ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Αυγούστου 2002
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συσπείρωση πάνω στα λαϊκά προβλήματα

Με οργάνωση των αγώνων τους και παραπέρα συσπείρωση απαντούν οι εργαζόμενοι της χώρας στο κύμα ακρίβειας, στις ανατιμήσεις και την αισχροκέρδεια, που έχουν πάρει πλέον τη μορφή λαίλαπας κατά του εργατικού εισοδήματος. Απαντούν στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που καθηλώνει τους μισθούς και τα μεροκάματα, που σπρώχνει όλο και μεγαλύτερα τμήματα εργαζομένων στην ανεργία, στην υποαπασχόληση και στην αύξηση της εκμετάλλευσής τους. Στο πλάι τους έχουν τους αγρότες, που και το δικό τους νοικοκυριό απειλείται με ξεκλήρισμα, από την αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης και ετοιμάζουν, και αυτοί, τους δικούς τους αγώνες.

Ηδη, με μια σειρά πρωτοβουλίες Συντονιστικά και Επιτροπές Αγώνα, με παραστάσεις σε εκπροσώπους της κυβέρνησης, έκαναν καθαρό ότι δε θα ανεχτούν τη λεηλασία των εισοδημάτων τους. Τις ημέρες που πέρασαν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο, τα στελέχη του ΠΑΜΕ, συνδικάτα και συνδικαλιστές, απαίτησαν να σταματήσει η αντιλαϊκή αυτή επίθεση, ανέδειξαν τα πραγματικά και μεγάλα προβλήματα που βιώνουν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες εργατικά νοικοκυριά.

Ομως, η κυβέρνηση προκλητικά όχι μόνο εμμένει στην αντιλαϊκή της πολιτική, αλλά ως Πόντιος Πιλάτος, αποποιείται των ευθυνών της, παραπέμπει στους νόμους της ελεύθερης αγοράς και στο δήθεν ...υγιή ανταγωνισμό. Ακόμα περισσότερο, το μόνο που την ενδιαφέρει είναι πώς «επικοινωνιακά», θα ξεπεράσει τη δυσφορία των λαϊκών στρωμάτων, θα πάρει το πάνω χέρι στο χρηματιστήριο των εντυπώσεων. Στην κατεύθυνση αυτή «διαρρέει», αυγουστιάτικα, «φοροελαφρύνσεις», υφαίνει το χαλί της παραπληροφόρησης.

Μπροστά σ' αυτή την όξυνση των λαϊκών προβλημάτων, οι ταξικές δυνάμεις παίρνουν και πάλι τη σκυτάλη της δράσης. Με συσκέψεις, εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες και με ορίζοντα τις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ, καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Ηδη σωματεία, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, καλούν σε συλλαλητήριο στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Υπογραμμίζουν την ανάγκη για καθολική καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής και ταυτόχρονα αποκαλύπτουν τις βαθύτερες αιτίες της απαράδεκτης αυτής κατάστασης.

Τώρα, αναδεικνύεται πιο καθαρά, η αναγκαιότητα των διεκδικήσεων, που όλο το προηγούμενο διάστημα είχε με συνέπεια προβάλει το ΠΑΜΕ, για κατώτερο μεροκάματο στις 12.000 δραχμές για μισθό στις 300.000, σύνταξη στις 240.000, για ουσιαστική αύξηση στα επιδόματα ανεργίας. Τώρα φαίνεται σε όλη του την έκταση ο υπονομευτικός ρόλος του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που έκλεισε την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τα ψίχουλα που έδωσε ο ΣΕΒ, όταν τα είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης γίνονται πλέον απλησίαστα.

Με αυτές τις διεκδικήσεις και με τον πήχη, στο ύψος των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών, οι δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου ξετυλίγουν τη δράση τους. Δείχνουν το δρόμο της συσπείρωσης στα συνδικάτα, της καθημερινής δράσης στους τόπους δουλιάς, της ενημέρωσης και της συζήτησης με τους ίδιους τους εργαζόμενους. Γιατί, τελικά η μαζική παρέμβαση των ίδιων των εργαζομένων, είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για να ανακοπεί αυτή η αντιλαϊκή επίθεση.


ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ετοιμότητα για το νέο ξεσηκωμό

Με αφετηρία το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης οι αγρότες ετοιμάζουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Συσκέψεις σε Λάρισα, Τρίκαλα

Σε κατάσταση αγωνιστικής «προθέρμανσης» έχουν τεθεί οι αγρότες της Θεσσαλίας ενόψει των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων που αποφάσισαν οι συνεπείς δυνάμεις του αγροτικού κινήματος - οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων νομών Λάρισας και Καρδίτσας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη» - οι οποίες εκφράζονται μέσα από την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ). Οι Θεσσαλοί αγρότες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των δυνάμεων της ΠΑΣΥ, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Για την καλύτερη οργάνωση των νέων αγώνων που ξεκινούν με μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο, στις 7 Σεπτέμβρη, στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και θα κλιμακωθούν με νομαρχιακά και επαρχιακά συλλαλητήρια, ξεκίνησε ήδη η πραγματοποίηση συσκέψεων με τους εκπροσώπους των Αγροτικών Συλλόγων και τους αγρότες του θεσσαλικού κάμπου. Σ' αυτό το πλαίσιο έχουν προγραμματιστεί συσκέψεις για την ερχόμενη Δευτέρα, 19 Αυγούστου, στη Λάρισα (στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο) και την Τετάρτη, 21 Αυγούστου, στα Τρίκαλα (στις 11 π.μ. στην αίθουσα της Ενωσης Συνεταιρισμών).

Επίσης, όπως ήδη έχει αποφασιστεί, στα Τρίκαλα το νομαρχιακό συλλαλητήριο θα γίνει στις 16 Σεπτέμβρη και στην Καρδίτσα στις 18 του ίδιου μήνα, ενώ όλο αυτό το διάστημα κλιμάκια των τριών ομοσπονδιών πραγματοποιούν περιοδείες, εξορμήσεις και συγκεντρώσεις ενημέρωσης στα χωριά των νομών της περιοχής.


ΑΓΟΡΑ
Ο χορός των ανατιμήσεων καλά κρατεί

Με τις ευλογίες του υπουργείου Ανάπτυξης που κάνει «τα στραβά μάτια» πίνοντας νερό στο όνομα της «ελεύθερης αγοράς», τρίβουν τα χέρια τους οι κερδοσκόποι, που μετρούν κέρδη σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων. Αυτό προκύπτει από τις ανατιμήσεις που έχουν επιβληθεί στο επτάμηνο Γενάρη - Ιούλη 2002 σε μια σειρά κατηγοριών προϊόντων πλατιάς κατανάλωσης και είναι σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Ανατιμήσεις οι οποίες φτάνουν μέχρι και 33% σε ορισμένα είδη, ενώ την ίδια στιγμή η αισχροκέρδεια έχει στήσει χορό στις πλάτες των τουριστών καταναλωτών, σε είδη όπως το νερό και τα καύσιμα.

Συγκεκριμένα, στο παραπάνω διάστημα, και μόνο με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης από μεγάλα σούπερ μάρκετ, στο φρέσκο γάλα η αύξηση φτάνει και το 11%, ενώ στα τυριά μέχρι και 13%. Κατά 6% έχουν ανατιμηθεί τα ζυμαρικά, μέχρι 7% τα αναψυκτικά, 15% τα αλκοολούχα ποτά, ενώ στα έλαια οι αυξήσεις κυμαίνονται μεταξύ 10% - 26%. Στο 33% φτάνει η αύξηση που έχει επιβληθεί στο ρύζι. Αξίζει να σημειωθεί ότι και αυτές οι ανατιμήσεις που έγιναν με την εισαγωγή του ευρώ στις συναλλαγές, επιβεβαιώνουν ότι το νέο νόμισμα δεν είχε καμία σχέση με συγκράτηση τιμών, αντίθετα οι ανατιμήσεις πέρασαν κανονικότατα και απλώς οι καταναλωτές μετράνε πλέον την ακρίβεια σε... ευρώ.

Ταυτόχρονα, το νερό... νεράκι λένε οι επισκέπτες πολλών αρχαιολογικών χώρων που πληρώνουν μέχρι και τρία ευρώ το μικρό μπουκάλι του εμφιαλωμένου νερού, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και σε επιβατηγά πλοία, όπου πολύ περισσότερο μετά την κατάργηση της αναγραφής της «ενδεικτικής τιμής» επάνω στις συσκευασίες, η οποία σε ορισμένους χώρους όπως οι παραπάνω ήταν και υποχρεωτικά ανώτατη, λύθηκαν τα χέρια των κερδοσκόπων που πραγματικά «δεν έχουν το Θεό τους».

Αναλόγως και στα καύσιμα σε απομακρυσμένες περιοχές και σε νησιά εμφανίζονται αποκλίσεις από τις λεγόμενες ενδεικτικές τιμές που διαμορφώνει το υπουργείο Ανάπτυξης μέχρι και 19 λεπτά το λίτρο (ή 65 δραχμές), με την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου να εξαντλεί την αυστηρότητά της σε ανέξοδες εγκυκλίους και ανακοινώσεις για διενέργεια ελέγχων.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι πρωταγωνιστές στις ανατιμήσεις είναι οι ιδιωτικοποιημένες ΔΕΚΟ, αφού η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει κέρδη για τους ιδιώτες που αγοράζουν τις μετοχές επιχειρήσεων, όπως ΟΤΕ και ΔΕΗ, έχει οδηγήσει, μέσω συνεχών ανατιμήσεων, σε απίστευτα υψηλά επίπεδα τα τιμολόγιά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ