Τρίτη 13 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Η απειλή του γιγάντιου «ασιατικού νέφους»...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Οι επιστήμονες το αποκάλεσαν «Ασιατικό καφέ νέφος». Πρόκειται, είπαν, για ένα λιπαρό κοκτέιλ σκόνης, αιθάλης και διάφορων οξέων που προκαλείται απ' τα παρεπόμενα λειτουργίας βιομηχανικών συγκροτημάτων, αυτοκινήτων, συσκευών που χρησιμοποιούνται στα αστικά νοικοκυριά, αλλά και απ' τις πυρκαγιές εκτεταμένων δασικών εκτάσεων. Το πάχους τριών χιλιομέτρων ρυπαρό νέφος, που καλύπτει περιοχές χωρών της Νότιας Ασίας δεν είναι μόνον ορατό, αλλά και ένοχο για την αδιαθεσία, τα νοσήματα έως και τον πρόωρο θάνατο πολλών δεκάδων χιλιάδων Ασιατών!

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα έρευνας περίπου 200 επιστημόνων, που μελέτησαν το «Ασιατικό Νέφος» για λογαριασμό του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ, το «μελανό σύννεφο» συσσωρευμένων στοιχείων ατμοσφαιρικής ρύπανσης ευθύνεται για τον πρόωρο θάνατο τουλάχιστον 500.000 Ινδών...

Οι ερευνητές εκτιμούν πως το συγκεκριμένο νέφος, που μπορεί, αναλόγως των καιρικών συνθηκών, να διανύσει μέσα σε μία βδομάδα το ήμισυ της υφηλίου, ενδεχομένως να «ευθύνεται» μεταξύ άλλων και για τους φετινούς καταστροφικούς μουσώνες στην Ασία. Οπως λένε, εξαιτίας του συγκεκριμένου νέφους, το ηλιακό φως καταφθάνει μειωμένο έως και 15% στους ωκεανούς και στο έδαφος με αποτέλεσμα η θερμοκρασία σε γη και θάλασσα να μειώνεται, ενώ αντίθετα να αυξάνεται η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας... Φοβούνται, δε, πως εάν δε ληφθούν εγκαίρως μέτρα για την προστασία του πλανήτη, οι επιπτώσεις της ρύπανσης και της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος θα επιδεινωθούν δραστικά μέσα στα επόμενα τριάντα χρόνια..

Περισσότερα θα ανακοινωθούν στη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης για το περιβάλλον στο Γιοχάνεσμπουργκ της Ν.Αφρικής, που αρχίζει στις 26 του μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ