Τρίτη 13 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Απαιτούν ασυλία...

«

Μονά έχασες, ζυγά κερδίζω...», είναι η εφαρμογή της πολιτικής των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι τόσα πολλά τα καθημερινά επεισόδια, που αυτοί που παριστάνουν πως δεν καταλαβαίνουν (γιατί αν καταλάβουν πρέπει να αντισταθούν) όλο και πιο πολύ μοιάζουν να λένε «μ' αρέσει όταν τις τρώω γιατί διορθώνομαι...», κατά τον γνωστό τηλεοπτικό ήρωα.

Το τελευταίο κατόρθωμα των ΗΠΑ, που εκείνοι, που ελέγχουν την πληροφόρηση και εκείνοι, που ισχυρίζονται, πως αρθρώνουν πολιτικό λόγο κρύβουν επιμελώς στα αζήτητα (μέρες που λείπουν και οι πολλές ειδήσεις), είναι πως εξαντλεί εδώ και καιρό κάθε μέσο που έχει στα χέρια της, προκειμένου να απαλλαγεί από τις συνέπειες της συγκρότησης του Διεθνούς Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου.

Φυσικά, η «τράπουλα ήταν σημαδεμένη» από την αρχή της συμφωνίας της Ρώμης, όπου καθόλου τυχαία άφησαν το «παραθυράκι» των λεγόμενων διμερών συμφωνιών. Οι Αμερικανοί τώρα αυτό το «παραθυράκι» πολεμάνε να το κάνουν γκαραζόπορτα και να περάσουν από μέσα όλες τις χώρες του πλανήτη. Με τις καθιερωμένες πλέον (και δυστυχώς από πολλούς αποενοχοποιημένες) μεθόδους του ανοιχτού εκβιασμού και της στρατολόγησης συνενόχων έχουν ανοίξει φάμπρικα υπογραφής διμερών συμφωνιών.

Ετσι, η Ρουμανία εκβιάστηκε με την είσοδό της στο ΝΑΤΟ, για το Ισραήλ ίσχυσε το «μεταξύ κατεργαραίων η ειλικρίνεια», για να μπορεί και αυτό ανενόχλητο να σκοτώνει τα παιδιά των Παλαιστινίων. Στα σκαριά είναι επίσης η συμφωνία με τη Βοσνία (δε χρειάζονται σχόλια...) και αμέσως μετά «ψήνεται» το Βελιγράδι, ανοιγοκλείνοντας κατά περίπτωση τις σταγόνες των «δανείων αποκατάστασης». Για την Ευρώπη «κερκόπορτα» ή «αδύνατος κρίκος» θεωρήθηκε σ' αυτή τη συγκυρία η Ιταλία και πέφτουν δίχτυα και κατά τη Δανία. Μετά, πιστεύουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, πως «τίποτα δεν τους σταματά...» και μάλλον έχουν δίκιο.

Πολλά αποκαλύπτει αυτή η αμερικανική πρεμούρα, να εξασφαλίσουν προκαταβολικά ασυλία για τα εγκλήματά τους στον κόσμο. Είναι σαν να λένε με τον πιο κυνικό τρόπο «δώστε μας άδεια να δολοφονούμε λαούς, όπου θέλουμε ελεύθερα...». Ταυτόχρονα, έμμεσα ομολογούν, πως «φυλάνε τα ρούχα τους» και ενάντια στους συμμάχους - συνενόχους αυτής της συγκυρίας. Σου λέει ο Αμερικανός για παράδειγμα: «Μαζί ήμασταν στις δολοφονίες αμάχων και παιδιών στη Γιουγκοσλαβία. Θέλεις σε μια πιθανή αλλαγή συσχετισμών, να θυμηθεί ο σύμμαχος, πως εγώ έδινα τις διαταγές, ή πάτησα τη σκανδάλη; Ας τον δέσουμε έστω τυπικά από τώρα. Ας του δείξουμε, πως εμείς ξέρουμε, να σκοτώνουμε και να μην πληρώνουμε...».

Οσο κυνικά έως και χυδαία να ακούγονται όλα αυτά, αυτή είναι η πραγματικότητα, που αποκαλύπτει η ίδια η πρακτική εφαρμογή της αμερικανικής ιμπεριαλιστικής πολιτικής. Εκείνοι, που κάνουν πως δεν τη βλέπουν είναι αυτοί που σκορπίζουν τις αυταπάτες για «διεθνές δίκαιο» και άλλα σύγχρονα παραμύθια, για να μπορούν και οι ίδιοι να επιβιώνουν με τη συνενοχή τους.


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ