ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Αυγούστου 2002
Σελ. /24
Εντατικές πολεμικές προετοιμασίες

Γρηγοριάδης Κώστας

Αλλα 460 εκατομμύρια δολάρια εξασφάλισε η εταιρία Μπόινγκ, από τις πολεμικές δαπάνες του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας. Τα χρήματα αυτά, θα χρησιμοποιηθούν - σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις - για την επιτάχυνση του σχεδιαζομένου, μη επανδρωμένου βομβαρδιστικού Χ-45Β της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, που αποτελεί παραπέρα εξέλιξη των μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών αεροσκαφών, που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως στον πρόσφατο πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Οπως καταλαβαίνετε, η αμερικανική ηγεσία βιάζεται και, βέβαια, οι πολυεθνικές των όπλων και των οπλικών συστημάτων δεν έχουν καμιά αντίρρηση, αρκεί να πληρωθούν ανάλογα. Τώρα, αν αναρωτιέστε, γιατί βιάζεται η αμερικανική ηγεσία, η απάντηση δεν είναι και τόσο εύκολη. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι προετοιμάζεται πυρετωδώς για πολύ μεγαλύτερους και πολύ φονικότερους πολέμους - όχι, βέβαια, εναντίον του Μπιν Λάντεν - και αυτό, νομίζουμε πως είναι υπεραρκετό, για να ανησυχήσει και να ξεσηκωθεί ο καθένας.

Οποιος δε θέλει να ζυμώσει...

Τη διενέργεια ελέγχων προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό τηρούνται οι όροι υγιεινής κατά τη διάθεση ψωμιού και προϊόντων αρτοποιίας τόσο στις περιπτώσεις όπου αυτή γίνεται απευθείας στα σπίτια, επειδή δεν υπάρχουν αρτοποιεία, όσο και στα καταστήματα τροφίμων που πουλάνε τέτοια προϊόντα, ζήτησε από τις αρμόδιες διευθύνσεις των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων το υπουργείο Ανάπτυξης κατόπιν σχετικών καταγγελιών. Και, άντε, ως εδώ καλά, θα μπορούσε κανείς να πει. Επειδή, όμως, ως γνωστόν το ψωμί είναι μεταξύ των προϊόντων που - ειδικά στις περιόδους με αυξημένη τουριστική κίνηση - προσφέρεται για άγρια κερδοσκοπία σε βάρος των τουριστών καταναλωτών, και αυτό το γνωρίζει και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, η όλη ιστορία μας θύμισε λίγο την παροιμία που λέει: «όποιος δε θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει...».

Η κατά Σαρόν «άμυνα»...

Ξυλοδαρμοί. Βομβαρδισμοί. Δολοφονίες παιδιών. Κατεδαφίσεις σπιτιών αθώων για εγκλήματα συγγενών τους. Ταπείνωση των κατοίκων των «αυτόνομων» παλαιστινιακών εδαφών με την απαγόρευση εξόδου τους από τα σπίτια τους. Αρνηση πρόσβασης των Παλαιστινίων σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ταυτόχρονη παράδοση όλο και περισσότερης γης σε εποίκους, ακόμα και ξένους που προσηλυτίζονται στον ιουδαϊσμό (π.χ. 4.000 από το Περού - συνολικά έχουν δημιουργηθεί 45 νέοι εποικισμοί). Καταστροφή της παλαιστινιακής οικονομίας. Καταστροφή της παλαιστινιακής υποδομής. Υπαγωγή του υπό κατοχή πληθυσμού σε καθεστώς πείνας (από 7% που ήταν το ποσοστό των παιδιών που δεν τρέφονται επαρκώς πριν δύο χρόνια στα Κατεχόμενα, έφτασαν στο εφιαλτικό 30% - κατά τον ΟΗΕ). Ισοπέδωση κτιρίων οργανώσεων αρωγής. Αλήθεια, αυτό σημαίνει «άμυνα του Ισραήλ», εξοχότατε πρωθυπουργέ Σαρόν;

Εθελοντές χαφιέδες

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΛΗΘΕΥΕΙ ή όχι, πως οι πρώτοι 1.000 που τηλεφώνησαν στην αντιτρομοκρατική και στα λοιπά τηλέφωνα χορήγησης πληροφοριών για τη 17 Νοέμβρη, μοριοδοτούνται για την πρόσληψή τους στην Αστυνομία και μάλιστα εξαιρούνται από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ;

Να το ξεκαθαρίσει το θέμα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Διότι ναι μεν βοήθησαν οι άνθρωποι αλλά να επιβραβεύονται τέτοιου είδους «κοινωνικές ευαισθησίες» είναι σωστό και πρέπον.

Εκτός αν έχει άλλο σχέδιο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Να δημιουργήσει κανένα σώμα εθελοντών για τις έρευνες προς αναζήτηση του Κουφοντίνα. Δεν είναι και τίποτε δύσκολο. Μερικά πηλήκια και περιβραχιόνια θα μοιράσει, κι όσοι το είχαν πάντοτε απωθημένο να υπηρετήσουν στην Αστυνομία, θα ευτυχήσουν.

Αν το επιχειρήσει πάντως (τίποτε δεν είναι απίθανο πια σε αυτή τη χώρα) θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη πειθώ από τη Γιάννα Αγγελοπούλου μια και η υπόθεση «εθελοντισμός» - όπως τον εννοούν οι κυβερνώντες - στην Ελλάδα δεν περπατάει.

Πάντως ότι μάλλον γενικότερα οι «τρομολάγνοι» δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει, είναι σαφές. Ολοι τους μιλάνε για «εθνική υπόθεση» και «κοινωνική συναίνεση» ενώ στην πραγματικότητα η κοινωνία τούς «έχει πάρει στο ψιλό». Ολοι σας άλλωστε θα έχετε ακούσει κάποιο από τα ανεκδοτάκια που κυκλοφορούν.

ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ σε πάρουν χαμπάρι τελικά, ακόμα κι αν πρόκειται για τους Βρετανούς. Το 54% της κοινής γνώμης, εκεί, σύμφωνα με δημοσκόπηση πιστεύει ότι ο Τόνι Μπλερ φέρεται σαν το σκυλάκι του Μπους και το 72% είναι κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ.

Τηρουμένων των αναλογιών δηλαδή, αν ο Βρετανός πρωθυπουργός «κερδίζει» τέτοιους χαρακτηρισμούς, φανταστείτε τι πρέπει να πούμε για το δικό μας. Συμφωνεί πριν καν του το ζητήσουν.

Γρηγοριάδης Κώστας

Απαιτούν ασυλία...

«

Μονά έχασες, ζυγά κερδίζω...», είναι η εφαρμογή της πολιτικής των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι τόσα πολλά τα καθημερινά επεισόδια, που αυτοί που παριστάνουν πως δεν καταλαβαίνουν (γιατί αν καταλάβουν πρέπει να αντισταθούν) όλο και πιο πολύ μοιάζουν να λένε «μ' αρέσει όταν τις τρώω γιατί διορθώνομαι...», κατά τον γνωστό τηλεοπτικό ήρωα.

Το τελευταίο κατόρθωμα των ΗΠΑ, που εκείνοι, που ελέγχουν την πληροφόρηση και εκείνοι, που ισχυρίζονται, πως αρθρώνουν πολιτικό λόγο κρύβουν επιμελώς στα αζήτητα (μέρες που λείπουν και οι πολλές ειδήσεις), είναι πως εξαντλεί εδώ και καιρό κάθε μέσο που έχει στα χέρια της, προκειμένου να απαλλαγεί από τις συνέπειες της συγκρότησης του Διεθνούς Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου.

Φυσικά, η «τράπουλα ήταν σημαδεμένη» από την αρχή της συμφωνίας της Ρώμης, όπου καθόλου τυχαία άφησαν το «παραθυράκι» των λεγόμενων διμερών συμφωνιών. Οι Αμερικανοί τώρα αυτό το «παραθυράκι» πολεμάνε να το κάνουν γκαραζόπορτα και να περάσουν από μέσα όλες τις χώρες του πλανήτη. Με τις καθιερωμένες πλέον (και δυστυχώς από πολλούς αποενοχοποιημένες) μεθόδους του ανοιχτού εκβιασμού και της στρατολόγησης συνενόχων έχουν ανοίξει φάμπρικα υπογραφής διμερών συμφωνιών.

Ετσι, η Ρουμανία εκβιάστηκε με την είσοδό της στο ΝΑΤΟ, για το Ισραήλ ίσχυσε το «μεταξύ κατεργαραίων η ειλικρίνεια», για να μπορεί και αυτό ανενόχλητο να σκοτώνει τα παιδιά των Παλαιστινίων. Στα σκαριά είναι επίσης η συμφωνία με τη Βοσνία (δε χρειάζονται σχόλια...) και αμέσως μετά «ψήνεται» το Βελιγράδι, ανοιγοκλείνοντας κατά περίπτωση τις σταγόνες των «δανείων αποκατάστασης». Για την Ευρώπη «κερκόπορτα» ή «αδύνατος κρίκος» θεωρήθηκε σ' αυτή τη συγκυρία η Ιταλία και πέφτουν δίχτυα και κατά τη Δανία. Μετά, πιστεύουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, πως «τίποτα δεν τους σταματά...» και μάλλον έχουν δίκιο.

Πολλά αποκαλύπτει αυτή η αμερικανική πρεμούρα, να εξασφαλίσουν προκαταβολικά ασυλία για τα εγκλήματά τους στον κόσμο. Είναι σαν να λένε με τον πιο κυνικό τρόπο «δώστε μας άδεια να δολοφονούμε λαούς, όπου θέλουμε ελεύθερα...». Ταυτόχρονα, έμμεσα ομολογούν, πως «φυλάνε τα ρούχα τους» και ενάντια στους συμμάχους - συνενόχους αυτής της συγκυρίας. Σου λέει ο Αμερικανός για παράδειγμα: «Μαζί ήμασταν στις δολοφονίες αμάχων και παιδιών στη Γιουγκοσλαβία. Θέλεις σε μια πιθανή αλλαγή συσχετισμών, να θυμηθεί ο σύμμαχος, πως εγώ έδινα τις διαταγές, ή πάτησα τη σκανδάλη; Ας τον δέσουμε έστω τυπικά από τώρα. Ας του δείξουμε, πως εμείς ξέρουμε, να σκοτώνουμε και να μην πληρώνουμε...».

Οσο κυνικά έως και χυδαία να ακούγονται όλα αυτά, αυτή είναι η πραγματικότητα, που αποκαλύπτει η ίδια η πρακτική εφαρμογή της αμερικανικής ιμπεριαλιστικής πολιτικής. Εκείνοι, που κάνουν πως δεν τη βλέπουν είναι αυτοί που σκορπίζουν τις αυταπάτες για «διεθνές δίκαιο» και άλλα σύγχρονα παραμύθια, για να μπορούν και οι ίδιοι να επιβιώνουν με τη συνενοχή τους.


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

«Προσφορές»...

Πολύ γαλαντόμοι και ανοιχτοχέρηδες εμφανίζονται τις τελευταίες βδομάδες οι ιδιοκτήτες των αλυσίδων ηλεκτρικών ειδών. Των γνωστών μεγαλοκαταστημάτων που έχουν ξεφυτρώσει σαν μανιτάρια σε πολλές γειτονιές, κλείνοντας δεκάδες συνοικιακά καταστήματα που συντηρούσαν αρκετές χιλιάδες οικογένειες. Αυτοί λοιπόν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, μας βομβαρδίζουν με διάφορες διαφημίσεις και μας προσφέρουν, λέει, και δώρα. Ο ένας μαζί με την αγορά κλιματιστικού, σου δίνει ακόμα ένα, ο άλλος με κάθε αγορά «προσφέρει» συγκρότημα αναπαραγωγής ήχου και πάει λέγοντας.

Αν βέβαια πάει κανείς στο ταμείο να πληρώσει το κλιματιστικό που επιθυμεί και περιμένει να παραλάβει και δεύτερο,... έχασε! Κι αυτό επειδή οι «προσφορές» ισχύουν με μια μικρή λεπτομέρεια. Τα δώρα δίνονται σε όσους κάνουν αγορές με δόσεις και μάλιστα για 40 μήνες!

... που συμφέρουν

Παραδοξολογία, θα σκεφτεί κανείς. Να προσπαθούν να σε ευχαριστήσουν όταν αγοράζεις με δόσεις, ενώ κάθε καθωσπρέπει καταστηματάρχης επιδιώκει να πουλάει τοις μετρητοίς. Βέβαια, δεν υπάρχει τίποτα περίεργο στην τακτική των πολυκαταστημάτων. Το αντίθετο μάλιστα. Σε καιρούς που υπάρχουν σημάδια μείωσης της αγοραστικής ικανότητας των εργαζομένων, τους μεγαλοεπιχειρηματίες τούς συμφέρει να πουλάνε με δόσεις, ώστε από μία και μόνο αγορά να «έχουν λαμβάνειν» περισσότερα χρήματα. Ετσι, ενώ ένα μέσο κλιματιστικό κάποιος ενδιαφερόμενος μπορεί να το αγοράσει τοις μετρητοίς με 700 περίπου ευρώ, για ένα διακανονισμό των 40 δόσεων θα πληρώσει περί τα 23 ευρώ το μήνα. Δηλαδή, θα πληρώσεις συνολικά (40 x 23) τουλάχιστον 920 ευρώ ή περί το 31% περισσότερο!!!

Γι' αυτό οι «προσφορές» ισχύουν μόνο για τις αγορές με δόσεις. Επειδή, αυτές είναι που προσφέρουν - εξασφαλίζουν στους μεγαλοεπιχειρηματίες μεγαλύτερα κέρδη...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ