ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Αυγούστου 2002
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες φονικές επιχειρήσεις εν μέσω εσωτερικής κρίσης

Η επανεπιβολή της κατοχής συνεχίζεται, κι ο ισραηλινός στρατός σχεδιάζει την καταστροφή σπιτιών Παλαιστινίων για να χτίσει οχυρώματα...

Associated Press

Η επανεπιβολή της κατοχής συνεχίζεται, κι ο ισραηλινός στρατός σχεδιάζει την καταστροφή σπιτιών Παλαιστινίων για να χτίσει οχυρώματα...
ΤΖΕΝΙΝ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΤΕΛ ΑΒΙΒ-ΓΑΖΑ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μια νέα επιχείρηση στο μικρό χωριό Γιανούν, κοντά στην Τζενίν, κόστισε τη ζωή ενός 23χρονου Παλαιστινίου, «μέλους των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του αλ Ακσα», σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, ενώ οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν και πέντε συλλήψεις μελών παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων.

Στο μεταξύ, όχι μόνον η κατοχή δεν αίρεται, όπως είχε ζητήσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, αλλά, αντίθετα, ο ισραηλινός στρατός προχωρά σε εκδίωξη κατοίκων της Τουλκαρέμ από τα σπίτια τους, τα οποία θα γκρεμίσει για να προωθήσει το «αμυντικό τείχος» του εκατοντάδες μέτρα, σύμφωνα με την Τζερούσαλεμ Ποστ, πράγμα που δεν αναμένεται να σταματήσει η προσφυγή των κατοίκων στα ισραηλινά δικαστήρια αφού η διαταγή έρχεται «από την κορυφή».

Παράλληλα, χτες, είχε ξεσπάσει «σκάνδαλο» στο Ισραήλ λόγω της παραλίγο δολοφονίας του Γκίντεον Λέβι, πολύ γνωστού δημοσιογράφου της Χα'αρέτζ, από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών, καθώς αυτός κινούνταν με ταξί -που για καλή του τύχη είχε αλεξίσφαιρα τζάμια - στην Τουλκαρέμ. Ο στρατός απλώς καταδίκασε έναν στρατιώτη σε ποινή φυλάκισης με αναστολή και επέβαλε περιορισμό εξόδου σε έναν δεύτερο για το απίστευτο περιστατικό. Ο Λέβι, που μαζί με έναν φωτογράφο της εφημερίδας και έναν εργαζόμενο σε οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων πήγαιναν (με στρατιωτική άδεια) για ρεπορτάζ στην Τουλκαρέμ, είπε πως τα πυρά «είχαν ξεκάθαρα στόχο να μας σκοτώσουν». Ισως επειδή ο δημοσιογράφος είναι από τους ελάχιστους που τολμούν στα γραφτά τους να επισημαίνουν τις τρομερές συνέπειες της κατοχής για τους Παλαιστίνιους αμάχους... Ο ισραηλινός στρατός απέδωσε τους πυροβολισμούς σε «λάθος» εξαιτίας «της έλλειψης επικοινωνίας» μεταξύ των φυλακίων του...

Σε άλλη μια «ταπεινωτική» για τα κατοχικά στρατεύματα εξέλιξη ο Ισραηλινός δικαστής Μικάλ Αγκμόν-Γκονέν διέταξε την απελευθέρωση τριών Παλαιστινίων με το αιτιολογικό της άσκησης βασανιστηρίων σε βάρος τους...

Ωστόσο, χτες, υπήρχαν ενδιαφέρουσες εξελίξεις και στο εσωτερικό του Ισραήλ. Η τρίωρη στάση εργασίας στο Ισραήλ, αποτέλεσμα της απελπισίας των εργαζομένων της χώρας για την κατάλυση των δικαιωμάτων τους από την κυβέρνηση Σαρόν, που αναδιανέμει κεφάλαια στον πολεμικό μηχανισμό και αρνείται να δώσει οποιεσδήποτε αυξήσεις επί δύο χρόνια, ήταν η πρώτη έκφανση της εσωτερικής κρίσης.

Μια κρισιμότερη ωστόσο έκφανση της εσωτερικής κρίσης ήταν η κορύφωση της κόντρας ανάμεσα στους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού του Αριέλ Σαρόν, ο οποίος, ούτε λίγο-ούτε πολύ, απείλησε να κηρύξει πρόωρες εκλογές το Γενάρη εξ αφορμής της άρνησης της υπερψήφισης στην Κνεσέτ, την Ισραηλινή Βουλή, του προϋπολογισμού του 2003, από τους Εργατικούς του Σιμόν Πέρες όσο και τα κόμματα της ακροδεξιάς...

Από τα παλαιστινιακά εδάφη, πάντως, προέκυπταν επίσης εξελίξεις χτες, με τη συνάντηση των ενόπλων οργανώσεων, στην οποία δεν έγινε κατορθωτή μια συμφωνία σχετικά με την αναστολή των ενεργειών κατά Ισραηλινών πολιτών, όπως φέρεται να είχε ζητήσει ο Γιάσερ Αραφάτ.

Δεκάδες τα θύματα της κακοκαιρίας

Οι μεγαλύτερες καταστροφές ήταν στη Ρωσία

Associated Press

Οι μεγαλύτερες καταστροφές ήταν στη Ρωσία
Πρωτοφανής για την εποχή κακοκαιρία πλήττει περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπου τουλάχιστον 60 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από πλημμύρες και κατολισθήσεις τις τελευταίες ημέρες.

Η κακοκαιρία ξεκίνησε από τη Ρωσία την προηγούμενη βδομάδα όπου πλημμύρες που προκλήθηκαν από ξαφνικές καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις έχουν μέχρι στιγμής κοστίσει τη ζωή σε 58 άτομα. Τα θύματα είναι κυρίως παραθεριστές που επισκέπτονταν θέρετρα στις ρωσικές ακτές της Μαύρης θάλασσας. Παράλληλα, περίπου 12.000 σπίτια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν από τα ορμητικά νερά την περασμένη Πέμπτη, ενώ η πόλη του Νοβοροσίσκ έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ανάλογα καιρικά φαινόμενα πλήττουν πλέον και περιοχές στην Τσεχία, τη Γερμανία και την Αυστρία.

Τρία άτομα από το Σάββατο έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γερμανία, σε ατυχήματα που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία ενώ στη νότια Γερμανία κηρύχτηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πέντε περιοχές της Βαυαρίας.

Στην Αυστρία χιλιάδες στρατιώτες συμμετέχουν σε επιχειρήσεις ανακούφισης των πληγέντων περιοχών, ενώ στην Τσεχία οι μετεωρολόγοι της χώρας περιμένουν τις χειρότερες πλημμύρες «από το 1890» να πλήξουν την Πράγα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Θύματα από υπερχειλίσεις έχουν αναφερθεί στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, ενώ η κακοκαιρία έχει πλήξει και περιοχές της Καταλωνίας στην Ισπανία. Τέλος, στην Ιταλία η Ομοσπονδία Ιταλών Αγροτών υπολογίζει ότι οι ζημιές από πλημμύρες στην Κεντρική και Βόρεια Ιταλία ανέρχονται σε περίπου 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πλημμύρες στην Αυστρία

Associated Press

Πλημμύρες στην Αυστρία
Επιστήμονες διεθνώς υποστηρίζουν ότι η ασυνήθιστη κακοκαιρία είναι αποτέλεσμα του φαινομένου Ελ Νίνιο, καθώς τη σχετίζουν με ανάλογα περιστατικά που σημειώνονται στην Ασία τις τελευταίες μέρες. Χαρακτηριστικά εκατοντάδες είναι τα θύματα και χιλιάδες οι άστεγοι από πλημμύρες στην ανατολική Ινδία, στο Νεπάλ και στο Μπαγκλαντές, ενώ θύματα υπάρχουν στην Κίνα και στη Νότια Κορέα.


Γιώργος ΠΑΠΑΝΑΓΝΟΥ

ΒΟΡΕΙΟΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Ταραχές

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.--

Αλλο ένα Σαββατοκύριακο στο γνωστό ρυθμό των ταραχών έζησαν οι κάτοικοι του Ολστερ, καθώς νέος γύρος επεισοδίων τάραξε το ανατολικό Μπέλφαστ, αυτή τη φορά μεταξύ Καθολικών και δυνάμεων ασφαλείας. Αποτέλεσμα επτά αστυνομικοί τραυματίες...

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έγιναν στόχος επίθεσης που προερχόταν από τον καθολικό θύλακα του Σορτ Στραντ. Πέντε βόμβες μολότοφ και πολλές βολίδες εκτοξεύτηκαν εναντίον των αστυνομικών που είχαν σχηματίσει τείχος μεταξύ της συνοικίας των Καθολικών και της περιοχής των Προτεσταντών.

Πιθανώς, αφορμή στάθηκε η επίθεση που δέχτηκε ένας 15χρονος Καθολικός στο Λόντοντέρι από ομάδα συνομήλικών του που είχαν πάρει μέρος κατά τη διάρκεια διαδήλωσης μελών της προτεσταντικής αδελφότητας των Νέων Μαθητευόμενων, όπως μετέδωσε το ΒΒC. Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν, όταν συνεπλάκησαν καθολικοί και Προτεστάντες.

ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
«Φυγαδεύτηκαν» οι Αμερικανοί «εικονολήπτες»...

ΣΚΟΠΙΑ.--

Με το δάκτυλο στο κουμπί βιντεοκάμερας σε στρατόπεδο των Σκοπίων συνελήφθησαν το Σάββατο τρεις Αμερικανοί ηλικίας από 20 έως 51 ετών, οι οποίοι εργάζονταν στην αμερικανική βάση-φρούριο ΜΠΟΝΤΕΣΤΙΛ του Κοσσυφοπεδίου!

Αξιωματούχος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του είπε πως οι τρεις Αμερικανοί συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν για μερικές ώρες με την κατηγορία διενέργειας κατασκοπίας. Τελικά, ανακοινώθηκε πως πρόκειται για τους: Τζον Σμιθ 26 ετών απ' το Μιζούρι, την Οντρεϊ Μακμέιν 20 ετών απ' την Καλιφόρνια και τον Ντέιβντ Ντζάιουιτ 51 ετών απ' τη Βιρτζίνια.

Οι τρεις Αμερικανοί διείσδυσαν έως και 200 μέτρα εντός της απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής, για να πάρουν, όπως ισχυρίστηκαν, εικόνες από «ένα αρχαίο υδραγωγείο ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής». Εντούτοις, στη βιντεοταινία, (σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού Μπλάγκογια Μάρκοφσκι), βρέθηκαν πλάνα από παλιά στρατιωτικά αεροσκάφη και άλλα στρατιωτικά αντικείμενα...

Το υλικό κατασχέθηκε και οι τρεις Αμερικανοί παραδόθηκαν απ' τους στρατιωτικούς στις αστυνομικές αρχές. Αργότερα, αποκαλύφθηκε πως οι Σμιθ και Ντζάιουιτ εργάζονται στην αμερικανική βάση-φρούριο ΜΠΝΤΟΣΤΙΛ στο Κοσσυφοπέδιο και πως η Μακ Κέιν ήταν φίλη του πρώτου. Τελικώς, οι τρεις δε θα αντιμετωπίσουν -όπως θα έπρεπε...- κατηγορίες για κατασκοπία, τα ίχνη τους απ' το περασμένο Σάββατο «χάθηκαν», ενώ η αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια αρκέστηκε να επιβεβαιώσει τη σύλληψη των τριών αλλά απέφυγε παντός είδους σχόλια στις κατηγορίες για κατασκοπία.

Η απειλή του γιγάντιου «ασιατικού νέφους»...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Οι επιστήμονες το αποκάλεσαν «Ασιατικό καφέ νέφος». Πρόκειται, είπαν, για ένα λιπαρό κοκτέιλ σκόνης, αιθάλης και διάφορων οξέων που προκαλείται απ' τα παρεπόμενα λειτουργίας βιομηχανικών συγκροτημάτων, αυτοκινήτων, συσκευών που χρησιμοποιούνται στα αστικά νοικοκυριά, αλλά και απ' τις πυρκαγιές εκτεταμένων δασικών εκτάσεων. Το πάχους τριών χιλιομέτρων ρυπαρό νέφος, που καλύπτει περιοχές χωρών της Νότιας Ασίας δεν είναι μόνον ορατό, αλλά και ένοχο για την αδιαθεσία, τα νοσήματα έως και τον πρόωρο θάνατο πολλών δεκάδων χιλιάδων Ασιατών!

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα έρευνας περίπου 200 επιστημόνων, που μελέτησαν το «Ασιατικό Νέφος» για λογαριασμό του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ, το «μελανό σύννεφο» συσσωρευμένων στοιχείων ατμοσφαιρικής ρύπανσης ευθύνεται για τον πρόωρο θάνατο τουλάχιστον 500.000 Ινδών...

Οι ερευνητές εκτιμούν πως το συγκεκριμένο νέφος, που μπορεί, αναλόγως των καιρικών συνθηκών, να διανύσει μέσα σε μία βδομάδα το ήμισυ της υφηλίου, ενδεχομένως να «ευθύνεται» μεταξύ άλλων και για τους φετινούς καταστροφικούς μουσώνες στην Ασία. Οπως λένε, εξαιτίας του συγκεκριμένου νέφους, το ηλιακό φως καταφθάνει μειωμένο έως και 15% στους ωκεανούς και στο έδαφος με αποτέλεσμα η θερμοκρασία σε γη και θάλασσα να μειώνεται, ενώ αντίθετα να αυξάνεται η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας... Φοβούνται, δε, πως εάν δε ληφθούν εγκαίρως μέτρα για την προστασία του πλανήτη, οι επιπτώσεις της ρύπανσης και της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος θα επιδεινωθούν δραστικά μέσα στα επόμενα τριάντα χρόνια..

Περισσότερα θα ανακοινωθούν στη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης για το περιβάλλον στο Γιοχάνεσμπουργκ της Ν.Αφρικής, που αρχίζει στις 26 του μήνα.

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Συλλήψεις Αλβανών «πρώην» αυτονομιστών...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Κλιμακώνεται το μπαράζ συλλήψεων, έναντι «Αλβανών ύποπτων εξτρεμιστών», που πραγματοποιούν τις τελευταίες μέρες άνδρες της πολυεθνικής δύναμης KFOR η οποία εδρεύει στο Κοσσυφοπέδιο.

Χτες, στην Πρίστινα, άνδρες της KFOR συνέλαβαν τρία άτομα ως ύποπτα μέλη ενόπλων εξτρεμιστικών οργανώσεων, που κρίθηκε πως «αποτελούν άμεση απειλή για την ασφάλεια στην περιοχή στο πλαίσιο εφαρμογής της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Πάντως, εκπρόσωπος της KFOR δήλωσε ότι οι χτεσινές συλλήψεις δε σχετίζονται με τη σύλληψη (το περασμένο Σάββατο) του Ρούστεμ Μουστάφα, πρώην διοικητή των Αλβανών αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ, γνωστού με το παρατσούκλι ΡΕΜΙ, αλλά ούτε και με τις συλλήψεις άλλων 19 ατόμων την περασμένη βδομάδα, μολονότι και αυτοί είχαν χαρακτηριστεί «μέλη εθνοτικών ενόπλων εξτρεμιστικών ομάδων».

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Συμφιλιωτικός» ο Οτσαλάν

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ και ΡΩΜΗ.--

Μια «συμφιλιωτική» συνέντευξη έδωσε ο πάντοτε έγκλειστος στο νησί - φυλακή Ιμραλι και καταδικασμένος στην ποινή του θανάτου δι' απαγχονισμού, ιδρυτής και ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», δηλώνοντας πως Κούρδοι και Τούρκοι πρέπει στο εξής «να ζουν σαν αδέλφια».

Σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που αναμετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Οτσαλάν είπε ότι η κατάργηση της θανατικής ποινής από το τουρκικό Κοινοβούλιο πριν δύο βδομάδες είναι η «πιο σημαντική απόφαση στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας τα 80 τελευταία χρόνια», και σηματοδοτεί «το τέλος μιας παλαιάς παράδοσης πέντε χιλιάδων χρόνων στην περιοχή αυτή του κόσμου, που ήθελε τη φυσική εξόντωση των πολιτικών εχθρών της κυβέρνησης». Ο Οτσλάν πρόσθεσε ότι «οι Κούρδοι έχουν τώρα ένα σημαντικό καθήκον να εκπληρώσουν: Θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για μια δημοκρατική πολιτική εν ειρήνη και αδελφοσύνη... πρέπει να συνομιλήσουν με τα πλέον προοδευτικά στοιχεία της Τουρκικής Δημοκρατίας με αίσθημα όχι αντιπαράθεσης αλλά αντιθέτως αδελφοσύνης και ενότητας».

ΡΩΣΙΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ
Αλληλοκατηγορίες για το νέο επεισόδιο...

ΜΟΣΧΑ.-

Ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης στις σχέσεις Γεωργίας-Ρωσίας μετά και από τις χτεσινές κατηγορίες της πρώτης για παράνομη διείσδυση ρωσικών στρατευμάτων στην αμφιλεγόμενης κυριότητας περιοχή Κοντόρι από την Απχαζία.

Ωστόσο, Ρώσοι και Απχάζιοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες με τη δε Μόσχα να επαναλαμβάνει πως η «Γεωργία θρέφει στο έδαφός της βάσεις Τσετσένων εξτρεμιστών». Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης με σκοπό την εξάλειψη των Τσετσένων ανταρτών σε γεωργιανό έδαφος...

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Ο σοσιαλδημοκράτης και πολεμοχαρής νέος Πρόεδρος Αλβαρο Ουρίμπε, περίμενε την κατάλληλη αφορμή για να θέσει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ώστε να προωθήσει τα σχέδια ολοκληρωτικού πολέμου. Την κήρυξε λοιπόν, προκειμένου όπως τόνισε να αντιμετωπιστεί το πρόσφατο κύμα βίας, από το οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 115 άνθρωποι από την περασμένη Τετάρτη, που ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντά του.

Η απόφαση για την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, που ισχύει από τη Δευτέρα στις 08.00 -ώρα Ελλάδος-, ελήφθη μετά από έκτακτη σύνοδο του Υπουργικού Συμβουλίου στο προεδρικό μέγαρο. Ο Ουρίμπε υπέγραψε επίσης διάταγμα για την επιβολή φόρου 1,2% στις μεγάλες επιχειρήσεις, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι ένοπλες δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν τους αντάρτες, των «Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός»-(FARC-EP), που τις φέρουν κύρια υπεύθυνες για τις πρόσφατες επιθέσεις και ο «Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός»-(ELN) καθώς τις παραστραtτιωτικές οργανώσεις της άκρας δεξιάς. Ο φόρος αυτός αναμένεται να συγκεντρώσει στα ταμεία του κράτους 780 εκατομμύρια δολάρια, δήλωσε η υπουργός Αμυνας Μάρθα Λουτσία Ραμίρες.

Η επιβολή του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης βασίζεται στο άρθρο 213 του Συντάγματος και μπορεί να διαρκέσει από 90 ημέρες έως εννιά μήνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ