ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Αυγούστου 2002
Σελ. /24
Υποπτες μεθοδεύσεις

«Η ώρα της νέας τάξης», του Γιάννη Δερμετζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
«Η ώρα της νέας τάξης», του Γιάννη Δερμετζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Ο «Ριζοσπάστης» είναι από τις εφημερίδες που αποφεύγει τους υπερθετικούς βαθμούς. Προσπαθεί να ενημερώνει τους αναγνώστες του υπεύθυνα και με νηφαλιότητα. Ακόμα και όταν οι ειδήσεις (όχι οι «ειδήσεις») που έρχονται στο φως της δημοσιότητας βοούν πως κάτι βρώμικο, ύποπτο και επικίνδυνο κρύβεται πίσω από την πρώτη ανάγνωσ;h τους. Τα κρίσιμα ερωτήματα που θέτουν οι κομμουνιστές όλο το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από τη «17Ν», μπορεί να μένουν αναπάντητα από τους αρμόδιους, απαντώνται όμως καθημερινά από την ίδια τη ζωή. Από τη δράση και τις μεθοδεύσεις φανερών και μυστικών υπηρεσιών, σκοτεινών και ολοφάνερων επιτελείων, κυβερνητικών και κατασταλτικών μηχανισμών.

Από την πρώτη στιγμή ήταν παραπάνω από ξεκάθαρο ότι στο όνομα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας έμελλε -και μέλλει- να ξεδιπλωθεί μια ολόκληρη προσπάθεια κατατρομοκράτησης του λαού. Μια επιχείρηση αμφισβήτησης θεμελιωδών -και ταυτόχρονα στοιχειωδών- δικαιωμάτων που με αγώνες και αίμα καταχτήθηκαν εδώ και δεκαετίες. Ομως, ότι θα έφταναν στο σημείο να στήσουν ολόκληρο μηχανισμό για τη δημιουργία μιας κοινωνίας «κουκουλοφόρων», ήταν δύσκολο να το φανταστεί κανείς.

Οι οδηγίες των διωκτικών αρχών προς τους πολίτες να έχουν το νου τους, για να ανακαλύψουν τον Κουφοντίνα της «17Ν», με βάση το πόσες πίτσες και σουβλάκια παραγγέλνει ο γείτονας, ή ποιος φιλοξενεί σπίτι του αγνώστους, ούτε φαιδρές είναι, ούτε είναι δυνατόν να προσπερνούνται με τον (απαραίτητο κατά τ' άλλα) απλό μας χλευασμό. Γιατί, σε μια τέτοια περίπτωση, παραμονεύει ο κίνδυνος να πληγούν οι ιστοί της κοινωνίας από το δηλητήριο του γενικευμένου χαφιεδισμού και όλοι αυτοί οι άθλιοι που απεργάζονται παρόμοια σχέδια να καταφέρουν στις μέρες της «νέας τάξης», ό,τι δεν κατάφεραν επί δεκαετίες οι πλέον σκοτεινές δυνάμεις της σύγχρονης ιστορίας αυτού του τόπου...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Κ.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ: «Το πήρατε είδηση ότι είμαστε στα μέσα Αυγούστου κι η Αθήνα είναι μισογεμάτη; πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί φέτος δε διανοήθηκαν να πάνε διακοπές, όχι βεβαίως για να μη χάσουν το σίριαλ της "17 Νοέμβρη", αλλά γιατί απλά, πολύ απλά δεν τους περισσεύουν χρήματα για διακοπές! Αντε να λείψουν για μια βδομάδα, δέκα μέρες την ερχόμενη βδομάδα, που όλα κατά παράδοση είναι νεκρά, κι αυτό ήταν. Κι όχι μόνο από τις λαϊκές γειτονιές, αλλά και από τα αναβαθμισμένα προάστια, όπου απογευματάκι, με το που σπάει η πολλή κάψα βγαίνουν στα μπαλκόνια σε μια ψευδαίσθηση απομάκρυνσης από την τσιμεντούπολη. Κι αυτό ήταν!

Αυτό είναι η είδηση και όχι η μυθολογία της "17 Νοέμβρη", που γεμίζει σελίδες επί σελίδων τις εφημερίδες (...) ή τα ημίωρα των τηλεοπτικών τρομοπαραθύρων με ό,τι αρλούμπα κατεβαίνει στην γκλάβα του κάθε φερέλπιδος "συναδέλφου"» (Φ. Καλλιαγκόπουλος - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ: «Ωραία η ΟΝΕ και το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, θαυμάσιο το νέο αεροδρόμιο και το μετρό, όμως άμα είσαι συνταξιούχος του ΙΚΑ, η καθημερινότητά σου ελάχιστα βελτιώνεται μέχρι στιγμής από τα παραπάνω επιτεύγματα. Λαμπρές οι αποδόσεις των Ελλήνων αθλητών και οι μεταφράσεις της ελληνικής λογοτεχνίας που ολοένα πληθαίνουν, όμως ο (διορισμένος) δάσκαλος δύσκολα συμμερίζεται την περηφάνια μας. Οταν καλείσαι να επιβιώσεις με λιγότερα από 800 ευρώ το μήνα, η συμμετοχή στο υψηλό εθνικό φρόνημα, υποχωρεί μπροστά στα ατομικά σου προβλήματα» (Χρήστος Χωμενίδης - ΤΑ ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Δεν τελειώσαμε, θα έχουμε εκπλήξεις», λέει ο Μίλερ - ΠΙΕΖΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ για τον ΕΛΑ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΝΕΚΡΙΝΑΝ ΓΙΟ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ

Η ΧΩΡΑ: ΠΩΣ ΨΑΡΕΥΕ ο Κουφοντίνας κομπάρσους και πρωταγωνιστές για την «ταινία τρόμου»

ΤΟ ΒΗΜΑ: 15.000 ευρήματα αναλύσουν οι διωκτικές αρχές- Βρέθηκαν νέες φωτογραφίες στόχων της 17Ν- Παγώνουν λογαριασμούς

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Λουκάς», αποτύπωμα δύο γρίφοι για ΕΛΑΣ - αναζητείται νέο πρόσωπο πολύ κοντά στον «Λάμπρο».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): ΛΥΣΗ- ΕΞΠΡΕΣ για αυθαίρετα και δάση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μισθοδοσίες, «μυστικά κονδύλια», νοίκια και γενικά έξοδα...-ΝΕΑ ΟΝΟΜΑΤΑ δείχνει το ταμείο της 17Ν

ΤΑ ΝΕΑ: Με βάση την απολογία Σάββα Ξηρού - Προσθέτουν κατηγορίες στους 15

Η ΑΥΓΗ: Ο Μίλερ παρεμβαίνει στις έρευνες για τη «17Ν».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι νέες συντάξεις και τα όρια ηλικίας

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): ΟΙ... ΤΡΙΧΕΣ θα αποκαλύψουν τα γυναικεία μέλη

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ για κατάρτιση ανέργων στην πληροφορική

ΕΘΝΟΣ: ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ στις στρατιωτικές μονάδες

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Πίτσες: «Μην τρελαθούμε και τελείως... Μας είχε πιάσει που μας είχε πιάσει μια μεγάλη δόση παράκρουσης, καθώς τρώμε κατακέφαλα τις κοτρόνες που εκσφενδονίζονται από τα πλείστα όσα τηλεπαράθυρα, αν αρχίσουμε τώρα να τρέχουμε και πίσω από όσους τρώνε συχνά... πίτσες ή σουβλάκια θα "σφυρίξουμε" για τα καλά αυγουστιάτικα. Εντάξει, ξέρουμε ότι μπαίνουμε σε ειδησεογραφική... στενωπό τις επόμενες μέρες, κατανοούμε την ανάγκη να κρατηθεί "ζωντανό" το θέμα της τρομοκρατίας, αλλά να φτάσουμε στο σημείο, να αποδεχτούμε αστυνομικά σενάρια τύπου ...πίτσας, ζήτω που καήκαμε». (Σήφης Πολυμίλης - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Χρήσιμη: «Ενώ είχαμε αρχίσει να συνηθίζουμε στην ιδέα ότι είχε φτάσει η ώρα της εξάρθρωσης της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν, τώρα διαπιστώνουμε πως και να μην υπάρχει τρομοκρατία στη χώρα μας το σύστημα θα την επινοήσει τουλάχιστον για επικοινωνιακούς λόγους! Η κυβέρνηση χρειάζεται τη συνέχιση του αντιτρομοκρατικού αγώνα, γιατί αντλεί από αυτόν επικοινωνιακά και πολιτικά οφέλη. Το σίριαλ πρέπει να συνεχιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο, για να ενισχυθεί το κύρος της κυβέρνησης και να εξαφανιστούν, επικοινωνιακά, τα ζητήματα που της προκαλούν πολιτική, εκλογική φθορά» (Γ. Κύρτσος - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).

Το δάνειο: «Το δάνειο 30 δισ. δολαρίων που συμφώνησε να δώσει το ΔΝΤ στη Βραζιλία χαροποίησε έντονα τις ευρωπαϊκές αγορές, που επιδόθηκαν σε ράλι ανόδου. Αιτία του ενθουσιασμού δεν ήταν τόσο το γεγονός ότι ο διεθνής οργανισμός δεσμεύεται έτσι να προσφέρει το υψηλότερο δάνειο της ιστορίας του, αλλά κυρίως το μήνυμα που βρισκόταν πίσω από τη συμφωνία: Δάνειο του ΔΝΤ χωρίς τη συγκατάθεση των ΗΠΑ δε νοείται, τουλάχιστον στη "ζώνη ευθύνης" της Ουάσιγκτον» (ΓΝΩΜΗ- ΗΜΕΡΗΣΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ