ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Αυγούστου 2002
Σελ. /24
Επικίνδυνος κατήφορος

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από «ΤΑ ΝΕΑ»
Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από «ΤΑ ΝΕΑ»
«Και τώρα, τι γίνεται..;», έλεγε ο τίτλος του χτεσινού αντίστοιχου σημειώματος της στήλης, αναφερόμενο στους «πονοκεφάλους» της κυβέρνησης, σχετικά με τους παραπέρα χειρισμούς της στην υπόθεση της «17Ν» και τα κρίσιμα ερωτήματα, που παραμένουν αναπάντητα και απασχολούν έντονα την κοινή γνώμη, παρά την πολύμορφη επιχείρηση αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης των συνειδήσεων, μέσω -κυρίως- του καταιγισμού των διοχετευόμενων πληροφοριών, στοιχείων, σεναρίων και αναλύσεων.

Η επιχείρηση αυτή, όμως, δεν έχει μοναδικό δράστη την κυβέρνηση, τις διωκτικές αρχές, ανάλογα κέντρα και παράκεντρα της κάθε λογής εξουσίας. Συνένοχοι -δυστυχώς- των προηγούμενων είναι και η μεγάλη πλειοψηφία των φορέων της ενημέρωσης, των υποτιθέμενων λειτουργών αυτού του στοιχειώδους δικαιώματος των πολιτών. Αλλωστε, δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί -και, μάλιστα, σε τέτοια έκταση και ένταση- η εξελισσόμενη καθημερινά επιχείρηση αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης, χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή δημοσιογράφων, στελεχών και ιδιοκτητών των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

Το σημερινό φαινόμενο έχει, πράγματι, ξεπεράσει κάθε προηγούμενη ανάλογη περίπτωση. Μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων και η μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ έχουν μετατραπεί, με τον ένα ή άλλο τρόπο και στον ένα ή άλλο βαθμό, σε «βαποράκια» των κάθε λογής «διαρροών», των κάθε λογής διοχετευομένων... στοιχείων και... πληροφοριών.

Και οι συνέπειές του δεν καταμετρούνται μόνον ή κυρίως στο βαθμό καταταλαιπώρησης της τρέχουσας ενημέρωσης των πολιτών. Αυτές, μάλλον, είναι λιγότερες. Οι πλέον σημαντικές βρίσκονται στην τραγική υποβάθμιση του ρόλου των δημοσιογράφων και στην απώλεια της όποιας αξιοπιστίας τους. Συνέπειες, που θα γίνουν φανερές αργότερα, ίσως, αλλά θα είναι πολύ περισσότερο δραματικές και επίπονες.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Δ.Τ.

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι «παππούδες» και η ηγεσία του ΕΛΑ, για να εξασφαλίσουν άλλοθι και «ασυλία» - ΚΤΙΖΟΥΝ ΝΕΟ «ΜΥΘΟ» με προκηρύξεις και τηλεφωνήματα

ΑΥΡΙΑΝΗ: Στενό μαρκάρισμα για 50 υπόπτους - ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ για τους «παππούδες» του ΕΛΑ και τις θυγατρικές της 17Ν

Η ΧΩΡΑ: Ο «Λουκάς» μιλώντας με τα μέλη της 17Ν άφηνε να εννοηθεί - ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΑΤΕΣ στη διοίκηση και στην πολιτική

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Πίτσα για τον κ. Κουφοντίνα»... - Ελέγχουν ακόμη και τις παραγγελίες delivery - Και μία και δύο και τρεις... «17 Νοέμβρη»

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πολλοί «έπιναν ούζα» με τον Μισέλ της 17Ν

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): ΠΟΙΟΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ «17Ν» - 2 ΔΙΣΚΕΤΕΣ - ΦΩΤΙΑ από την Πάτμου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 10 ΑΤΟΜΑ ακόμη που πέρασαν από την οργάνωση κλείνουν τον κύκλο - ΟΙ «ΑΠΟΜΑΧΟΙ» 17Ν

ΤΑ ΝΕΑ: Βρέθηκε σε Λειψούς και Δαμάρεως - Νέο μέλος 17Ν δείχνει αποτύπωμα

Η ΑΥΓΗ: Κακά προμηνύματα για την ελληνική οικονομία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η τελική ρύθμιση για αναβολές, ανυπότακτους

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ μετά τον καύσωνα

ΕΘΝΟΣ: ΦΟΡΟΙ: Το «πακέτο» Χριστοδουλάκη εν όψει ΔΕΘ - ΜΠΟΝΟΥΣ 880 εκατ. ευρώ


ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΟ «ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ»: «... Από την ημέρα που έσκασε η βόμβα του Ξηρού έως σήμερα, αφιερώνω τουλάχιστον 6 ώρες την ημέρα στο μάθημα της τρομοκρατίας. Εχω παρακολουθήσει όλα τα μαθήματα των καθηγητών Τράγκα, Κακαουνάκη, Παπαθεμελή. Εμαθα απ' έξω όλη την ύλη που δίδαξαν στα παράθυρα παντογνώστες λέκτορες, από Δημαρά έως Στεφανίδου. Είμαι έτοιμος! Κόβω από τουλάχιστον 10 εφημερίδες ημερησίως τη θεματολογία που αφορά την τρομοκρατία. Κρατώ τα ένθετα.

Βαδίζω και παραμιλώ. Οχι μόνο εγώ. Πολλοί. Στις παραλίες πλέον δεν παίζουμε ρακέτες. Περάσαμε στις ρουκέτες σαν τους αδελφούς Ξηρούς...» (Αγγ. Πυριόχος - ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου).

ΤΑ «ΣΤΡΑΒΑ»: «Μόλις είχε τελειώσει το ποδοσφαιρικό Μουντιάλ, όταν ξεκίνησε η ιστορία της εξάρθρωσης της "17 Νοέμβρη". Η υπόθεση πήρε πολύ γρήγορα "φωτιά", οι επιτυχίες των διωκτικών Αρχών διαδέχονταν η μία την άλλη, η κυβέρνηση πήρε μια βαθιά ανάσα και τα τηλεοπτικά κανάλια άνοιξαν διάπλατα όλα τα "παράθυρά" τους, προσφέροντας πλούσιο θέαμα και ακρόαμα, στη θέση των πληκτικών προγραμμάτων που είχαν έτοιμα στα συρτάρια τους...

... Σε μια υπόθεση, όμως, όπως αυτή της "17 Νοέμβρη" το αργό "ροκάνισμα" του χρόνου έχει τους κινδύνους του για μια κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατόν όλα να εξελίσσονται οπωσδήποτε στα μέτρα της, ευθύγραμμα. Ετσι φθάσαμε σήμερα σε μια φάση, στην οποία κάποια πράγματα έχουν "στραβώσει", 42 μέρες μετά την πρώτη σύλληψη ενός μέλους της "17Ν"» (Κ. Ι. Αγγελόπουλος - Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΟ ΑΠΑΝ...: «Το πρώτο πράγμα που μπαίνει στο σπίτι (σ.σ. μου) κάθε πρωί είναι η AGB. Εφτά παρά δέκα έρχονται τα νούμερα...». (Συνέντευξη του τηλεπαρουσιαστή Ν. Ευαγγελάτου στο «ΝΙΤΡΟ»).

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Η ΑΝΕΡΓΙΑ: «Δικαιολογημένη -εν πολλοίς- η μονοπώληση του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης περί τα τρομοκρατικά και τις προσπάθειες εξάρθρωσης της 17Ν. Εκτός όμως από την τρομοκρατία, υφίσταται και η σκληρή καθημερινότητα, η τρομοκρατία της ανεργίας... Με το βρόχο της να "πνίγει" το πιο ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας μας, τη νεολαία. Στο 27,4% εκτινάχτηκε ο δείκτης ανεργίας της νεολαίας στην Ελλάδα (στοιχεία Eurostat), όταν ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι 15,2%...». (Μάκης Σελαμαζίδης - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Η ΑΣΥΔΟΣΙΑ: «Σοβαρές διαστάσεις φαίνεται να παίρνει η κερδοσκοπία σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες... Με το ένα κύμα αυξήσεων να διαδέχεται το άλλο, εξανεμίζοντας τις -μικρές- αυξήσεις που δόθηκαν στους εργαζόμενους. Ειδικά στις τουριστικές περιοχές, οι ανατιμήσεις πολλών αγαθών, όπως τα καύσιμα, τα εμφιαλωμένα νερά, τα τρόφιμα, φθάνουν ακόμη και στο 60% σε σχέση με πέρσι... Και από το φθινόπωρο ετοιμάζονται νέες αυξήσεις στα δίδακτρα, τα τέλη κυκλοφορίας, τα αυτοκίνητα και τα ασφάλιστρα» (Ριπές - ΤΑ ΝΕΑ).

ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ: «Το Κογκρέσο πληροφορήθηκε προ ημερών από αξιόπιστη πηγή ότι η στρατιωτική επέμβαση εναντίον του Ιράκ που σχεδιάζει ο Πρόεδρος Μπους "είναι δυνατόν να εξελιχθεί σε πυρηνικό πόλεμο".

Εκτιμώντας τη στρατιωτική ικανότητα και τις δυνατότητες ου Ιράκ, οι αρμόδιοι αναγνωρίζουν ότι είναι αμφίβολο, αν το πρώτο κύμα των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών θα πετύχει να καταστρέψει ικανό αριθμό -ίσως ούτε ένα- ιρακινών κινητών μονάδων εκτόξευσης πυραύλων. Αυτό δημιουργεί την πιθανότητα η Βαγδάτη να πλήξει κάποια πόλη στο Ισραήλ με πυραύλους που θα φέρουν βιολογικά μέσα. Η ισραηλινή αντίδραση πρέπει να αναμένεται ότι θα είναι πυρηνικός βομβαρδισμός κάθε ιρακινής πόλης, που δε θα έχει καταληφθεί από τις αμερικανικές δυνάμεις» (ΤΗΕ ΤΙΜΕΣ - ΤΟ ΒΗΜΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ