ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Αυγούστου 2002
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΙΑ
Ολο και λιγότεροι έχουν δουλιά

Στις 420,1 χιλιάδες ανέρχεται ο αριθμός των ανέργων σύμφωνα με τη δειγματοληπτική έρευνα του εργατικού δυναμικού για το δεύτερο τρίμηνο του 2002, επιβεβαιώνοντας ότι η γάγγραινα της ανεργίας συνεχίζει να κατατρώει τα σωθικά της ελληνικής κοινωνίας. Βέβαια, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, κατά τον προσφιλή της τρόπο παρουσιάζει μειωμένο το ποσοστό ανεργίας από το 10,2% του αντίστοιχου περσινού τριμήνου στο 9,6% για φέτος. Τα στοιχεία αυτά έσπευσε να αξιοποιήσει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν.Χριστοδουλάκης, ο οποίος μίλησε για «θετική εξέλιξη στο μέτωπο της απασχόλησης», ενώ προκλητικά πρόσθεσε ότι «βρίσκουν ανταπόκριση οι πολιτικές μας, τις οποίες πρέπει να εμβαθύνουμε και να διαδώσουμε ακόμα περισσότερο»!

Και όμως, τα ίδια τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, δε δικαιολογούν τους πανηγυρισμούς του υπουργού, καθώς η απασχόληση την τελευταία τετραετία όχι μόνο δεν αυξάνει, αλλά αντίθετα μειώνεται. Ετσι ο αριθμός των απασχολούμενων (μέσος όρος του έτους) από 3.953.000 το 1998, έπεσε στα 3.933.000 το επόμενο έτος, στα 3.934.000 το 2000, ενώ το 2001 ο αριθμός αυτός μειώθηκε ακόμα περισσότερο στα 3.901.000 άτομα.

Επιπλέον, η απασχόληση για το πρώτο τρίμηνο του 2002 έπεσε στα 3.866.000 άτομα -η χαμηλότερη όλων των αντίστοιχων τριμήνων των τεσσάρων προηγούμενων ετών- για να διαμορφωθεί στα 3.949.000 άτομα το δεύτερο τρίμηνο. Τα παραπάνω δείχνουν ότι συνολικά ο μέσος όρος της απασχόλησης και για το τρέχον έτος θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα, αν δεν υποχωρήσει ακόμα περισσότερο. Προς τι λοιπόν οι πανηγυρισμοί του υπουργού;

Χαρακτηριστικό και του τρόπου που εμφανίζονται κάθε φορά τα στοιχεία της ανεργίας, είναι και το γεγονός ότι γι' αυτό το τρίμηνο η Στατιστική Υπηρεσία δεν παρουσιάζει το μέσο όρο ανεργίας στο δωδεκάμηνο, όπως κάνει συνήθως. Και αυτό, γιατί παρά τη μείωση στο 9,6% για το δεύτερο τρίμηνο, ο μέσος όρος δωδεκαμήνου διαμορφώνεται στο 10,4%, από 10,5% του προηγούμενου τριμήνου. Και ο δείκτης αυτός λοιπόν επιβεβαιώνει τη διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα.

Τα παραπάνω επίσημα στοιχεία που αφορούν την ανεργία στην πραγματικότητα είναι σημαντικά χειρότερα, αν πάρει κανείς υπόψη του τον τρόπο εξέλιξης του εργατικού δυναμικού στη χώρα, εξέλιξη που συνδέεται και με το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Ετσι, ενώ το δεύτερο τρίμηνο του 1998 το εργατικό δυναμικό, (ο πληθυσμός ηλικίας 15 ετών και άνω) αριθμούσε 4.445.700 άτομα, το αντίστοιχο φετινό τρίμηνο μειώθηκε στα 4.369.000 άτομα. Με τον τρόπο αυτό, λοιπόν, δικαιολογείται το «περίεργο», χωρίς να αυξάνονται οι θέσεις εργασίας, να «μειώνεται» σε ποσοστά και η ανεργία.

Γεγονός παραμένει ότι παρά τις προεκλογικές διακηρύξεις της κυβέρνησης το 2000 για 300.000 νέες θέσεις απασχόλησης, οι θέσεις εργασίας μειώνονται! Και αυτή η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη αν υπολογιστεί ότι όλο και πιο πολλές «θέσεις εργασίας», είναι θέσεις μερικής απασχόλησης ή άτυπες μορφές εργασίας, που στην ουσία είναι μια μορφή ημι-ανεργίας.

Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ και το δεύτερο τρίμηνο είχαμε μια αύξηση στο 4,5% της μερικής απασχόλησης από 4,1% του αντίστοιχου περσινού. Και ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι από τους 420.100 ανέργους μόνο το 1,7% επιθυμεί αποκλειστικά μερική απασχόληση. Ο αριθμός των νέων ανέργων ανέρχονται στις 168.700 άτομα, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (πάνω από 12 μήνες) φτάνουν τις 230.000. Τα μεγαλύτερα, δε, ποσοστά ανεργίας εμφανίζουν η Δ.Μακεδονία με 13,8%, το Ν.Αιγαίο με 14,8% η Κ.Μακεδονία με 11% και η Ηπειρος με 10,9%.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Μοναδικό κριτήριο οι ανάγκες των εργαζομένων

Περιοδεία χτες στην «Ολυμπιακή»

Σε μέτωπο αντίστασης στην κυβερνητική επίθεση, που έχει εξαπολυθεί σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, κάλεσαν και χτες τους εργαζόμενους οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και του Συντονιστικού Σωματείων Αθήνας συνεχίζοντας τις εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς.

Χτες, οι συνδικαλιστές Γ. Πέρρος, Μπ. Βορτελίνος και Γ. Μανωλάκος βρέθηκαν με τους εργαζόμενους της «Ολυμπιακής» στην υπηρεσία καθαριότητας και φόρτωσης - εκφόρτωσης αεροσκαφών. Μιλώντας σε συγκέντρωση των εργαζομένων τους κάλεσαν σε συσπείρωση και αγώνα ενάντια στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής που συρρικνώνει τα λαϊκά εισοδήματα και καταργεί δικαιώματα και κατακτήσεις. Η ίδια πολιτική, όπως σημείωσαν, εφαρμόζεται και στην «Ολυμπιακή» με το ξεπούλημά της στο μεγάλο κεφάλαιο, αλλά και με το καθεστώς των εκατοντάδων συμβασιούχων που κρατούνται όμηροι. «Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν μοναδικό κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες τους και όχι των εργοδοτών και του μεγάλου κεφαλαίου», τόνισε απευθυνόμενος προς τους εργαζόμενους ο Γ. Πέρρος και συμπλήρωσε: Πρέπει να ξεσηκωθούμε και να πάρουμε την υπόθεση της υπεράσπισης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων στα χέρια μας. Προϋπόθεση, τόνισε, είναι να παραμεριστούν οι κυβερνητικοί - εργοδοτικοί συνδικαλιστές που κινούνται στη γραμμή συναίνεσης με την κυβερνητική πολιτική διευκολύνοντας την εφαρμογή της. Απαιτείται, συνέχισε, η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων που ακολουθούν ακριβώς αντίθετη ρότα. Σημείωσε ακόμα ότι οι εργαζόμενοι, αντίθετα με την τρομοκρατία που προβάλλει σαν μπαμπούλα η κυβέρνηση, έχουν να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία της ανεργίας, των απολύσεων, του μεροκάματου, των συμβάσεων κ.ά.

Αναφερόμενος ειδικά στην «Ολυμπιακή» σημείωσε, ότι όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να αντισταθούν στο ξεπούλημά της, επισημαίνοντας ότι οι επιπτώσεις που θα φέρει θα είναι απολύσεις, κόψιμο ασφαλιστικών και εργατικών δικαιωμάτων, εντατικοποίηση κ.ά. Μιλώντας για τους εκατοντάδες συμβασιούχους στην «Ολυμπιακή» αλλά και γενικότερα επισήμανε ότι βρίσκονται όμηροι της κυβερνητικής πολιτικής και των εργοδοτών. Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής κάλεσε τους εργαζόμενους να μη σκύψουν το κεφάλι, να παραμερίσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστές ηγεσίες και με συλλογικές διαδικασίες από τα κάτω να συγκροτήσουν Επιτροπή Αγώνα και να παλέψουν για «Ολυμπιακή» ενιαία, 100% στο κράτος, για μόνιμη και σταθερή εργασία και 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο.

Η περιοδεία, πάντως, των συνδικαλιστών φαίνεται ότι «ενόχλησε» κάποιους και κυρίως τον «πράσινο» αρχιεργάτη στη συγκεκριμένη υπηρεσία, ο οποίος με φωνές και «αγριάδες» στους εργαζόμενους διέκοψε τη συγκέντρωση για να μην...«καταστραφεί η εταιρία».


Δεν τους πλήρωνε

Επίσχεση εργασίας έκαναν χτες, στο Ολυμπιακό χωριό, στην Α' εργολαβία, 16 οικοδόμοι, που εργάζονται για τον υπεργολάβο Π. Παπά. Ο εν λόγω υπεργολάβος χρώσταγε στους εργαζόμενους μεροκάματα, περίπου 1.000 ευρώ και παρά τις καθημερινές βεβαιώσεις ότι θα εξοφλήσει το χρέος, δεν το έκανε. Οταν μάλιστα εκπρόσωποι του Παραρτήματος του Συνδικάτου του Ολυμπιακού χωριού τον αναζητούσαν, δεν τον έβρισκαν πουθενά!

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο Ολυμπιακό χωριό - της μεγάλης απομύζησης και πίεσης που δέχονται οι οικοδόμοι στην εργασία τους, με αποκορύφωμα κάποιοι υπεργολάβοι να μην τους πληρώνουν κι από πάνω - ήταν και η χτεσινή στάση εργαζόμενου που αγανακτισμένος από τις «διαβεβαιώσεις» του παραπάνω υπεργολάβου ότι θα πληρωθούν, ανέβηκε σε γερανό κι απειλούσε ν' αυτοκτονήσει. Τελικά, εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρίας «Ολυμπιακό Χωριό», έδωσαν τα χρωστούμενα μεροκάματα και το θέμα λύθηκε, για χτες. Αύριο, όμως;

ΕΡΓΑ ΜΕΤΡΟ
Συμφωνία για αυξήσεις σε μισθούς - μεροκάματα

Η ετοιμότητα των εργαζομένων στα εργοτάξια του υπό κατασκευή Μετρό της Αθήνας, για αγωνιστικές διεκδικήσεις με την κοινή μάλιστα «γροθιά» των 6 σωματείων (Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Πανελλήνια Ενωση Χειριστών - Λιπαντών - Εκσκαφέων - Γερανών, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιριών και Γραφείου) που υπέγραψαν το κοινό υπόμνημα με τα αιτήματά τους, ανάγκασε τις κοινοπραξίες του Ολυμπιακό Μετρό να δώσουν ικανοποιητικές αυξήσεις, 6% το πρώτο εξάμηνο, 4% το δεύτερο και αναδρομικά από την 1/1 σε όσους εργαζόμενους είχαν πάρει μόνο από τον Απρίλη.

Χτες, το μεσημέρι, σε συνάντηση εκπροσώπων του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας - Παράρτημα εργαζομένων Μετρό και εκπροσώπων των Χειριστών, με εκπροσώπους των κοινοπραξιών(Ολυμπιακό Μετρό, ΑΕΓΕΚ - ΜΕΤΟΝ, ΑΕΓΕΚ - ΑΚΤΩΡ - CELI) κι αφού κατατέθηκαν οι προτάσεις των εργαζομένων και η απόφασή τους να τις διεκδικήσουν, επιτεύχτηκε το παραπάνω αποτέλεσμα. Επίσης, υπήρξε δέσμευση για ακόμη προσεκτικότερη και ποιοτική τήρηση των κανόνων Υγείας και Ασφάλειας.

Μετά από την ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων, οι εργαζόμενοι ανέστειλαν τις προγραμματισμένες για σήμερα, αύριο και μεθαύριο, τρίωρες στάσεις εργασίας, στις γραμμές Εθνική Αμυνα - Δουκίσσης Πλακεντίας, Δάφνη - Ηλιούπολη και Μητρόπολη, Ασωμάτων και Γκάζι.

Μέτρα για τον καύσωνα

Την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης της εγκυκλίου 130427/26-6-90 του υπουργείου Εργασίας για τη λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση, επισημαίνει, με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, καθώς, σύμφωνα με την ΕΜΥ, από χτες επικρατούν συνθήκες καύσωνα στην Αττική. Το ΕΚΑ καλεί ακόμα τους εργαζόμενους, τις Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας, τα σωματεία και τις αρμόδιες Υπηρεσίες Επιθεώρησης Εργασίας του υπουργείου να μεριμνήσουν για την εφαρμογή των σχετικών μέτρων από τους εργοδότες.

Ειδικότερα και όπως ορίζει η εγκύκλιος του υπουργείου, οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να συντάξουν σχέδιο αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, με τη συνεργασία του εργοδότη, του τεχνικού Ασφαλείας, του γιατρού Εργασίας και της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας των Εργαζομένων, εφόσον υπάρχει. Ειδική μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται για τις ομάδες εργαζομένων με ιδιαίτερα προβλήματα.

Πιο συγκεκριμένα, οι εργοδότες πρέπει να φροντίσουν να γίνονται διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων. Διαμόρφωση κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων, κυλικείων ή άλλων, για την ανάπαυση των εργαζομένων. Διάθεση στους εργαζομένους πόσιμου νερού (10 -15οC). Προγραμματισμός των εργασιών που καταπονούν θερμικά, εκτός θερμοκρασιακών αιχμών (μεσημέρι).

Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες στον κλάδο της οικοδομής και τα συναφή επαγγέλματα διακόπτονται σε περιπτώσεις καύσωνα, όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 38ο C υπό σκιά στον τόπο εργασίας. Το ημερομίσθιο καταβάλλεται χωρίς καμιά περικοπή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ