο Ιράκ και το Ιράν.

Στο κείμενο της Ερώτησης σημειώνεται πως: «Ολοένα και πιο συχνά τις τελευταίες βδομάδες στον αμερικανικό και τον ευρωπαϊκό Τύπο γίνεται λόγος για τη σχεδιαζόμενη επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ - ενδεχομένως και του Ιράν - στο πλαίσιο της γενικότερης επίθεσης ενάντια στους λαούς που έχει εξαπολύσει ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός με πρόσχημα το λεγόμενο "αντιτρομοκρατικό" αγώνα.

Οι αρνητικές συνέπειες της εξέλιξης αυτής είναι ολοφάνερες τόσο για τους λαούς του Ιράκ και του Ιράν, όσο και για τους λαούς της γύρω περιοχής, μαζί φυσικά και της χώρας μας.

Ερωτάται ο κ. υπουργός, πώς αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση την εξέλιξη αυτή και ποια μέτρα σχεδιάζει να πάρει, πολύ περισσότερο μάλιστα που ήδη η χώρα μας προεδρεύει στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας (ΚΕΠΠΑ) στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ