ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
Στον... αφρό ο Οικονόμου

Εντυπωσιακός από ελληνικής πλευράς ήταν για μια ακόμη φορά ο Θανάσης Οικονόμου που κατάφερε να προκριθεί για δεύτερη φορά σε τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που διεξάγεται στο Βερολίνο, ενώ κατέρριψε και δυο φορές το πανελλήνιο ρεκόρ. Ετσι, μετά τα 400μ ελεύθερο, ο Θανάσης Οικονόμου χάρισε στη χώρα μας και τη δεύτερη παρουσία των ελληνικών δελφινιών σε τελικό, αφού θα δώσει το «παρών» και στον τελικό των 200μ. του ίδιου στιλ. Ο Ελληνας κολυμβητής πραγματοποίησε πάλι μια εκπληκτική εμφάνιση τόσο στα πρωινά προκριματικά του αγωνίσματος όσο και στον ημιτελικό. Με χρόνο 1.49.24 ο Ελληνας κολυμβητής κατέρριψε το πρωινό πανελλήνιο ρεκόρ που είχε και κατέλαβε την 3η θέση στην ημιτελική του σειρά και την 7η συνολικά, σφραγίζοντας το εισιτήριο για το σημερινό τελικό του αγωνίσματος (17.15, ΕΤ-1). Εξίσου σπουδαία όμως ήταν η εμφάνισή του και στα προκριματικά του αγωνίσματος, όπου με χρόνο 1.49.70 είχε καταρρίψει το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ (1.49.90.) παίρνοντας την πρόκριση για τα ημιτελικά με τον 4ο καλύτερο χρόνο.

Πολύ καλή ήταν και η παρουσία του Νίκου Ξυλούρη στο ίδιο αγώνισμα που κατάφερε να φθάσει μέχρι τον ημιτελικό καταρρίπτοντας και αυτός δυο φορές το ατομικό του ρεκόρ. Εκεί, με χρόνο 1.50.75, κατέλαβε την 13η θέση και αποκλείστηκε από τον τελικό. Προηγουμένως κατά τη διάρκεια των προκριματικών ο Ξυλούρης κάνοντας ατομικό ρεκόρ με 1.51.05 πήρε την πρόκριση για τον ημιτελικό με το 10ο καλύτερο χρόνο.

Αντίθετα, η Ζάμπια Μελαχροινού στα 100μ. πεταλούδα γυναικών δεν κατάφερε να περάσει στον ημιτελικό, αφού στα προκριματικά τερμάτισε 25η, με χρόνο 1.03.00. Την ίδια τύχη είχε και ο Σπύρος Γιαννιώτης στα 1.500μ. ελεύθερο ανδρών (στον ημιτελικό τερμάτισε στην 11η θέση με χρόνο 15.38.57 και αποκλείστηκε.

ΕΣΑΚΕ
Τέλος στο «λοκ άουτ»

Επιστροφή στην κανονική λειτουργία των σωματείων και τέλος στο... πάγωμα των ενεργειών ή αλλιώς «λοκ άουτ» έβαλε χτες ο ΕΣΑΚΕ μετά την πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποίησε. Με ψήφους 7 υπέρ, 4 κατά και 2 λευκά, ο σύνδεσμος αποφάσισε να ανοίξει και πάλι τις... πόρτες του μπάσκετ και να ξεμπλοκάρει όλες τις εξελίξεις. Υπέρ της λύσης του λοκ-άουτ, ψήφισαν Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Αρης, ΠΑΟΚ, Ηρακλής, Μακεδονικός και Ολύμπια Λάρισας. Κατά τάχθηκαν Περιστέρι, Πανιώνιος, Νήαρ Ηστ και Ηράκλειο, ενώ λευκό ψήφισαν Ολυμπιακός και Ιωνικός Νέας Φιλαδελφείας. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ Μανώλης Παπακαλιάτης, το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει στις 26 Οκτώβρη (ένα μήνα αργότερα απ' ό,τι αρχικά είχε προγραμματιστεί). Η κλήρωση θα γίνει στις αρχές Σεπτέμβρη, στην Κοζάνη, ενώ στη «συμφωνία» με την ΕΟΚ προβλέπεται, για του χρόνου, μη... υποβιβασμός (για καμιά ομάδα) και άνοδο από την Α2 των δυο πρώτων. Αυτό, όμως, θα πρέπει να εγκριθεί τόσο από την ομοσπονδία όσο και από τη λίγκα.

Στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα των Κοινοτικών και ξένων παικτών και όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία για 2 μη Ευρωπαίους και 4 από τις δυο κοινοτικές ζώνες Μπόσμαν (Α` και Β`).

Οσο για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος, λύση δε βρέθηκε καθώς παρά τη συνάντηση των εκπροσώπων της λίγκας με τη διοίκηση της ΕΡΤ δεν προέκυψε κάτι το σίγουρο, αφού η πρόταση του κρατικού καναλιού θα υποβληθεί μετά τις 20 Αυγούστου. Πάντως ο αντιπρόεδρος του ΕΣΑΚΕ και της ΑΕΚ Γιάννης Γρανίτσας ήταν κατηγορηματικός όσον αφορά το θέμα. «Ακόμη διατηρούμε την επιφύλαξη μας για την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων κι αν αυτή δεν επιτευχθεί, τότε το πρωτάθλημα δε θα ξεκινήσει». Τέλος παρά τις πληροφορίες για κρίση στα διοικητικά, θέμα εμπιστοσύνης για τον πρόεδρο του συνδέσμου δεν τέθηκε.


ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ
Το κόστος της ... ιστορίας

Στον καπιταλισμό τα πάντα έχουν την τιμή τους... Ακόμα και η ιστορία. Οταν αυτή γίνεται έρμαιο στις απαιτήσεις του επαγγελματισμού και βορά στις ορέξεις των επιχειρηματιών, τότε και αυτή παίρνει ...τιμή λιανικής πώλησης. Οπως, για παράδειγμα, η ιστορία μιας από τις πιο γνωστές και άλλοτε σπουδαίες ομάδες της Ιταλίας, της Φιορεντίνα, άξιζε περίπου 22 εκατ. ευρώ. Και επειδή το ποσό δε βρέθηκε πλέον, η Φιορεντίνα από χθες ανήκει στο παρελθόν, αφού διαλύθηκε οριστικά. Ο πρόεδρος του συλλόγου Βιτόριο Τσέκι Γκόρι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει το συγκεκριμένο ποσό, ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία της ομάδας και τα ...πάντα τελείωσαν. Σύμφωνα με τους κανονισμούς που ισχύουν στην Ιταλία, οι ομάδες που δεν μπορούν να δώσουν τις απαραίτητες οικονομικές εγγυήσεις για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, παύουν πλέον να είναι επαγγελματικές και είναι αναγκασμένες να παίζουν στις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Οπως αποφάσισε η ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, η ομάδα της Φλωρεντίας διαλύεται και τις επόμενες ημέρες θα δημιουργηθεί μια νέα ομάδα - με νέα ονομασία - η οποία θα αγωνιστεί στο πρωτάθλημα της τρίτης κατηγορίας. Τη θέση της Φιορεντίνα στη Β` κατηγορία όπου θα αγωνιζόταν θα πάρει η Τερνάνα.

Ο εκπρόσωπος τον άλλοτε κραταιών «Βιόλα» Ενρίκο Τζιάνι τόνισε: «Το σίγουρο είναι ότι τη νέα χρονιά δε θα αγωνιζόμαστε στη B` κατηγορία. Αυτό είναι επίσημο. Αυτή τη στιγμή, το συμβούλιο εξετάζει το ενδεχόμενο να μας επιτραπεί να πάρουμε μέρος στη Γ1 ή τη Γ2 κατηγορία.. Πρέπει τις επόμενες ώρες να δημιουργήσουμε νέο σύλλογο με κεφάλαιο 3,3 εκατομμύρια ευρώ».

Δηλώσεις για τη διάλυση της Φιορεντίνα έκανε και ο πρόεδρος της ιταλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου Φράνκο Καράρο, που, απευθυνόμενους στους παίκτες και τους οπαδούς της ομάδας, τόνισε: «Σήμερα είναι μια μαύρη μέρα για το ιταλικό ποδόσφαιρο. Μια παραδοσιακή δύναμη, όπως η Φιορεντίνα, έφτασε στην καταστροφή. Είναι μία ήττα για όλους μας. Είμαι κοντά στους οπαδούς και τους παίκτες».

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

Πλώρη για μετάλλιο έχουν βάλει η Σοφία Μπεκατώρου και η Αιμιλία Τσουλφά, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 470, που διεξάγεται στο Ταλίν της Εσθονίας. Το ελληνικό δίδυμο με τη συμπλήρωση 8 ιστιοδρομιών κατέχει τη δεύτερη θέση στη γενική κατάταξή, καθώς στις δύο τελευταίες κούρσες τερμάτισε 7ο και 3ο. Θετική, όμως, παρουσία έχουν στην ίδια διοργάνωση και οι Δήμητρα Μυλωνά, Αλίκη Κούρκουλου, οι οποίες βρίσκονται στην 7η θέση.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Θέλει δουλιά πολλή...

Προβληματισμένοι, επέστρεψαν χτες στη χώρα μας από την Τουρκία οι παίχτες και ο προπονητής του Ολυμπιακού. Οι πρωταθλητές, οι οποίοι προχτές γνώρισαν ακόμα μια (φιλική) ήττα στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους, από τη Γαλατάσαραι με 2-0, έφτασαν χτες στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», χωρίς διάθεση για λόγια. Ο μόνος που μίλησε για τα συμπεράσματα που βγήκαν από τον αγώνα στο γήπεδο «Κεμάλ Ατατούρκ» ήταν ο τεχνικός της ομάδας Τάκης Λεμονής. «Βρισκόμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας. Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι. Στόχος είναι να γίνει αυτό ήταν ξεκινήσουν οι επίσημες υποχρεώσεις μας. Η προετοιμασία δεν έχει τελειώσει ακόμη», τόνισε αρχικά ο Ελληνας τεχνικός, ο οποίος στη συνέχεια έδειξε να είναι αισιόδοξος για τα μελλοντικά βήματα του Ολυμπιακού: «Ασχετα με τα αποτελέσματα, είμαι ικανοποιημένος από την παρουσία των παιδιών στους αγώνες, αλλά και τις προπονήσεις. Είμαι ευχαριστημένος από την προσπάθεια των παικτών μου στον αγώνα με τη Γαλατάσαραϊ. Είδαμε κάποια πράγματα που θέλουμε να κάνουμε φέτος και πρέπει να βελτιώσουμε. Μπορούμε να τα κάνουμε καλύτερα. Κάναμε ένα παιχνίδι με αμυντική συνολική λειτουργία, που περιείχε αντεπιθέσεις. Σ' αυτό το κομμάτι έμεινα ικανοποιημένος, αλλά οπωσδήποτε ενόψει Τσάμπιονς Λιγκ πρέπει να το κοιτάξουμε περισσότερο. Πάντως, ακόμη και η ήττα ήταν χρήσιμη. Οσον αφορά για το αν η ομάδα του Πειραιά θα πραγματοποιήσει άλλη μεταγραφή, ο Τάκης Λεμονής είπε λακωνικά: «Η ομάδα θα μείνει ως έχει».

ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ

Την πρόκρισή τους στις «24» καλύτερες ομάδες στο τουρνουά του Παγκόσμιου Σιρκουί που πραγματοποιείται στην πόλη Κλάγκενφουρτ της Αυστρίας πήραν χτες οι Βάσω Καραντάσιου και Εφη Σφυρή μετά τη νίκη που πέτυχαν κόντρα στις Ισπανίδες Αλκον και Πολ με 2-0 (21-16, 21-15). Η νίκη αυτή χάρισε στο κορυφαίο ελληνικό «δίδυμο» την πρώτη θέση στη βαθμολογία του 12ου προκριματικού ομίλου και την πρόκρισή του στην επόμενη φάση, όπου θα αντιμετωπίσει τις Ελβετίδες Μπενουά και Κουν, με στόχο την πρόκρισή του στις «16» της διοργάνωσης. Την ίδια ώρα... ιστορική νίκη, κόντρα σε μια ομάδα που δεν έχει ηττηθεί ποτέ σε αγώνα της πρώτης φάσης σε τουρνουά του Παγκόσμιου Σιρκουί μπιτς βόλεϊ, πέτυχαν χτες οι Κατερίνα Νικολαΐδου και Θάλεια Κουτρουμανίδου. Το ελληνικό «δίδυμο» επικράτησε με 2-1 (14-21, 21-18, 17-15) των Αυστραλέζων «χρυσών» Ολυμπιονικών του Σίδνεϊ Πότθαρστ και Κουκ στο πλαίσιο του 3ου προκριματικού ομίλου και κατέλαβε την 24η θέση στην τελική κατάταξη. Οσον αφορά στους άνδρες, οι Θανάσης Μιχαλόπουλος και Παύλος Μπελιγράτης ηττήθηκαν από τους Αμερικανούς Γουόνγκ και Μέτζγκερ με 2-0 (21-16, 21-7) και σήμερα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους Ιταλούς Λιόνε και Αμόρε και τους Αμερικανούς Ρότζερς και Σκοτ.

ΑΕΚ
Ευρωπαϊκή εμφάνιση

Χαμόγελα ικανοποίησης σκόρπισε στους κόλπους της ΑΕΚ, η προχτεσινή εμφάνιση της στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου επικράτησε άνετα σε φιλικό της τουρκικής Μπεσίκτας με 5-1. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, φανερά ευχαριστημένος από την παρουσία των παιχτών του και τα πέντε τέρματα που πέτυχαν οι Λάκης (2), Νικολαΐδης (2) και Ράιτ, δήλωσε πώς η ομάδα του πέρασε με επιτυχία το πιο δυνατό μέχρι στιγμής τεστ που έχει δώσει. Παράλληλα επισήμανε πώς έμεινε ικανοποιημένος από την εμφάνιση του Γρηγόρη Γεωργάτου: «Είμαι ευχαριστημένος από την απόδοση των παικτών. Ηταν το πιο γερό τεστ γιατί ήταν καλός ο αντίπαλος. Στο πρώτο ημίχρονο είχαμε εκπληκτική απόδοση και ό,τι κάναμε λειτουργούσε τέλεια. Στην επανάληψη ήμασταν πιο χαλαροί. Πρέπει να αποκτήσουμε περισσότερη σιγουριά. Και από τον Γεωργάτο είμαι ευχαριστημένος. Θέλει ένα διάστημα για να προσαρμοστεί και να καταφέρει να φτάσει τους υπόλοιπους», είπε χαρακτηριστικά ο Σερβοέλληνας τεχνικός, ο οποίος στη συνέχεια ενημερώθηκε από τον συνεργάτη του Αντώνη Δρακόπουλο για τις λεπτομέρειες του αγώνα Μάριμπορ - ΑΠΟΕΛ (2-1). Ο συνεργάτης του «Ντούσκο», έδειξε μάλιστα πώς τους προτιμάει για αντιπάλους της ΑΕΚ. Το ίδιο όμως ανέφερε και ο Κώστας Κατσουράνης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα τα πράγματα αν βρούμε στο δρόμο μας τη Μάριμπορ. Ο ΑΠΟΕΛ είναι λίγο πιο δυνατός και έχει προπονητή τον Εγκε Γκέραρντ που γνωρίζει πολλά για το ελληνικό ποδόσφαιρο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ