ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ολοι στα συλλαλητήρια στη ΔΕΘ

Να δώσουν μαχητικό «παρών» στις διαδηλώσεις και στις λαϊκές διαμαρτυρίες τις μέρες της ΔΕΘ κατά της κυβερνητικής πολιτικής, καλεί τα συνδικάτα, τα σωματεία, τις συντονιστικές επιτροπές, όλους τους εργαζόμενους, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει την ανάγκη εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, νεολαία, επαγγελματοβιοτέχνες και αγρότες να εκφράσουν δυναμικά την αντίθεσή τους, να δημιουργήσουν τους όρους για συνολική ρήξη και σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική.

Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων στις προγραμματισμένες κυβερνητικές φιέστες και στις κατά παραγγελία εξαγγελίες. Η «Θεσσαλονίκη της ΔΕΘ», υπογραμμίζουν τα στελέχη του ΠΑΜΕ, «μπορεί να γίνει βήμα λαϊκής παρέμβασης, όπου θα προβληθούν τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και των αγροτών και όχι τα εικονικά προγράμματα της καπιταλιστικής ανάπτυξης».

Αυτά, άλλωστε, τα προγράμματα έχουν οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία, αυτή η ανάπτυξη εκτίναξε δεκάδες καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες στα ύψη, εξανεμίζοντας τους μισθούς και τις συντάξεις. Είναι αυτή η πολιτική, που πέρσι και πρόπερσι, όπως κάθε χρόνο, εξαγγέλλεται από το βήμα της ΔΕΘ, που μειώνει το εργατικό εισόδημα, ξεκληρίζει τους αγρότες, κλείνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την ίδια στιγμή εξασφαλίζει και νέα κέρδη για το κεφάλαιο και τη μεγάλη εργοδοσία.

Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αυταπάτη, ότι και σε αυτά τα εγκαίνια θα περισσέψει η ανέξοδη υποσχεσιολογία, θα μας πνίξουν οι προεκλογικές σκοπιμότητες και οι «λύσεις», που υπαγορεύουν τα μονοπώλια και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι - σημειώνουν τα στελέχη του ΠΑΜΕ - πρέπει να πάνε στη ΔΕΘ, με το δικό τους «πακέτο διεκδικήσεων». Να απαιτήσουν αύξηση των μισθών και του μεροκάματου, των συντάξεων και ενίσχυση των ανέργων. Να προβάλουν τις δικές τους ανάγκες, μαζί με τους αγρότες, που παλεύουν να μείνουν στη γη τους, και όλους τους μικρομεσαίους. Στη βάση αυτών των προβλημάτων μπορεί να εκφραστεί μια ευρύτερη συσπείρωση όλων εκείνων που κατανοούν ότι για να σταματήσει και να ανακοπεί αυτή η αντιλαϊκή επίθεση, απαιτείται ρήξη και σύγκρουση με το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σύσκεψη σωματείων την Πέμπτη

Μαζί με τους αγρότες και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης ετοιμάζονται να υποδεχτούν αγωνιστικά τον πρωθυπουργό στα εγκαίνια της φετινής 67ης ΔΕΘ. Την Πέμπτη 22 Αυγούστου, το ΠΑΜΕ καλεί σε σύσκεψη συνδικάτα και συνδικαλιστές, προκειμένου να καταλήξουν στο πλαίσιο και τη μορφή της κινητοποίησης που θα γίνει το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη. Η σύσκεψη θα γίνει στις 7 το απόγευμα στον 1ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Κόντρα, λοιπόν, σ' αυτούς που χρόνια τώρα θέλουν να σέρνουν το κίνημα σε «διάλογο» και «διακοπές», το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και όσοι συσπειρώνονται γύρω τους προετοιμάζουν την αγωνιστική έκφραση των θέσεων και διεκδικήσεων του εργαζόμενου λαού και της φτωχομεσαίας αγροτιάς.

Ομως και φέτος, για άλλη μια φορά, την ώρα που το εργατικό λαϊκό κίνημα της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής θα διαδηλώνει την αντίθεσή του στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και στις νέες εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, «εκπρόσωποι» των φορέων της πόλης ετοιμάζονται να συμμετέχουν στο σκηνικό της συναίνεσης που επιδιώκει να στήσει η κυβέρνηση.

Τώρα πια βρήκαν και το άλλοθι στη χθεσινή δήλωση του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης Γ. Πασχαλίδη: «Θεωρώ πως οι δρόμοι της συνεννόησης θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί και οι όποιες διαδηλώσεις έχουν τον πολιτικό τους πολιτισμό. Από την πλευρά μου είμαι ανοιχτός να κουβεντιάσω με εκπροσώπους κινήσεων που ετοιμάζουν διαδηλώσεις, είτε στη διάρκεια της ΔΕΘ, είτε στην πορεία προς τη Σύνοδο Κορυφής».

Μια δήλωση - πρόκληση απέναντι σε όσους χρόνια τώρα αγωνιστικά απαιτούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα και διεκδικούν την παραγωγική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης όμως απέναντί τους βρίσκουν το κράτος καταστολής και τα ΜΑΤ.

Οι επαφές

Από χθες πάντως, ο Γ. Πασχαλίδης ξεκίνησε τις επαφές, με στόχο τη συνδιαμόρφωση ατζέντας θεμάτων για τα δύο τραπέζια εργασίας που θα γίνουν το απόγευμα του Σαββάτου 7 Σεπτέμβρη παρόντος του πρωθυπουργού. «Βασική ιδέα είναι να αξιολογήσουμε το σύνολο του κυβερνητικού έργου στη Θεσσαλονίκη, να φωτίσουμε όλες τις πτυχές μεγάλων γεγονότων που θα γίνουν ή θέλουμε να γίνουν στη Θεσσαλονίκη, όπως η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ το 2003, το 2004 με τα γεγονότα της Ολυμπιακής πόλης και το 2008 με τη διεκδίκηση της EXPO την οποία ήδη έχουμε δρομολογήσει», δήλωσε ο ΥΜΑΘ περιγράφοντας ουσιαστικά τον άξονα των θεμάτων. Εξειδικεύοντας στο κυβερνητικό έργο για τη Θεσσαλονίκη, μίλησε και πάλι για τα γνωστά έργα που ακόμη δεν ξεκίνησαν, και όσα ξεκίνησαν προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, όπως Μετρό, υποθαλάσσια, πάρκινγκ, εξωτερική περιφερειακή, ανατολική περιφερειακή, υποδομές σε αεροδρόμιο και λιμάνι.

Βήμα δυναμικής ταξικής αντίθεσης

Ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης του ΠΑΜΕ

«Η Θεσσαλονίκη της ΔΕΘ» να γίνει βήμα δυναμικής ταξικής αντίθεσης στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Σε λίγες μέρες ο πρωθυπουργός, επικεφαλής της κυβέρνησης, θα προβεί στις καθιερωμένες πλέον φιέστες στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Εκεί, όπως κάθε χρόνο, πολύ περισσότερο μάλιστα φέτος, αξιοποιώντας και το σίριαλ της τρομοκρατίας, θα ωραιοποιήσει την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και θα επιδοθεί σε μια χωρίς αντίκρισμα και ανέξοδη υποσχεσιολογία και για τις ανάγκες των κυβερνητικών προεκλογικών σκοπιμοτήτων ενόψει των Δημοτικών και Νομαρχιακών Εκλογών.

Μέσα σ' ένα τέτοιο κλίμα και πίσω από ένα τέτοιο ομιχλώδες πέπλο θα επιδιώξει να αποκρύψει την κυβερνητική τρομοπολιτική της ανεργίας, της ακρίβειας, των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, του αυταρχισμού, των αντιλαϊκών αντεργατικών αναδιαρθρώσεων, της έντασης της υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα Συνδικάτα, Σωματεία, Ομοσπονδίες, Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα, τη νεολαία μαζί με τους επαγγελματοβιοτέχνες, αγρότες και τους συνταξιούχους, σε ενιαίο μέτωπο να συμβάλλουν στην καλύτερη οργάνωση των εργατικών διαδηλώσεων και άλλων εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη τις ημέρες της ΔΕΘ.

Το Ταξικό Συνδικαλιστικό Κίνημα με επικεφαλής το ΠΑΜΕ θα πρωτοστατήσει σ' αυτήν την κατεύθυνση έτσι ώστε, να εκφραστεί δυναμικά η αντίθεση όλων των εργαζομένων στην αντιλαϊκή αντεργατική κυβερνητική πολιτική και να δημιουργούνται όροι για συνολική ρήξη και σύγκρουση με το σύνολο αυτής της κυβερνητικής πολιτικής».

ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
«Παρών» στη Θεσσαλονίκη

Προετοιμάζουν και τοπικές κινητοποιήσεις

Τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 7 του Σεπτέμβρη αποφάσισαν οι αγρότες του νομού Αιτωλοακαρνανίας, απαντώντας θετικά στο αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΥ. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, εξετάζοντας την κατάσταση των αγροτών της περιοχής, αποφάσισε παράλληλα να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, στην αναθεώρηση της ΚΑΠ αλλά και πιο ειδικά για το θέμα του βαμβακιού αλλά και για το θέμα των αποζημιώσεων των καπνοπαραγωγών από την κακοκαιρία. Σημειώνουμε ότι δεν έχει γίνει ακόμα από τον ΕΛΓΑ εκτίμηση ούτε του 10% των ζημιών που υπέστησαν από την κακοκαιρία οι καπνοκαλλιέργειες.

Υστερα από σύσκεψη που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας οι αγρότες του νομού αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αγωνιστικό συλλαλητήριο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη. Εκεί αποφασίστηκε και η συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Ακόμα, αποφασίστηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας να γίνει σύσκεψη φορέων αγροτών του νομού στις 31/8/2002, στο δημοτικό πάρκο Αγρινίου, για να συμμετάσχουν όλοι οι αγρότες που πλήττονται από την αντιαγροτική πολιτική, ενώ παράλληλα έως τις 31/8/2002 θα γίνονται περιοδείες της Ομοσπονδίας σε όλο το νομό για την καλύτερη προετοιμασία της σύσκεψης των φορέων. Επίσης, στις 15/9/2002 θα γίνει εκδήλωση στη μνήμη του καπνοπαραγωγού Μήτσου Βλάχου στη γέφυρα της Κυψέλης, όπου σκοτώθηκε το 1962 κατά τη διάρκεια διαδήλωσης που έκαναν οι καπνεργάτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ